用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有沒有小朋友轉地址參加統一派位經驗可分享! ...
go

請問有沒有小朋友轉地址參加統一派位經驗可分享! [複製鏈接]

小女明年小六升中, 住黃大仙, 但考慮轉九龍城網參加統一派位, 但又驚會跌BAND, 希望有經驗的家長可分享一下, 謝謝
   2    0    0    0

小女TKO 小學讀,轉區;報九龍城地址,派第五志願,旅港開平;band 1中,但小女過去5年都是3甲內,所以,可能真有“被跌band“的情況出現!

almondlatte  請問呈分試成績如何?  發表於 13-7-14 08:18

是否可以隨便改任何學校網?

引用:是否可以隨便改任何學校網?

原帖由 PaPa 於 13-07-12 發表
是否可以隨便改任何學校網?
是要住宅所在才可轉

引用:小女TKO+小學讀,轉區;報九龍城地址,派第

原帖由 hayamama 於 13-07-12 發表
小女TKO 小學讀,轉區;報九龍城地址,派第五志願,旅港開平;band 1中,但小女過去5年都是3甲內,所以,可 ...
同是band 1在統一派位內, 便沒有所謂頭中尾

回覆:請問有沒有小朋友轉地址參加統一派位經驗可分享!

九龍城網,真係有機會跌band, 我哥個仔在觀塘區好top既小學,成績好好,就係轉左九龍城網,又唔知有機會跌band,一心諗住係band1生,選左好多band1學校,結果派左九龍城網band3學校。

minmin    發表於 13-7-13 18:05

hayamama 發表於 13-7-12 23:43
小女TKO 小學讀,轉區;報九龍城地址,派第五志願,旅港開平;band 1中,但小女過去5年都是3甲內,所以,可能真有“被跌band“的情況出現! ...

Band 1學生派Band 1學校, 即是沒有跌band.
只是隨機號碼較後,和跌band 無關。

orangebb  無錯, 第5志願都派得返Band 1學校, 証明係掃咗佢先, 所以真係唔似跌band.  發表於 13-7-14 11:10

引用:九龍城網,真係有機會跌band,+我哥個仔在觀

原帖由 Chanv 於 13-07-13 發表
九龍城網,真係有機會跌band, 我哥個仔在觀塘區好top既小學,成績好好,就係轉左九龍城網,又唔知有 ...
嘩,好慘呀……
我真係要諗清楚d

引用:小女TKO+小學讀,轉區;報九龍城地址,派第

原帖由 hayamama 於 13-07-12 發表
小女TKO 小學讀,轉區;報九龍城地址,派第五志願,旅港開平;band 1中,但小女過去5年都是3甲內,所以,可 ...
你個女好叻,考頭3甲應該是band 1A 吧?

回復 HelloKitty 的帖子

我都5知係咪band 1 A,不過我一路同女講: 千萬不要以為自己好勁,雖知TKO小學的平均成績不高,同全港同級小學生比較,佢可能係排80 ~ 130! 所以盡力保持三甲位置,操行亦算中規中矩。  

orangebb  唔會差咁遠, 唔好妄自菲薄, 好多人夠話北區弱, 但係我識得唔知幾多人誇區報自行都收咗, 仲係幾top嘅學校 !  發表於 13-7-14 11:16

引用:九龍城網,真係有機會跌band,+我哥個仔在觀

原帖由 Chanv 於 13-07-13 發表
九龍城網,真係有機會跌band, 我哥個仔在觀塘區好top既小學,成績好好,就係轉左九龍城網,又唔知有 ...
冇乜可能,起碼都派到band2學校先會派band3學校,越來越覺得教育局人手或系統出錯,真係冇仇報,教育局資源又唔係唔夠,真係唔明點解唔將升中程序電腦化,由家長自己輸入,增加透明度,設立上訴機制,增加網上叩門申請,發回中央第二輪再抽等等,呢個教育局真係唔做嘢!

khmama 發表於 13-7-13 10:51
冇乜可能,起碼都派到band2學校先會派band3學校,越來越覺得教育局人手或系統出錯,真係冇仇報,教育局資源又唔係唔夠,真係唔明點解唔將升中程序電腦化,由家長自己輸入,增加透明度,設立上訴機制,增加網上叩門申請,發回中央第二輪再抽等等,呢個教育局真係唔做嘢!
我都係好似維園叔伯師奶咁成日罵官,加人工加得少就口口聲聲話影響士氣,做嘢就多做多錯,少做少錯,唔做唔錯,俾多少工作熱誠出嚟好嘛。教育局仲封閉,工作流程十年如一日咁黑箱作業,我估就算入錯code或者系統出錯都好,出咗派位結果就是最終結果,好像球證出錯判咗入球我都無得怨嘅,最令人懷疑就是那個所謂隨機編號,到底有幾隨機?是否真係unique?所以無論家長自己做得幾好都要睇天,有人好彩到行運行到落腳趾尾,傻人有傻福,亦有人黑過墨斗,唔係過份嘅要求,但到依家仲折騰緊仲未叩到個無咁差嘅學位。
1   2   3   6  8

雖然暫時知道小女的成績在區內是第一組別,但係全港黎計,我真係無辦法估到佢係屬於band幾,老師驚咩鍋,又唔同你講,先至慘。但眼見區內只有5間英中,所以真係好想轉區囉。

orangebb  誇區跌Band 多數出現係邊緣人到, 如果係band 頭學生, 機會唔大架.  發表於 13-7-14 11:17

如果係區內已屬第一組別轉去强區就唔轉好啲,除左banding有冇跌之外,仲要留意這二區第一組別的學生總人數相差比率。

回覆:khmama 的帖子

真係好有問題,我呀嫂在轉校網之前仲打電話去問過,果個識員仲話唔會跌band所以先幫個仔轉,佢地仲係特登買多層樓黎轉地址,真慘!

咁有冇人了解港島情況呢,如東區到灣仔或中西區又如何呢?

引用:Quote:khmama+發表於+13-7-13+10:51+冇乜可

原帖由 redkoni 於 13-07-13 發表
我都係好似維園叔伯師奶咁成日罵官,加人工加得少就口口聲聲話影響士氣,做嘢就多做多錯,少做少錯,唔做唔 ...
呢個隨機no.先最氣頂, 辛苦咗咁多年, 連影響自己抽籤先後嘅所謂隨機no.見都未見過.......到收到派位表時, 只可接受, 人人加贈你一句, 真唔好彩, 可能係隨機no後!!!!!!!!

見幾多band尾成績嘅同學搏到入band頭時, 就會實牙實齒話自己係靠實力自行入, 仲氣結。(係我入到已開心, 都唔會再攞埋呢個彩。)

回復 HelloKitty 的帖子

我個仔上年讀將軍澳小學,我搬了到沙田報了沙田區。
老師會在臨揀學校時,個別見家長,個别分析學校往積。全級名次第一至第(忘記了)是西貢區band 1。全級名次第一至第(忘記了)是全港band 1。即是說將軍澳跨區是會跌band的。

hayamama  小女呈分試全部9O分以上。  發表於 13-7-14 10:18

係小六下學期同學校負責升中的老師講底想轉某區住址,先交地址證明,然後學校會有份教育處表格比你填原因,如在12至13學年將會搬到某處(但地址要證明要有家長名),或小朋友在12至13年會搬到監戶人同住,手冊上要填上監戶人資料及簽名,等教育局批准就可在大抽獎時轉到地區。

回復 sharol1312 的帖子

依,我又好似冇填過什麼表格喎!
我就寫了一封信附上住址証明給學校給教育署。
‹ 上一主題|下一主題