用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉兒的嬰兒階段
go

自閉兒的嬰兒階段 [複製鏈接]

身邊朋友中有小朋友的家庭唔多,但都已經有兩個係有自閉症,加上最近的新聞〜真係越覺得呢個病係好普遍,而且都係發生喺仔仔身上多,另到有一個7個月大仔仔嘅我真係好擔心,所以好想請教咁多位,自閉兒喺嬰兒階段其實有無特徵?雖然要黎嘅想避都無得避,但起碼如果真係有,早發現可以早治療〜

1    0    0    0

回覆:lavender_baby 的帖子

我覺得第一樣要留意BB仔眼神,叫佢名字時要目光接觸,同佢玩時反應要有回應,一般BB仔都好熱情,如果表現好Cool都要留意下,但幾个月未必睇到,一歲开始要留意,歲半時已有明顯特徵。

以上都係我自己回想亞仔嘅表現!

叫名應唔應,會唔會望住人,同人有無互動,youtube有外國BB的比較片段

First feelings: milestones in the emotional development of your baby and child. 幫助嬰幼兒情感的發育. (1994)

看以上呢本書,圖書館有。

引用:我覺得第一樣要留意BB仔眼神,叫佢名字時要

原帖由 sshoney 於 14-06-29 發表
我覺得第一樣要留意BB仔眼神,叫佢名字時要目光接觸,同佢玩時反應要有回應,一般BB仔都好熱情,如果表現好 ...
我仔同人有眼神接觸,鐘意同人玩,但叫佢名時無反應,已經係由初生到而家都係叫佢全名,但佢都係唔識反應

引用:叫名應唔應,會唔會望住人,同人有無互動,

原帖由 legolas625 於 14-06-30 發表
叫名應唔應,會唔會望住人,同人有無互動,youtube有外國BB的比較片段
會望人會同人玩,玩時好熱情成日笑到咔咔聲,但叫佢名佢無反應

引用: First+feelings: milestones in+the e

原帖由 anan3388 於 14-06-30 發表
 First feelings: milestones in the emotional development of your baby and child. 幫助嬰幼兒情 ...
多謝你

Test

Test

如果唔開心搵人傾訴下

香港小童群益會兒童身心發展家長專線        2866 6388

社工一個唔啱咪搵第二個,或者找輔導員,搵到幫到你的為止。

引用:如果唔開心搵人傾訴下香港小童群益會兒童身

原帖由 anan3388 於 14-06-30 發表
如果唔開心搵人傾訴下

香港小童群益會兒童身心發展家長專線        2866 6388
我又無因為呢樣而唔開心,因為我仔先7個幾月,我係想用定資料搜集等到時萬一真係有事都可以及時察覺

Sorry我係覆legolas625。。。

你睇睇本書。第一次睇時我心諗若可早些睇到就好。

或者BB真係仲细,唔好咁擔心住,盡量跟住BB發展里程碑,健康院比嘅資料小册子都有D用,多D同佢去遊樂場玩下滑梯,鞦韆,去
下沙灘踏下沙,如果可以嘅話早D比BB去Playgroup,因為我亞仔返学時先發現同其他小朋友唔同。

我曾經睇過一個外國網分析過自閉小朋友好多都鍾意郁動既野, 例如噴水池, 車輪轉動, 風扇等等, 因為呢啲movement既野先吸引到佢地注意力, 我仔確實係鍾意睇呢啲郁動既野

回覆:自閉兒的嬰兒階段

我發現囡囡一歲後就好鍾意髮型屋門口轉個舊嘢!

回覆:自閉兒的嬰兒階段

引用:我囡1歲前好正常,睇番啲相,影想識望鏡頭

原帖由 090211bb 於 14-07-05 發表
我囡1歲前好正常,睇番啲相,影想識望鏡頭笑,1歲多識自己拿餐具食完餐飯,識用飲管飲紙包飲品,識同人byeb ...
請問有冇注射過咩特別疫苗?

回覆:munich 的帖子

回覆:090211bb 的帖子

有冇問過醫生點解歲半後變咗咁多?

引用:正常健康院約期打針 +

原帖由 090211bb 於 14-07-06 發表
正常健康院約期打針
似打針引致!!上網揾打針後遺症、副作用嘅文章睇吓!!

‹ 上一主題|下一主題