用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學統一排位的意見, 大家入來交流下!
go

小學統一排位的意見, 大家入來交流下! [複製鏈接]

自行分配學位現在已成定局, 什麼早知便不說了. 希望各位家長和小朋友也一剔過搞掂唔駛大抽獎.
但假若真係得底分15分去入表, 就真係做定功課點填次序喇...
以下我想逆思維同大家分享一下可能沒有考慮的情況...
雖然不同區情況可能會有點不同, 但該不會差太遠, 希望各位也交流一下!

1)人數多一定易抽中? 假設有2間學校都一樣好, 但一間校舍又大又新有5班, 另一間又細又舊且得2班, 假設每班有30人, 按情況, 大家一定多數先選校舍大那間先 (寬敞D嘛)... 但其實設備不會差太遠...
但你倒轉試想像一下假設你那區今年有1000人報小一, 你想選那間公認個個都想入... 算400好了...反正抽獎嘛...
中央派位額是一半75個... 抽到的比率是約19%... 好了另一間少的有100人選, 中央派位額是一半30個... 抽到的比率是30%... (當然... 以上數字是斷估! 計吓數啫...唔好咁認真)

2) 學校大老師自然多, 支援固然多? 好了我們又想一下, 1個老師記150個學生容易, 還是記60個學生容易...
全級6 X 150人, 即全校共900人... 唔唔.... 好像扯得太遠了... 你可以說沒可能也必要所有老師可以記哂所有學生,
只要真的有跟進便好! 說得也是... 但我相信另一間得兩班的全級只有360人... 相信對老師對小朋友的接觸和跟進會更易吧... 雖然按師生比例不會有大差別... 但引伸下去對於一些有特別需要的小朋友來說, 得2班那間看來會更好照顧...

3)上課時間跟返校所需時間... 請各位先做一下功課, 你所選的學校有校車嗎? 有!? 沒問題... 無的話早上自己搭車可以, 什麼!? 由出門口去搭車到返到學校要40~45分鐘? 但所選的學校最遲7:50分要到, 否則計遲到!? 好我們來試算一下: 7:50 預鬆少少早5分到校, 即7:45分減車程40~45分鐘即7:00要出門口, 如果吃早餐減10分鐘! 什麼在車上吃!? 好不計... 由起身梳洗換校服到出門口, 15~20分不過份吧... 即6:40~45要起身... 唔唔...看起來還可以...  但你大人呢!?!?! 即係你要早他至少15~20分起身!?!? 找間30分以內可以到達的吧, 早上的多出來的15~20分到時你便知很可貴... 說起來很奇怪, 有很多人也忽略了這點...
   0    0    0    0

但又細又舊那間可能有好多"必收生"

回復 bobochow 的帖子

我想你搞錯了... 按照教育局指引, 必收生是計入自行分配學位, 不會影響統一派位的額!
由學校自行分配的學位分為兩類﹕
(甲)
供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職
的申請兒童的學位。凡屬此類別的申請兒童,必獲
取錄。
(乙)
學校會根據「計分辦法準則」甄選不屬於(甲)類的
申請兒童,以申請兒童的得分多少,決定取錄的先
後次序。當同分申請兒童的人數超過學校自行分配
學位的剩餘學額時,學校應以隨機方式決定同分申
請兒童的取錄次序;學校可自行抽籤,或把申請交
由教育局中央處理。

引用:回復+bobochow+的帖子 我想你搞錯了...+按

原帖由 Mannixwong 於 13-11-08 發表
回復 bobochow 的帖子

我想你搞錯了... 按照教育局指引, 必收生是計入自行分配學位, 不會影響統一派位的額 ...
2樓的理解應是正確的,如果太多必收生,是會用埋大抽獎的位。

回復 tkinwong 的帖子

吓... 好難想像在一般區分自行派位30人唔夠俾必收生.... (名校區不計啦)

引用:回復+tkinwong+的帖子 吓...+好難想像在一

吓... 好難想像在一般區分自行派位30人唔夠俾必收生.... (名校區不計啦)
但其實大家都係爭名校。我母校是油天,都想小朋友入到,但你估佢多唔多必收生。

那區情況我真係不太清楚... 假設一級裡面有4班, 有一半是有哥哥姊姊在讀!?

意見只有:

甲部乙部合共33個"選擇",實質只有2個
如果乙一學校有"111拍門"制度,整份表只有1個選擇

政府什麼"幾多人獲派頭3志願",根本就係誤導
因為表上第二志願完全唔係我既志願

回覆:小學統一排位的意見, 大家入來交流下!

樓主是否已知道今年20分可以係自行入到的情況?

回覆:hydaddy 的帖子

不會啦,點多必收生都好,至少都有4成位放入统一派位!抽唔抽到你一件事!统一派位後你不中意再搞門又另一件事!

回覆:catcc2000 的帖子

吓!我點會知吖!唔同區唔同學校唔同情況!我都係畢業校友拿住20分,等緊結果!希望唔駛大抽獎啦!

引用:回復+tkinwong+的帖子 吓...+好難想像在一

我們個區好幾間都超,有數據可查。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:Quote:原帖由+Mannixwong+於+13-11-08+發表

原帖由 Obiepapa 於 13-11-09 發表
我們個區好幾間都超,有數據可查。
我62區都借唔少,聽番今年升小一D家長講有些派到第7、8志願!

引用:吓!我點會知吖!唔同區唔同學校唔同情況!

吓!我點會知吖!唔同區唔同學校唔同情況!我都係畢業校友拿住20分,等緊結果!希望唔駛大抽獎啦! ...
你係邊間油天?

假設一級有4班,2-6年級就有20班,一級100人,五級就有500人,世襲超過名額30%一D都唔奇,舊油天往年就超收21了,插獎位是49/150。該區還有3間學校都超收。情況嚴峻。

引用:+本帖最後由+dorothywing+於+13-11-12+20:5

原帖由 dorothywing 於 13-11-12 發表

假設一級有4班,2-6年級就有20班,一級100人,五級就有 ...
雖然我都知呢2年就算有20分都未必得,但真係估唔到要借咁多位…

引用:Quote:原帖由+Mannixwong+於+13-11-08+發表

原帖由 luckyyanb 於 13-11-12 發表
你係邊間油天?
我62荃灣區,呢2年本身區內都唔夠位!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... tra=page%3D4&page=1
超額世襲位可從這裡看到

引用:+本帖最後由+dorothywing+於+13-11-12+21:1

原帖由 dorothywing 於 13-11-12 發表

http://www.edu-kingdom.com/forum ... tra=page%3D4&p ...
厲害!

引用:Quote:原帖由+luckyyanb+於+13-11-12+發表

原帖由 Mannixwong 於 13-11-12 發表
我62荃灣區,呢2年本身區內都唔夠位!
我意思你母校係邊間呀

‹ 上一主題|下一主題