用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會 VS St Stephen college
go

港大同學會 VS St Stephen college [複製鏈接]

如題 ! 大家會選讀邊間?( 不用比較地點及學費 )

3    0    0    0

回覆:港大同學會 VS St Stephen college

回覆 SOMAN2603 的帖子

St Stephen college

回覆:港大同學會 VS St Stephen college

Thank you all!  感覺前者活d,開放d(但校齡短);後者歷史悠久,傳統一些,又預備開IB課程,同埋可寄宿,感覺學生純樸d!
對亞囝前者好似適合多d! 下星期要決定港同註冊,St stephen未有消息,收咗先再諗吧!

St.stephen, 我原全沒有考慮過港大

回覆:WSZ 的帖子

Thank you 🙏
希望St Stephen 提早發通知啦

其實我對港同認識唔多,大家可以提供下意見兩者差別?

Happy@@ 發表於 14-3-3 06:48
其實我對港同認識唔多,大家可以提供下意見兩者差別?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2473486&highlight=%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%90%8C%E5%AD%B8%E6%9C%83

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2535626&highlight=%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%90%8C%E5%AD%B8%E6%9C%83

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2472575&highlight=%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%90%8C%E5%AD%B8%E6%9C%83

醒目開學勳章 王國長老

唔重覆了, 睇舊LINK吧, 其實我都係自己SEARCH返出黎, 應該唔難搵

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;highlight=hkuga

醒目開學勳章 王國長老

都係有關港同
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ;page=1#pid38058631

聖士提反公開資料唔多, 亦唔想比較, 你可以問返樓上家長, 可能佢地有有關資料可作參考

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Jackieson 同 Charlotte_mom 多謝你哋嘅資料!
如果St Stephen 收,再同亞囝好好相量下!
我倆一開始都比較喜歡SSC,
但論合適同埋開心指數,我十分猶豫⋯似乎選擇HKUGAC才明智⋯有點難決定
Anyway, 謝謝

醒目開學勳章 王國長老

最新消息, 我相信應該讓你知道: 港同校長做到8月會離任, 新校長人選未定

MCLIAN  Principal Ip will be leaving?  發表於 14-3-11 23:59

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Oh....change again
Thank you for your info

Hi Happy@@
Why do you think the happy index is lower for SSC?

醒目開學勳章 王國長老

我願意相信有得寄宿應該幾開心

Jackieson  me2  發表於 14-3-6 17:20

回覆:bother4 的帖子

brother4: 開心指數,係我以我個仔性格代入兩間學校比較後嘅表面感覺已矣!你對SSC有認識嗎?可以提供d資料我認識多d?
呢幾個月進進出出呢兩間學校,open day, seminar, interview....路過睇放學!感覺港同似乎比較一般正資學校開放,有點國際學校嘅風格,同學都需要有非常好嘅自制能力,同要自律!可能會有多一點嘅空間開放比學生自我成長!
至於SSC 比我嘅感覺剛相反,歷史悠久,傳統些,正經一些,內斂一些,學生比較純樸!
最喜歡SSC難得嘅寄宿體驗,亦係學習自理同自律嘅最佳機會,校園非常大,非常綠色也是我們選擇SSC嘅原因!到最後有得揀嘅話,都會比亞囝自己決定番,直到呢一刻佢首選都係SSC
我都希望如佢所願啦!

我個女讀緊ssc d 同學好乖 好純 (到f.4 都仲估緊IQ題) so I will choose ssc!!!!!

Ssc d 人個個都活潑開朗 功課 pressure 小
‹ 上一主題|下一主題