用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1C 葵青&荃灣區 第一階段應點選擇? ...
go

band 1C 葵青&荃灣區 第一階段應點選擇? [複製鏈接]

今天 於 11:21 PM  

想請教中一第一階段自行選校,老師推薦阿仔報陳兆民&王少清,但我朋友話王少清超難入。我考慮緊報八三总理定可風,但去到扣門階段,可風只俾中英數有B及操行B+以上嘅学生面試,我發現原來只有極少數学生操行有B+,阿仔係其中之一年年有B+嘅学生。咁第一階段報可風,即使唔收,扣門再報,会唔会有著數,抑或反而有反效果呢?請指教!

Joemil  馬基近年約一半入B1中學,閣下孩子70幾是邊緣位置,老師推薦的學校B1C也很中肯。其實,馬基在升中這方面做得很出色、也很專業。可風可博、但機微!  發表於 13-12-17 01:26
elbar  或試自行首選 全完   發表於 13-12-12 19:16
   1    0    0    0

Band1C自行報可風肯定浪費機會吧!可風是band1B的,王少清只是band1C。
扣門想都不用想,可風扣門超難入!

不過可風有得面試,面試加活動佔五成分,有信心仍可一試嘅。。

謝謝! 那老師的推薦真的很精準了... 但聞說第一階段1C去面試1C多數唔會收, 學校會收成績更好果班先. 所以係陪跑居多. 因為1B都係入王少清咋!

得兩個位, 仲要排優先次序. 阿仔係怕羞型, 講說話唔叻, 但就好乖好純, 有學古箏, 網球, 不過唔係特別叻果隻.

陳兆民&王少清&八三总理&可風, 你們會建議點排位?

如果純粹計成績優次, 1.可風 2.八三/王少清 3.陳兆民
自行建議選自己真係喜歡的, 一博無妨, 如太保守揀一間自己唔太喜歡的, 比人收左就冇左大抽獎機會!
其實大抽獎時, BAND1就是BAND1, 機會均等!

你小朋友咩成績呢?

回覆:senkawa 的帖子

想請問如果荃灣區屬b1c 學生,用地址轉區返葵青選學校,band會唔同嗎? 會唔會去左b2??

senkawa  應該唔會跌, 荃灣應該好過葵青小小, 就算係都係相約  發表於 13-12-11 16:21

回覆:moniquechoy 的帖子

我个仔下五呈分麻麻,讀基慧馬湾,中常80+, 英数70+,全B,平均分80左右,老師評估B2A。但上六就好好,中英數全部80+, 常90+,平均分有80尾,我估应係1C啩。所以先建議考陳兆民&王少清。

回覆:Chrisse 的帖子

我都係由荃湾轉返葵青,多D英中嘛!大抽獎入英中机会都大D。老師話兩区成績差不多,我認為荃湾分分鈡成績仲高D,起碼嗡得出有名氣嘅小学已經多过葵青……

回覆:Cherie1975 的帖子

我考慮可風係因為佢唔纯綷睇成績同面試表現,仲好著重操行同体艺(佔成40-50%㗎),所以個人感覺上可能对我個怕羞仔会著数D啫,到第三階段叩門都好似超有誠意咁嘛!

Cherie1975 發表於 13-12-11 14:07
我个仔下五呈分麻麻,讀基慧馬湾,中常80+, 英数70+,全B,平均分80左右,老師評估B2A。但上六就好 ...
B1C/B2A 最怕邊緣人, 知道名次嘛?

回覆:Jackieson 的帖子

我女都係邊緣人。。。而家頭都痛埋

回覆:Jackieson 的帖子

6上未知呀,不过阿仔話应該会幾好,因為好多同學退步咗喎~就係因為係边缘人,又唔係醒目型,又怕醜,所以先好買佢怕。

有朋友仔讀陳兆民, 聽說都要全A, 自行才有機會, 所以自行陳兆民機會不大. 另王少清都是看成績, 同樣自行機會不大.

另分數都不是大影響, 要看全級排名, 唔知小朋友全級排名如何? 如果老師話是BAND 1, 都可試陳兆民.

回覆:moniquechoy 的帖子

排名五上全级74(全級154人),都有B2A,只係馬湾基慧本身成績好,头60幾都Bl了。

請問五年級呈分,中81,英75,數88,常90。 六年級 中90,英85,數96,常86
有游水同奧數,有參加泳總比賽冇獎,同參加奧數比賽銅獎,自行想第一選李兆基,第二荃灣聖芳濟,機會大嗎?

baba3506  李兆基太強(英文中學, Band 1 B),聖芳濟(荃灣?中文中學)太弱,唔同層次,為何會這樣選  發表於 13-12-12 11:01

回覆 kayeetoby 的帖子

妳要清楚自行選校時唔係睇分數高低,而係教署根據每所小學的學術水平,然後決定每所學校有幾多百份比嘅Band 1學生,例如學校每級100人,有3成是Band 1生,即30人,如果妳的子女在全級排30,科科都60分,他/她仍是Band 1學生。反之,如果佢排31名,科科9字頭,佢都只係Bad 2生。
所以必須知道佢間學校約有百份之幾係Band 1生,自已又排第幾,然後才能評估子女屬Band 1頭、中或尾,在自行階段才能作出正確的選擇。

引用:請問五年級呈分,中81,英75,數88,常90。

原帖由 kayeetoby 於 13-12-12 發表
請問五年級呈分,中81,英75,數88,常90。 六年級 中90,英85,數96,常86
有游水同奧數,有參加泳總比賽 ...
就咁看你仔成绩自行李兆基成功率很低,但第二你選聖芳济(我估聖2B)又很大機會入,入咗没仇報的哦,如果在Band1池可抽奖入李都有機會

經驗分享 ~ 自行BAND 1 學校, 操行B+,班長,風紀,朗誦隊,合唱團..呢D 真係基本野, 大部份應徵者都會有,(如果係全港性比賽三甲就唔同)
學校其實最主要都係睇學生學業成績的!

回覆 calipama 的帖子

非常同意! 基本上個個小朋友都一大堆公職在身, 唔係潑大家冷水, 只係大家真係未見識過咩叫做"特異功能", 有邊個唔係風紀, 班長呢?
‹ 上一主題|下一主題