用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝小學簡介會分享
go

王錦輝小學簡介會分享   [複製鏈接]

去了王錦輝小學簡介會及開日,得到以下幾個重點:
-不用等12年,就會看到成績
-小學成績在同學之間是沒有排名次的
-升學情況則是很多到外國升讀頂尖大學
可是,小學評分只有A、A-、B、B-這些印象分,叫家長如何評估全校整體成績。而中學公開考試成績,就沒有數據提供,外國頂尖大學是哪些大學?有沒有人知道?

整個簡介會,聽到很多次中產、中產、中產的字眼。簡介會時間雖然有限,我們最想知道的是收生情況、面試及填表注意,例如沙田及非沙田居民分別,profolio的要求,升中情況等,但學校卻選擇了重點講解清貧計劃,強調只有校長及副校同秘書才會知道小朋友的清貧「身世」。
   16    0    0    0

對於你的疑問,其實學校的網址寫得好清楚,profolio 照上年申請時會列明,上年只收一張兩頁紙,今年唔知情況有無變。至於收生情況及填表注意事項不太明白你的意思^_^暫時聽咁多簡介會未聽過有學校會講填表重點。

上年因為幼稚園安排,有去聽,但完全無印像提過:1)頂尖大學;2)中產;3)清貧家庭等。最記得係admissions officer夫子自道,講佢仔入名小一家點樣開心,到後來先知係惡夢開始。

其實想報就跟網站資料報,講到尾咁多人考,都係睇interview表現。

回覆 BillyBY 的帖子

星期六我先生有聽簡介會, 他都記得有提及學費減免, 反而他就沒跟我說到升學資料,

至於交表, 到時上網睇返要填那些資料, 聽他說最多交3張CERT; 面試包括睇小朋友creativities, logical thinking etc ... 可選英, 普, 廣為面試語言;

當也有機會參觀課室, 聽學生介紹; 當然未必看到學生其他學校生活真實情況;

或者大家對簡介會要求不一樣, 我們是希望更了解學校, 想知道是否啱小朋友; 我好單純咁諗, 啱讀自然讀得好, 唔啱讀, 未到DSE都已經要轉校, 就算讀上去, 有9成升大學都唔會有我份, 這只是我個人少少意見, 不喜勿插

當天我亦有去聽簡介會,是當天最後一場。記憶所及,校長及其他教職員未有提及同學升上頂尖大學,以及中產等字眼。但我記得校長有說過,在他們學校就讀十二年後,有信心學生都能升上大學,亦有提及如果有些家庭需要扶助,可以申請某個計劃或助學金,但資料只限校長、副校及個別職員處理。

之後在不足一小時的學校參觀,看到在該校就讀的小朋友都很主動,能操流利普通話及英語。面對我的提問,亦自信回應。但當天跟一名在G6就讀的學生傾談,問他會否原校升上中學,他用英文回答說父親希望他更專注學業,所以新學年會轉校。但他不忘告訴我他過去在學校六年獲益良多,亦給予他很多機會接觸不同事物。

直資學校就是有更大彈性,在小孩子的學習、見識等方面作出他們認為最好的平衡,而每個家長的期望也不同,才造就不同類型的直資學校。所以沒有好與不好,只有是否適合自己孩子,亦符合家長期望的學校。

簡介得到的資料大多頗表面,不過有冇chemistry都是一consideration factor

BillyBY 發表於 14-5-25 15:11
去了王錦輝小學簡介會及開日,得到以下幾個重點:
-不用等12年,就會看到成績
-小學成績在同學之間是沒有排 ...
沙田區學生名額上限為15%, 沙田居民唔知算唔算優勢

引用:反而我最想知有咩校車線,+因為入到的話,+一

原帖由 cherryird 於 14-05-26 發表
反而我最想知有咩校車線, 因為入到的話, 一讀12年, 冇校車就好麻煩, 但簡介會又無講 ...
綱頁有今年既校車線/時間,可睇睇吖

引用:Quote:BillyBY+發表於+14-5-25+15:11+去了

原帖由 AgapePa 於 14-05-26 發表
15% ……即只有22個學位for 沙田區學生。

麥兜MaMa  早前KG請校長來介紹該校, 有人問過呢15%. 校長答過, 各區比例差不多, 都是幾%.  發表於 14-5-27 16:05
麥兜MaMa  據聞開校時為殺校潮, 15%為限免其它學校受影響  發表於 14-5-27 16:02

WKF 2004年先創校, 都仲未有人考過高考, 點會知入唔入到咩大學呢..... 好似CKY上年(第一屆高中畢業生)成績亦不如大家期望般好.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

看到前面的分亨,今年按排好像跟往年簡介會不一樣,因往年在Hall完了簡介會,很多家長都有你們以上的問題,但會按排家長在簡介會完了可以選擇(1)去另一演講廳统一解答家長以上的所有發問問題,或(2)如没問題便去参觀課室。那便不會延誤下一場簡介會,這樣按排都幾好。

yokeeland 發表於 14-5-26 10:45
當天我亦有去聽簡介會,是當天最後一場。記憶所及,校長及其他教職員未有提及同學升上頂尖大學,以及中產等 ...

我去到computer room 同 science room, 都係高小學生介紹.  Computer room個男仔同我講吾係好識點用英文講, 話講番中文. 去science room個女仔掛住自己玩, 佢直頭話我吾識用英文講, 我用中文講.  最後我地去睇其他示範, 佢又搶咗其他同學做個示範物品.

我地有同小朋友去,被安排入課室,  間房直頭光到睇吾到slide.

不過好多小朋友都好熱情介紹, 好乖有禮貌.  數學房最好玩, 小朋友用英語介紹好好流暢.

我是用家,學校眞係唔講名次,只求一個愉快學習還境,功課又唔多,但好多project,家長預咗要幫手,例如做powerpoint,大家要有思想準備,你同隔離屋個小朋友比較,直資學校好大唔同!

回覆:Trilextea 的帖子

愉快學習也要重成績,如果太多project要父母幫忙,學校又太多課外活動,又不講求名次,家長會否沒有安全感?沒有排名很難轉校。
很多人說要有自己小一學生升到中學畢業才知實際情況,但一讀12年,如果我小朋友有幸入讀,但6年後,這間中學的整體公開試成績仍未見理想,到時怎麼算?走又走不了。

典實區內對wkf中學的學術及校風都好一般

yokeeland 發表於 14-5-26 10:45
當天我亦有去聽簡介會,是當天最後一場。記憶所及,校長及其他教職員未有提及同學升上頂尖大學,以及中產等 ...
我都係聽最後一場, 都聽唔到校長有話入咩頂尖大學. 都係聽到校長話有信心令學生可以升上大學咁...其實佢講助學金果D我覺得佢係想表達佢間學校有教無類, 即使學費負擔唔到, 學校都會幫佢. 唔係將人"分等". 如果分既話, 就唔洗SET果8%出來比資助人士啦
而且佢話佢地高小去OVERSEAS既交流活動大多數係去窮地方幫助人, 但同時要教會學生尊重, 同埋平等. 唔係我幫你=我高過你. 所以我幾BUY呢間學校德育方面好好.

AgapePa 發表於 14-5-26 11:14
我反而覺得唔係優勢, 因為沙田人只有150 / 15% = 22.5個位....

cherryird 發表於 14-5-26 12:01
反而我最想知有咩校車線, 因為入到的話, 一讀12年, 冇校車就好麻煩, 但簡介會又無講 ...
佢個WEBSITE有校車路線..超多..多到眼都花.

我聽第二場就聽到樓主所講的野, 真係提過幾次中產, 話你地絶大部份人一定有能力帶小朋友出國旅行, 亦提過外國頂尖大學

但今次簡介會講的野著重左在平時上堂學d 咩, 有幾愉快教學咁,  但就真係缺乏左升中、或入大學之事宜,  如佢無呈分試, 係咪真係100%升到原校中學升讀?  唔達標點算?  同埋無提及入浸大有優勢,  (我個friend 個女係這校頭幾界畢業生, 現讀這中學, 她說以前的簡介會講話讀這所學校, 入浸大有優先的) 咁而家唔提, 咁仲有無優勢呢?
‹ 上一主題|下一主題