用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 撞三間面試
go

撞三間面試 [複製鏈接]

好慘!三選一,陳守仁,播道及李宗德,同時28/9上午,打去問根本冇得改期,三間不同位罝,昨晚訓得都唔安樂,
我個心想陳守仁,但眼見競爭真係好大,六千幾人考陳守仁,點算好?我估最後選一間最普通既直資學校算了。
有冇家長撞期分享呀?
對阿仔未來真係好擔心,怕佢入唔到好既學校煩腦。
   1    0    0    0

If your boy is good in Eng communication, you can try TSL.  Otherwise, I will try 播道.

我比你好彩少少, 因為我囝囝28/9 in 李宗德, 29/9 in 陳守仁...真的慶幸

不過, 如果真係撞到正, 我取向有幾方面, 要視乎如果小朋友英文能力如何... 如好可以去TSL, 搏一搏, 因為太大競爭, 如果冇咩把握, 就揀三間揀你最心儀嗰間而已!

回覆:撞三間面試

當初報名時都要預埋有撞期情況出現。冇得安唔安樂,食得咸魚抵得渴!(利申:我都有報直資私小)

其實吾好理競爭幾大,都是去在最想去那間先,就算多人爭不代表你考不到

醒目開學勳章 王國長老

無辦法, 包定車盡趕, 佢俾就最好, 唔俾都叫努力過
加油呀

Teresa 發表於 13-9-17 10:37
當初報名時都要預埋有撞期情況出現。冇得安唔安樂,食得咸魚抵得渴!(利申:我都有報直資私小)

...
報名前先Check Check interview date, 盡量用報名時間去就, 不過有時真係無得估, 點知TSL 係跟出生日期而不是報名時間?

回復 Teresa 的帖子

我當初都係好似你咁諗,所以揀學校時都揀了有列出面試日期的,自己plan到無撞期。誰知啟基須知寫9月21日面試,收信時確實日期竟是9月28日,撞正播道!超無奈!

好彩播道說可以改一次(太太剛致電問過)。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

有啲學校,遲到都肯俾你 in, 但自己預咗機會較細

學校角度:多你一個﹙黎in﹚唔多,少你一個﹙唔黎in﹚唔少

回復 happy_lavender 的帖子

多謝你,已經打左去播道,盡量改到就改啦!

回復 manfung79 的帖子

祝你好運!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

嘩,將軍澳? 天水圍? 深水埗?  你住邊?  

比我一定揀播道in~ 因為有中學. 起碼煩小樣.

醒目開學勳章

引用:當初報名時都要預埋有撞期情況出現。冇得安

原帖由 Teresa 於 13-09-17 發表

...
無得預架啵,我遲過d同學交播道同陳守仁,但兩間我都早in過佢哋,呢d真係睇彩數

happy_lavender 發表於 13-9-17 11:06
回復 Teresa 的帖子

我當初都係好似你咁諗,所以揀學校時都揀了有列出面試日期的,自己plan到無撞期。誰知 ...

May I know how to ask for a change on interview date?? It clashes with interview at Chans Creative. Tell them the truth?

引用:嘩,將軍澳?+天水圍?+深水埗?++你住邊?++

原帖由 loveDD 於 13-09-17 發表
good question!

loveDD 發表於 13-9-17 12:13
我估應該住o係〈香港o既中心〉~~~~『大圍名城』!!

引用:好慘!三選一,陳守仁,播道及李宗德,同時28/9

原帖由 manfung79 於 13-09-17 發表
好慘!三選一,陳守仁,播道及李宗德,同時28/9上午,打去問根本冇得改期,三間不同位罝,昨晚訓得都唔安樂,
我個 ...
播道我下午2pm,你幾點?可以交換嗎?

manfung79 發表於 13-9-17 11:45
回復 happy_lavender 的帖子

多謝你,已經打左去播道,盡量改到就改啦!

其賓只要係一改時間, 印象分會大減. 話就話俾你改, 只係唔想做到不近人情姐....
好簡單姐, , 你改時間就其他學校面試 = 擺學校做後備, 如果你係個老師, 點會唔扣分?
‹ 上一主題|下一主題