用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三中文越來越差﹐點算好?
go

小三中文越來越差﹐點算好? [複製鏈接]

一年級90+分﹐二年級80+分﹐現在三年級剛派卷70+分。
   29    0    0    1

我諗通常都係衰係課外手上, 中文只能多看圖書, 做多啲閱凟理解, 已無辨法了..

回復 motivator_kids 的帖子

四年班仲深,我大女得71分,上年98分,全級第一,佢話最高分得80分,都唔知係咪

回復 2004107 的帖子

無 錯,  小 四 深 好 多( 中 英文 都 是),  以 往 我 小朋友 考 完 試 還 餘 很 多 時間,  今年 只餘2 分 鐘...... 因為 還 要 作 短 文,  在45分 鐘 要 做 那麼 多,  仲那麼 深...

回覆:小三中文越來越差﹐點算好

小朋友都會有壓力,心情都會影響表現!一次考試成績,都反應唔到佢的實力!反而唔好係佢面前話佢差,打擊佢信心,多d鼓勵佢!

我就會找下佢份卷失分的原因,對症下藥!問題離不開 - 大意,唔小心,唔夠時間,答題技巧咁!唯有平時經常提佢,希望佢考試的時候會記得我講的野!

仲有而家d卷都深左,要求學生熟讀課本內容,課外知識 和理解能力!現在的閱讀理解的問題多元化(特別3年級後),好似TSA模式,包括填充,排列,選擇題,長答,仲要加自由發揮題! 你的小朋友應該未習慣,所以你唔駛擔心!不妨去書局找下近似你學校考試模式的練習,陪佢做幾次,應該好d! 唔好迫佢做太多,會有反效果!當然多睇書係最治本的方法,不過唔夠快見效!答題技巧都幾重要!

我阿仔一年級第一次測驗拎50分,勁擔心,又頭痛,開始陪佢做課外補充,每種題型(重組,改寫,擴張)都做,每次都提佢技巧,佢掌握左之後,成績改善左好多!自果次50分後,到現在4年級,test or exam都係8字頭!所以小朋友可能未開竅,no worry!

回覆:2004107 的帖子

你記得我嗎?今年第一次測驗,又系跌到得八十幾分,上次同你女女一樣拎中文全級獎!

中文咁多科中最難攪!

978212  啱,好多時呢科付出嘅和成果不成正比  發表於 13-11-8 21:44

引用:仲有而家d卷都深左,要求學生熟讀課本內容

原帖由 cathy_sw 於 13-11-07 發表
仲有而家d卷都深左,要求學生熟讀課本內容,課外知識 和理解能力!現在的閱讀理解的問題多元化(特別3年級 ...
可否教導我,因小女小一剛測完驗,只有50分,系米買補充綀習狂做,很迷網,如何幫她,thx

引用:Quote:原帖由+cathy_sw+於+13-11-07+發表仲

原帖由 chiandjoyce 於 13-11-08 發表
可否教導我,因小女小一剛測完驗,只有50分,系米買補充綀習狂做,很迷網,如何幫她,thx

...
要对症下藥,因初小各科其實也不難高分甚至滿分的……是哪些部分失分最多?

回覆:longlokma 的帖子

擴句,閱讀理解衰晒

978212  造句應該要求更高,因為要句子通順,意思完整,有意義。  發表於 13-11-8 21:47

引用:擴句,閱讀理解衰晒 +

原帖由 chiandjoyce 於 13-11-08 發表
擴句,閱讀理解衰晒
这应是平日阅讀不足了,要多看書,若是看故事書,每次看完1-2chapter便叫孩子告訴你大概內容,看她是否真正明白,多稱讚她以引導孩子看上阅讀,有时间才做練習~~打好个底子好快会见到進步,加油!

回覆:小三中文越來越差﹐點算好?

我反而覺得得六七十分,多做練習,主攻弱項,提昇分數,重拾信心,額外時間多看書,效益更大。

回覆:chiandjoyce 的帖子

做補充係有幫助,但不能狂做,不停咁做,小朋友會反感

小一學生好多時係唔明問題要佢做什麼,或者見到份卷多字,無心機睇。所以陪佢做補充,可令佢易d掌握每種題型的答題技巧好重要。看課外書長遠來說有幫助,但不要預期短時間內見效

可教小朋友測驗時心讀問題/閱讀理解文章,因為心讀的過程中,避免抄漏字,而且肯定佢睇過文章一次。試下呢個方法work or not

我小朋友也是中文差, 請問小四先學公文中文還有用嗎? 他非常抗拒中文, 越差越抗拒, 越抗拒越差。

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回覆:小三中文越來越差﹐點算好?

每晚陪佢看圖書,講故事

引用:每晚陪佢看圖書,講故事 +

原帖由 superccc 於 13-11-10 發表
每晚陪佢看圖書,講故事
小三应该自己看書了,家長不好再講故事吧

回復 cathy_sw 的帖子

到 了 小 四 仲tricky,  我 都 要 停 一停,  想一想
‹ 上一主題|下一主題