用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 難得找到讀兩間幼稚園既家長肯出鏡分享! ...
go

難得找到讀兩間幼稚園既家長肯出鏡分享! [複製鏈接]

19    0    0    0

回覆:難得找到讀兩間幼稚園既家長肯出鏡分享!

我也有看,讀足三年兩間幼稚園的姊弟好可憐,從姐姐面上感受到,佢媽以此為榮真佩服!

回覆:miutang 的帖子

唔知大家有冇留意,兩姊弟細佬好開心,但家姐冇笑容,而且寫字姿勢錯晒,雖然用左手寫字會有唔同,都唔應該個頭咁低。

回覆 Potato001 的帖子

同意。case 1 vs 2, 我覺得 1 比較make sense d.

引用:唔知大家有冇留意,兩姊弟細佬好開心,但家

原帖由 Potato001 於 13-12-04 發表
唔知大家有冇留意,兩姊弟細佬好開心,但家姐冇笑容,而且寫字姿勢錯晒,雖然用左手寫字會有唔同,都唔應該 ...
同意。不過呢兩姊弟可以適應到,可能係有能力,也是樂意,也無可厚非。個個小朋友唔同。但咁睇黎,我覺得唔可以淨係話雙非搶哂我地d學位囉

swmami  Oh yes  發表於 13-12-4 13:07

yamin 發表於 13-12-4 08:58
同意。不過呢兩姊弟可以適應到,可能係有能力,也是樂意,也無可厚非。個個小朋友唔同。但咁睇黎,我覺得唔 ...
我直覺上唔覺得姊姊適應到,弟弟may be.

就算適應到,都係不合理既做法,小朋友冇得揀,只可以強迫自己繼續去做,你試下問個小朋友,讀少一間學校,多啲時間去公園玩好唔好,你估佢會點答?我唔覺家長係栽培緊個小朋友,而係奴疫緊佢。

MamaRabbit    發表於 13-12-29 01:35
Warning    發表於 13-12-24 14:50
Chirley    發表於 13-12-5 23:28
heidya    發表於 13-12-4 18:57

有個問題想知, sc k2 係下午, k3 係上午.......其實佢點就到三年都可以讀兩間幼稚園呢? 唔通另一間真係咁岩又俾佢轉到?

一啲都唔make sense, 想問個父母,佢夠後生,夠精神,夠能力返兩份,佢會唔會放棄玩樂,家庭生活,同休息時間去接受?!我相信除非欠落好大條貴利先會!咁個小朋友欠咩?真係欠咗啲父母嗎?

Fairyland    發表於 13-12-6 01:46

Case 1 個媽媽話因為想個仔讀九龍塘 "龍校" - 好似SC / KV / YORK......

OMG!!!  究竟個位媽媽有無仔細study過幾間學校係點樣? 定係只為個名,人云亦云咁貿然轉校?

Fullstop  我都聽到這點,滴左汗!  發表於 13-12-4 12:39

引用:Case+1+個媽媽話因為想個仔讀九龍塘+"龍校"

volar 發表於 13-12-4 10:33
Case 1 個媽媽話因為想個仔讀九龍塘 "龍校" - 好似SC / KV / YORK......

OMG!!!  究竟個位媽媽有無仔細stu ...
不過我都欣賞佢k2前做一個合理的決定,其實不易的。

讀兩間半日班都唔辛苦? 個阿媽有精神病囉, 佢自己唔返兩份full time job?

我相信小朋友的適應能力同可塑性是非常強的
同時返兩間學校點會唔得
重點是,有必要?同時讀兩間學校真的可以吸收兩間學校的精華,跑贏其他人?
好多本地家長都不能明白,學術只是栽培小朋友其他一環,生理心理一樣重要。人生是一個長跑,我從來不相信有贏在起跑點這回事。

第二個案媽媽話考小學時portfolio 寫讀兩間幼稚園有優勢,個女有好多offers. 但我唔信小學校長buy呢套囉!

heidya    發表於 13-12-4 18:58

真係要捉個 d 父母返兩份工,如果都覺得感覺良好先可以同仔女報兩間學校:;pppp:

好生苦..小朋友不應這樣學習的身心都要平衡

case 2 個家姐讀書讀到個樣好呆..

辛苦晒啲小朋友
個家長自己最好返兩份工試下無得休息,娛樂,玩
‹ 上一主題|下一主題