用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs St Joseph
go

SFA vs St Joseph [複製鏈接]

會點choose

apple8356  讀SFA的最終目的入band 1 中學。  發表於 13-11-25 10:49
   11    0    0    0

香港區同九龍區, 如果真係有, 唔洗自尋煩惱啦..

既然兩間都係讀得辛苦,當然揀香港的 St Jo,它是津小又有中學,就算要搬到香港住都藉得!

回覆:SFA vs St Joseph

你係咪問九龍灣St Joseph先?
如果係,據消息所知,SFA現任校長係St Joseph前任校長,兩校嘅教學模式十分接近。而St Joseph中學只係一般,個人覺得有同無分別不大,你睇下邊間近D啦

我指kln bay呢間。
咁又請教同香港果間除了私校同津校之別,仲有乜不同?

引用:我指kln+bay呢間。 咁又請教同香港果間除了

原帖由 machuchu 於 13-11-24 發表
完全唔同級數, 港島St Jo超班馬, 但讀得好辛苦, 係大人細路都辛苦。

回覆:machuchu 的帖子

Kln bay st joe

556699 發表於 13-11-24 12:33
完全唔同級數, 港島St Jo超班馬, 但讀得好辛苦, 係大人細路都辛苦。
Many of my friends' sons are studying at HK St. Jo and their lives are really like hell! They have to take tutorials after class Monday to Friday, and learn music and play sports on Sat. and Sun.. Do you really want this kind of life?

一定係SFA啦!80%band 1 喎!仲聽聞其實唔多功課添!

What does  SFA represent?

回覆 Nbranson 的帖子

SFAA = St. Francis of Assisi's

I mean SFA, not SFAA.

回覆:柔情爸爸 的帖子

我相信無邊間名校吾係甘樣落!直資d 學校都教深一兩年,我都想有愉快名校推介。有無?

引用:我指kln+bay呢間。 咁又請教同香港果間除了

原帖由 machuchu 於 13-11-24 發表
原來咁!梗係Sfa啦,都考到咯,何況聖約瑟都係谷,選間谷得有法的好似著數d。同埋睇你鐘意邊個中學校網。

想 clarify a point, 樓主指的是九龍灣的 st. jo, 並不是香港那間。 大家不要答錯線

醒目開學勳章 貢獻勳章

兩間係同教會姐妹學校,以SFA係大,st jo 係細
一間雖然有中學,但band 2
一間雖然無中學,但叻人多,出哂名
如果兩間收,咁你想讀間出名d嘅,定無咁出名嗰間囉

SFA三測三考,唔知多唔多喇!但同一個時段,我驚見LS已測數4次!SFA都只係一中數(計分)、一英數(唔計分)
恐龍家

‹ 上一主題|下一主題