用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2013-2014 小六家長入嚟傾吓
go

2013-2014 小六家長入嚟傾吓   [複製鏈接]

GogoCheung 發表於 13-8-31 21:29
回復 Derdad 的帖子

說來話長, 亞仔左臂骨有個"水LONG", 醫生本建議佢今個暑假做手術, 來不及做, 就再次裂 ...
水Long 爆左咪會好腫?係咪要佢自己身體吸收,無薬食,是嗎?
Hong Hong Ma  :-)

回復 GogoCheung 的帖子

諗起到心痛,要小心照顧,好快又考呈分試,努力加油!

http://www.bkmilk.com.hk/?p=69495
聖若瑟書院 培育獨立自主新生代

Hi Hi !
您們好嗎?亞仔考完呈分試,可以安心等7月啦!
到9月再努力過,到時係SJC見!

諗起舊年收紙仔那刻真係驚到呢!
祝大家好運!

Derdad 發表於 14-4-13 02:26
如果冇眼花填錯申請表o既話,應該可以鬆口氣既!妳呢?

今日同一些六年級媽咪傾計,原來由上年 ...

據我所知舊年B2還有分a b c的紙仔,只有B1和B3就無分!我都覺得Band2有分abc會方便家長選中學!

我識一個B2a 的仔,佢填表時就無選SJC,最後都派左第一志願,
B1b英中!
都識一個B2c的仔,派番SJC但成績就⋯⋯⋯。
而另一個B2c的仔,派左間B2中中入左英文班,佢都讀得幾有自信!

總之填表時諗清楚!

其實基本上係B1仔一定入到SJC啦!
只係B2仔比較慘D!
嘻!咁橋我上年都係自殺式填法⋯

其實中文和英文的閲讀理解真係好難搵高分,
記得我仔讀五六年班時,我比佢做中一至中三
的閱讀理解,當時佢都做到,所以有機會做
多D,應該有幫助吧!

Derdad 發表於 14-6-27 01:36
聽聞今屆六年班的成績確實係教育局長一樣 (唔得掂),
加上經常力撐自家小學仔 o既 Brother Thomas 病 o左 ...
我都聽聞今屆成績麻麻地,會不會因為大家諗住容易上返中學,所以放慢腳步呢?

GogoCheung 發表於 14-7-8 09:04
回覆 sababy 的帖子

好多都上返st.jo,小數去左蘇浙公學, 鄧鏡波多嗎?

其實派去蘇淅都應該係B2C~B3!

回覆 Derdad 的帖子

恭喜!恭喜!

回覆 GogoCheung 的帖子

好開心大家又可以一齊係中學到傾吓啦!

回覆 Derdad 的帖子

你講到咁悲觀,D仔上到中學成六年先知係龍定蟲啦!大家一齊努力啦!
題外話,想問你大仔舊年去英國,買電話咭係邊間電訊
公司買,因我仔下星期出発去遊學!

回覆 GogoCheung 的帖子

我覆住先!
係要準時到,因為都要撹成個鐘。
著小學校服ok ,到時會換中學呔影學生証相

一齊過去SJC到傾啦!哈哈
‹ 上一主題|下一主題