用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍油塘新校
go

救世軍油塘新校 [複製鏈接]

有無人讀或者知道間學校如何?聽說救世軍做幼稚園不差,但這是新校,資料不多,希望有心人可以分享多少少

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

回覆:QQilky 的帖子

有上午班呀?我去年問只有n班下午班。老師點樣唔清楚,不過我不太喜歡學校位置,在停車場大樓上面,要行樓梯/搭升降機(可能我唔識路,唔知有其他方法去啦)。

回覆:救世軍油塘新校

應該只有樓梯或升降機

引用:有無人讀或者知道間學校如何?聽說救世軍做

原帖由 JM_wyw 於 14-05-17 發表
有無人讀或者知道間學校如何?聽說救世軍做幼稚園不差,但這是新校,資料不多,希望有心人可以分享多少少:w ...
你地打算報n定k?報得未呀?

引用:有上午班呀?我去年問只有n班下午班。老師

原帖由 Potato001 於 14-05-17 發表
有上午班呀?我去年問只有n班下午班。老師點樣唔清楚,不過我不太喜歡學校位置,在停車場大樓上面,要行樓 ...
請問近油塘地鐡站嗎?

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+14-05-17+發表

原帖由 apple_love 於 14-05-18 發表
請問近油塘地鐡站嗎?
唔係好近,應該要行五至十分鐘

回覆:Potato001 的帖子

油麗邨出口應該行5-8分鐘啦!
如果今年9月入學就應該報完,打電話去問下

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

最近有問過, N得下午, 因為未正式註冊到, 好多細節都未知道

回覆 catherinenyc 的帖子

N班只得下午.

引用:Quote:原帖由+JM_wyw+於+14-05-17+發表有無

原帖由 apple_love 於 14-05-18 發表
你地打算報n定k?報得未呀?
可以報了

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+14-05-18+發表

原帖由 Evachau 於 14-06-08 發表
可以報了
Thank you,我上星期已報了k1啦

回覆:JM_wyw 的帖子

老師感覺有禮貌愛心,環境新淨。但舊年我去in K1, 我個session得阿B同另一個係香港人。亦發生D令我未in都已經決定放棄唔讀嘅事,只係一場去到,俾阿B參觀一下熱身下一個interview.

學校我係感覺良好!

引用:老師感覺有禮貌愛心,環境新淨。但舊年我去

原帖由 毛毛大眼 於 14-06-10 發表
老師感覺有禮貌愛心,環境新淨。但舊年我去in K1, 我個session得阿B同另一個係香港人。亦發生D令我未in都已 ...
可以分享下為何未in已不想入讀呢?

引用:Quote:原帖由+毛毛大眼+於+14-06-10+發表老

原帖由 Evachau 於 14-06-10 發表
可以分享下為何未in已不想入讀呢?
救世軍其實係只要你早交form就會收,因為係跟交表次序。(如有錯,請指出)舊年係新校,所以我係一收表即交,當然係有offer.

到Interview(其實係參觀)的日子,我認同學校嘅教育理念,亦對老師感覺好良好,好有耐心同阿B玩。。。

但In前係門口嘅waiting area, 有滑梯附近,有位媽媽帶住3個女,係地下小解中,而我一推門就要使出輕功水上飄,但第一腳已經在水中央,同時亦睇得清清楚楚各位小妹妹的妹妹s和過程。由個個位置去學校叩門借廁所唔駛2分鐘。而我踩中後,人地母親望住我係到笑而冇道歉。我唯有當自己當黑。

因早到關係,我帶阿B去玩滑梯。一羣同鄉坐係到吹水,而佢地嘅小朋友不斷推撞。平常我係唔會出聲,但差D推左第二位小朋友落滑梯條樓梯,我同佢地講小心D,等等,一個一個唔好推。可能語言不通(因佢地係講我聽唔明的方言),理所當然冇人理我嘅小心D,咁我同另一位港媽媽唯有抱起阿B去另一邊行下。

我並唔想歧視任何人,亦覺得小朋友係唔明公德心係咩。但如果冇家庭教育,只靠老師,又可以做得幾多,幫得幾多。。。身教來得重要,但前題係要肯做至得,往往只諗自己方便,小朋友亦只會有樣學樣。而且我個interview group, 港媽只有2個,變左小數民族,我要用幾多力去維持阿B應有的禮貌和公德心。

學校的感覺唔差,老師有愛心。可能只係咁啱我黑仔預著呢D事,實際入學後學生分佈唔係咁,但因必收關係,有得揀,我唔會亦唔敢博。

但有機會,我建議去睇下,感受一下環境與老師,可能一年後d applicant會多左,唔同左。唔好因我黑仔而否定呢間學校!佢嘅教育理念同阿B上緊嘅係一樣!老師亦俾我感覺有禮有愛心!

引用:有無人讀或者知道間學校如何?聽說救世軍做

原帖由 JM_wyw 於 14-05-17 發表
有無人讀或者知道間學校如何?聽說救世軍做幼稚園不差,但這是新校,資料不多,希望有心人可以分享多少少:w ...
有冇人去左星期六的參觀校園活動?我報左名但冇去係咪會冇得interview架?

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+14-06-10+發表可

原帖由 毛毛大眼 於 14-06-10 發表
救世軍其實係只要你早交form就會收,因為係跟交表次序。(如有錯,請指出)舊年係新校,所以我係一收表即交 ...
Thx for sharing!

引用:Quote:原帖由+JM_wyw+於+14-05-17+發表有無

原帖由 apple_love 於 14-06-10 發表
有冇人去左星期六的參觀校園活動?我報左名但冇去係咪會冇得interview架?

...
我有去,但遲到聽唔到校長嘅簡介會!有無JM可以分享講啲乜吖?

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+14-06-10+發表

原帖由 Evachau 於 14-06-10 發表
我有去,但遲到聽唔到校長嘅簡介會!有無JM可以分享講啲乜吖?
唉,死啦,佢地有冇點名,我冇去唔知會唔會冇得in,麻煩你如果遲d收到通知有得in上來通知聲呀,thank you

‹ 上一主題|下一主題