用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇屋企有兩個A仔gei jm ar?
go

有冇屋企有兩個A仔gei jm ar? [複製鏈接]

我隻大b3歳半,兩歳果年已經比九龍醫院確診佢係A仔,自己從果陣開始不停同佢排training上training,其實都開始好怕。

隻細b e十兩歲,又係speech delay,歳半果陣同健康院講,佢話應該唔係A,叫我半年後再帶返去睇,當時都鬆一口氣。

點知早兩日拎返去健康院,e生又話佢 speech delay,weak eye contact⋯⋯ 要轉介

自問對比大b,細b已經好「正常」,估唔到又要轉介,真係諗起都怕

0    0    1    0

回覆:有冇屋企有兩個A仔gei jm ar

引用:我家2個都要轉介cac,兩個都再轉介精神科。

原帖由 090211bb 於 14-06-18 發表
我家2個都要轉介cac,兩個都再轉介精神科。
大你adhd,細女自閉。
我日日睇住特殊版,自閉版,過動版。。。 ...
係呀,其實帶佢地覆診上堂都好癈心力。加上d堂要報要排,要等。等到又未必同個tutor夾。諗起都辛苦。

我都係,大女正常,二少同三少都係自閉

回覆:eekg 的帖子

真系好怕 我仔3岁半 a得都几严重 屋企人系甘叫我们生多个 但系目前无勇气!

我2個小朋友都眼神弱,大係a , 細無嘢學嘢同語言仲好叻。所以眼神唔弱唔一定係a.

回覆:eekg 的帖子

我識得有,兩兄弟,長期訓練,依家十來歲,兩個都返國際學校,認知,行為都ok無問題,算係比較成功個嘅案例。唔講我都睇唔出有問題,講嘢同眼神都好正常

我!大仔6歲,係自閉譜系,細仔3歲,又係DELAY,因為眼神接觸少,感統問題多,又係屬於自閉譜系。兩個仔都要私人訓練。兩個都讀I位。

tszkwan2011  我想問你覺得I位有幫助到嗎,我仔   發表於 14-7-26 10:20

好想要多一個小朋友,等大那個有個伴,但係一個有A傾向,已經令自己有抑鬱,同情緒都有問題,如果多一個,我都唔知點好了!

引用:好想要多一個小朋友,等大那個有個伴,但係一

原帖由 checkylam 於 14-07-06 發表
好想要多一個小朋友,等大那個有個伴,但係一個有A傾向,已經令自己有抑鬱,同情緒都有問題,如果多一個,我都唔 ...
你可能要請多個人係屋企幫你手。講真,對住隻大b對得耐我個人都會short short地。有時候都會交比人睇一陣,等自己可以抖下氣。
過左幾個星期,我開始接受到細b都係A仔。不過我覺得個天對我唔錯。雖然細b over all 都係delay,但係佢比大b聽話好多,脾氣細d。我都好感謝個天比左細b我。有佢,我諗大b以後都多個人去support 佢。

yicbc  好正面, 加油  發表於 14-8-1 15:22

我老公係, 我個仔都係.....算唔算有兩個呀?哈哈~

引用:我老公係,+我個仔都係.....算唔算有兩個呀

原帖由 fongbau 於 14-07-24 發表
咁我有三個了
有時候會因為老公太固執耐好激氣

回覆 eekg 的帖子

有聽過朋友d朋友離婚, 講起佢老公既唔好野.....其實如果當個老公係A仔, 咁果D唔好野就變得好正常~~~

所以我一直都當湊仔咁湊我老公.....有咩緊要野, 唔用口講架....用視覺提示:whatsapp.......咁就真係少左誤會,

佢明白多d, 溝通好d, 交都嗌少d......哈哈~

my older son 3.5yr, younger one 1.5yr. both has autistic feature and speech delay. Very stressful

引用:回覆+eekg+的帖子 有聽過朋友d朋友離婚,+

原帖由 fongbau 於 14-07-29 發表
回覆 eekg 的帖子

有聽過朋友d朋友離婚, 講起佢老公既唔好野.....其實如果當個老公係A仔, 咁果D唔好野就變 ...
其實我都有諗過當隻佬係A仔咁湊。但係我始終係佢老婆,唔係佢阿媽。唔應該我來湊佢。

引用:my+older+son+3.5yr,+younger+one+1.5yr.+b

原帖由 emilykyho 於 14-08-07 發表
my older son 3.5yr, younger one 1.5yr. both has autistic feature and speech delay. Very stressful
加油呀!我成日諗希望佢地大d會叻d。

eekg 發表於 14-8-12 17:41
加油呀!我成日諗希望佢地大d會叻d。
thank you! I have the same wish

引用:我老公係,+我個仔都係.....算唔算有兩個呀

原帖由 fongbau 於 14-07-24 發表
我c6有亞氏保加症。。。。。。。不過他都知道自己有問題,話會盡量去改,等我唔洗嘔咁多血。今年先發現連我99都有。所以而家我屋企係一門三傑。。。。。。亞女自閉再加兩個亞氏,我每天都過得好充實。

BabyAndre  Add oil!  發表於 14-9-11 13:38

我家都有兩個. 大仔7歲, 細仔4歲10個月.  兩個小朋友的問題不大相同.  2個小朋友都有SPEECH DELAY.  其他問題就不大相同.  係有D 辛苦, 但只要大人願意學習相關之管教技巧及提昇自我情緒管理, 生活中亦充滿樂趣.  

A 仔的單純及對人的忠誠是非一般小朋友可見的.  另A 仔亦有自己獨特的天賦才能, 用心去欣賞他們吧.

引用:我家都有兩個.+大仔7歲,+細仔4歲10個月.++

原帖由 fatjaimama 於 14-08-23 發表
我家都有兩個. 大仔7歲, 細仔4歲10個月.  兩個小朋友的問題不大相同.  2個小朋友都有SPEECH DELAY.  其他問 ...
我都仲係度觀察緊佢地有咩特別叻gei地方

‹ 上一主題|下一主題