用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ** deleted **
go

** deleted ** [複製鏈接]

** deleted **
   17    0    0    0

今年果個似樣d

盡信書不如無書...呢d分都唔知憑咩去比, 得啖笑...

四隻貓  同意  發表於 13-5-20 11:08

引用:盡信書不如無書...呢d分都唔知憑咩去比,+得

原帖由 silvia_ng 於 13-05-20 發表
盡信書不如無書...呢d分都唔知憑咩去比, 得啖笑...
同意!!! 但總有巿場,每年都熱賣兩、三萬本。

醒目開學勳章 王國長老

都係果句, 得啖笑, no offence, 如果聖馬加利大係全港幼稚園之首, 我無言(唔係佢唔好, 唔係好成咁姐)
中學果個, 都好有趣(唔知點講好, "有趣"lor)

又係呢份所謂50強報告, 我之前過幼稚園排名已經覺得好笑 --- 聖三一堂幼稚園 (呢間聽講全年收各級插班)竟然排得高過KV同SC.....

如有冒犯, 在此先致歉.

今年同舊年排名差好遠, 無理由一年變化咁大, 舊年求其, 今年似樣d, 都唔值得一信:;pppp:

"天主教聖瑪加利大幼稚園憑藉過去兩年升讀全港前50強小學的優異派位成績(2012年該校升小學生164人中有113人獲派top 50小學,占升小學生比例68.9%;2011年該校升小學生141人中有99人獲派top 50小學,占升小學生比例70.2%)力壓眾多競爭對手,榮登第一。"

派位.....講運氣同地區. 關競爭力咩事?

睇下就算, 不需要認真

呢D評分, 只要你係中西區開間幼稚園, 只教幾個學生, 最好搵埋D父母仲有一定"分數"同家底, 咁呢幾嗰學生就算考唔到都唔會哌得好差, 呢間幼稚園一定可以連連Top 1.....

Top 50 小學, 頭嗰堆唔係一條龍就係有直屬Band 1中學, 根據升中派位表現俾分,排名又點會差呀!

四隻貓 發表於 13-5-20 11:12
"天主教聖瑪加利大幼稚園憑藉過去兩年升讀全港前50強小學的優異派位成績(2012年該校升小學生164人中有113 ...

哈哈,可能計埋學校的運數,要搵埋麥00同蘇cfu評分先得。

四隻貓  真係好有趣  發表於 13-5-20 12:15

evacalbee 發表於 13-5-20 09:49
今年果個似樣d

同感, 今年分析精準很多

有趣分享, 望望個 URL link, 均用普通話英語式, 莫非出版社 Target Market 以內地家長讀者為主?     

(1) 幼稚園
http://www.hkpep.com/index.php?main_page=page_2&curkey=youzhiyuan
YOU ZHI YUAN  ====> 幼稚園

(2) 小學排名
http://www.hkpep.com/index.php?main_page=page_2&curkey=xiaoxue
XIAO XUE   ====> 小學

(3) 中學排名
http://www.hkpep.com/index.php?main_page=page_2&curkey=zhongxue
ZHONG XUE  ====> 中學

Yubi.T    發表於 13-5-22 15:41
silvia_ng    發表於 13-5-21 09:10
evacalbee  眼利!   發表於 13-5-20 14:10

Data 不是舊年的嗎?點會是2014,極其量都只會是2013。

睇完只有兩個字......無聊.  
我不是ST. PAUL BOYS 打手, 但無理由排名咁低, 聖羅撤DPS 呢啲係香港人都知嘅名校..., .排名真係差到??

Why St Cat kinder ranking are so different? Should both campus the same good?

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+13-05-20+發表

原帖由 sukitelfold 於 13-05-20 發表
同意!!! 但總有巿場,每年都熱賣兩、三萬本。
2、3 萬本?

rainbowcov  刺激經濟嘛.  發表於 13-5-20 16:38

再睇下覺得可能係"香港地產推介2014香港最具教育競爭力中學/小學/幼稚園50強", 要入去呢D學校, 最好搬去間學校個區 (本書差呢句未講) .......

Advertising !!!

41 校網有的歴史背景名校都不如啲TKO啲區校.....不如啲人唔好搬去41 校網......搬去TKO啦.
我無買個呢本巨著......因為無參考價值:;pppp:

taktakchichi  應該話41區未有咁多地可以起樓, 起親都係單棟樓或者細屋苑; TKO 地皮成本3000左右, 但依家新樓賣成 1 萬至 3 萬, 起碼一次過賣 5, 6 座  發表於 13-5-20 13:12
taktakchichi  41區未有地起樓住吖嗎  發表於 13-5-20 13:06

引用:再睇下覺得可能係"香港地產推介2014香港最

原帖由 taktakchichi 於 13-05-20 發表
再睇下覺得可能係"香港地產推介2014香港最具教育競爭力中學/小學/幼稚園50強", 要入去呢D學校, 最好搬去間 ...

‹ 上一主題|下一主題