用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍城區首五名幼稚園你會點選?
go

九龍城區首五名幼稚園你會點選? [複製鏈接]

你地會點排九龍城區頭五名最好幼稚園排名?
   1    0    1    0

點為之最好?

回覆 ElaineW_Mama 的帖子

我就係唔識呀, 我唸好似民生之類掛, 見好多人都想入

KAKAMAMAKAKA 發表於 13-12-29 20:41
回覆 ElaineW_Mama 的帖子

我就係唔識呀, 我唸好似民生之類掛, 見好多人都想入 ...

民生好唔好我唔知,
不過佢係龍校想小朋友入到去讀既父母一定唔少...
至於好呢樣野, 係呢度一段時間後你會知道,
大部份父母眼中九龍城既好學校不外乎係KV, KM等,
但需要知道自己小朋友係咩類型人,
因為就算好似KV, KM等, 都有父母覺得係另一間更好/更適合佢地既小朋友而放棄呢D OFFER

回覆:九龍城區首五名幼稚園你會點選

有必要排嗎?幼稚園jar. 跟本就從來冇一個ranking. 就係因為我地自己label咗啲學校,攪到好似唔讀KV SC KM HKPS CCKG 呢生就完咗禁。父母先係小朋友成長最重要的老師,只要選適合小朋友自己又付擔到,唔係就足夠嗎?

Bbsbaba  講得太好了,幼稚園跟小學應主要培養兒童良好的品格、學習態度及與別人相處及溝通  發表於 13-12-30 12:10
Bbsbaba  講得太好了,幼稚園跟小學應主要培養兒童良好的品格、學習態度及與別人相處及溝通  發表於 13-12-30 12:10
chiyin8    發表於 13-12-29 23:01
chiyin8    發表於 13-12-29 23:01

回覆 Chirley 的帖子

thx!

回覆 TeriAnla 的帖子

So agree ah!

做父母嘅都係想比最好嘅野小朋友, 咁梗係想從最好嘅學校做first choics先啦, 申請左未必考到入, 就算入到都未必讀得到, 但至少努力過.

Bbsbaba  現代父母真的懂什麼是對幼兒是最好嗎?大部份只是看人家子女能做到、自己的辦不到、只是羊群面心態及面子問題  發表於 13-12-30 12:20

引用:回覆+TeriAnla+的帖子 做父母嘅都係想比最

原帖由 KAKAMAMAKAKA 於 13-12-29 發表

做父母嘅都係想比最好嘅野小朋友, 咁梗係想從最好嘅學校做first choics先啦, 申請左 ...
我冇咁認真,玩下也無妨。如最有名氣我揀kv km cckg st cat 同hkps.至於最好其實也好多。

回覆:KAKAMAMAKAKA 的帖子

如果你想搵其他人認為好嘅幼稚園,你永遠唔會有答案因為別人係用別人的角度量度。甚至從未讀過個間幼稚園而憑不同渠道綜合結論去回應你。我想你係要搵對你小朋友最好的幼稚園,而唔係人地覺得好嘅幼稚園。邊間啱你小朋友,就要自己去分析和承擔了。加油樓主。

玩下無妨,我選CCKG, KV, SC, HKPS, HY

回覆:LWTbb 的帖子

Cckg.  Kv.  Sc  .hkps.  Km.

回覆:九龍城區首五名幼稚園你會點選?

St cat,,,,LH.....cckg .....HKPS ....km

引用:St+cat,,,,LH.....cckg+.....HKPS+....km +

原帖由 kissobaby 於 13-12-30 發表
St cat,,,,LH.....cckg .....HKPS ....km
Sorry LH is not Kowloon city district...so I chose KV

回覆:KAKAMAMAKAKA 的帖子

KV , KM !!

引用:KV+,+KM+!! +

原帖由 samchan2179 於 13-12-30 發表
KV , KM !!
agree, km & kv are very good

其實真係要睇小朋友係咩類型, 小囡唔可以谷, 要慢慢教, 加上有個細佬要湊, KV KM呢類唔啱我, 所以冇報名添, 九龍塘九龍城區只報左民生同創價

幼稚園有如買奶粉  沒有最好  只有最適合  A+夠出名   不過唔適合就係唔適合 唔好再出啲無謂po  又想惹罵戰

回覆:九龍城區首五名幼稚園你會點選?

父母覺得最好不等於對小朋友最好,希望家長們多D留意,唔好樣樣都以"自己覺得"為中心思想去搵學校。其實多了解小朋友的特質係同樣重要…

‹ 上一主題|下一主題