用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇雙職父母,冇請工人,返公、放工、做家務、照顧A仔 ...
go

有冇雙職父母,冇請工人,返公、放工、做家務、照顧A仔,冇人幫手自己一腳踢,請分享! [複製鏈接]

有冇雙職父母,冇請工人,返公、放工、做家務、照顧A仔,冇人幫手自己一腳踢,請分享!

0    0    0    0

回覆:有冇雙職父母,冇請工人,返公、放工、做家務、照顧A仔,冇人幫手自己一腳踢,請分享!

父母返都返工,冇工人,咁平常邊個湊?小朋友返學未?

引用:父母返都返工,冇工人,咁平常邊個湊?小朋

原帖由 why-me 於 13-03-22 發表
父母返都返工,冇工人,咁平常邊個湊?小朋友返學未?
有冇小朋友返全日幼稚園,父母又可以接送返學放學,可以分享一下!

引用:有冇雙職父母,冇請工人,返公、放工、做家

原帖由 TRF北村 於 13-03-21 發表
有冇雙職父母,冇請工人,返公、放工、做家務、照顧A仔,冇人幫手自己一腳踢,請分享!

...
冇工人,雙職,一名A仔,一名有機會A仔,返朝9晚6,大A返上午班,放學6299湊,食完飯跟我地返home。細A未返學,全天候6299湊。你想問咩?

引用:Quote:原帖由+TRF北村+於+13-03-21+發表有

原帖由 eekg 於 13-03-22 發表
冇工人,雙職,一名A仔,一名有機會A仔,返朝9晚6,大A返上午班,放學6299湊,食完飯跟我地返home。細A未返 ...
想睇下有冇可能實現?
想聽聽過來人分享一下,過中經驗!

因銀紙已經在一年密集訓練燒光,下年應該冇錢請工人,亞仔又返全日,額外也要用錢做其他訓練,一定要返工。

引用:Quote:原帖由+eekg+於+13-03-22+發表冇工人

原帖由 TRF北村 於 13-03-22 發表
想睇下有冇可能實現?
想聽聽過來人分享一下,過中經驗!
有冇親戚可以幫手日頭睇住?就算返全日,幼稚園放gei假比銀行假多,好麻煩

引用:Quote:原帖由+TRF北村+於+13-03-22+發表想

有冇親戚可以幫手日頭睇住?就算返全日,幼稚園放gei假比銀行假多,好麻煩

...
老爺奶奶住好遠,假期方面,不知有冇一些機構有假期暫托服務?

突發情況下請假,上司也會體諒。

引用:Quote:原帖由+eekg+於+13-03-22+發表有冇親

原帖由 TRF北村 於 13-03-22 發表
老爺奶奶住好遠,假期方面,不知有冇一些機構有假期暫托服務?

突發情況下請假,上司也會體諒。
好似有,你可以上社署網頁check

引用:Quote:原帖由+TRF北村+於+13-03-22+發表老

好似有,你可以上社署網頁check
謝謝分享!

我是單親媽咪,小朋友是A仔,返梗全日N班,得我一個揍仔冇人幫,同個仔兩個住,我份工返1-5,星期六日,紅日假期唔需要返工,每日返下午1:00-4:00,收工後揍仔放學,時薪32蚊,每個月平均人工有$1500-1800,仔仔返學學費有資助...訓練有關愛(不過我覺得冇用放棄了)咁小人工都可以同仔仔撐住...而且我又覺得好開心...
自己物業,仔仔又有傷殘金...

引用:+本帖最後由+babycat9001+於+13-3-25+11:59

原帖由 babycat9001 於 13-03-25 發表

我是單親媽咪,小朋友是A仔,返梗全日N班,得我一個揍仔冇 ...
有地方住唔洗租屋好重要

引用:+本帖最後由+babycat9001+於+13-3-25+11:59

原帖由 babycat9001 於 13-03-25 發表

我是單親媽咪,小朋友是A仔,返梗全日N班,得我一個揍仔冇 ...
多謝你分享!很鼓舞,babycat9001媽媽你真偉大

暫時只差長假期的托管照顧安排,其他事情應該都可解決。

回覆:60後爸爸 的帖子

回覆:有冇雙職父母,冇請工人,返公、放工、做家務、照顧A仔,冇人幫手自己一腳踢,請分享!

如果搵本地EE假期托管,說明仔女有自閉症,但沒有情緒及行為問題,是否也會很難搵到人幫手?或者被人加價?

我一個人帶個A仔,有學返,我無工作,但都覺得分身不暇...所以我諗你講呢個方案有無機會可以實行到... 你如兩公婆都要返工,就一定要搵人揍,呢D錢係慳唔到0既!我見我仔有同學D阿媽都係賣左層樓再租屋再比個仔去讀集密架!!

你如果想個仔好,尤其係A仔,返全日N班,佢變相係無人理囉~你自己諗諗有無其它方法再協調一下?因我個仔都係要返半日N班+半日密集(1對2,佢先學到野同有人照顧到...),我都係用緊SAVING黎過活,但呢個方案自己揍咁樣,佢先真係有進步同對佢好!

引用:如果搵本地EE假期托管,說明仔女有自閉症,

原帖由 TRF北村 於 13-03-26 發表
如果搵本地EE假期托管,說明仔女有自閉症,但沒有情緒及行為問題,是否也會很難搵到人幫手?或者被人加價? ...
坦白講,我自己都覺得個仔好難湊。如果唔係因為自己個仔,肯定唔會湊。將心比己,人地有得簡,錢一樣又點會湊個咁難湊gei 細路?就算錢多,都不一定有耐性對住佢。連我奶奶都係咁,何況外人。

我同樓上既媽媽差不多,有返工,兼職,阿仔返全日,佢係A仔,仲有adhd。

如果要人幫手既,去搵社區保母係可以既,不過你要面見時,同社工講清楚,佢地先會配對到一個夾到既保母俾你。

有一樣好重要,當你帶佢上課外活動既時候,要表明阿仔有特別需要,唔好收收埋埋。

做父母先要不防直言,人地先幫到你。A仔唔係咩唔見得光既事。

我都搵到社區保母幫我湊。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:+本帖最後由+chowqv+於+13-3-26+14:31+編輯

原帖由 chowqv 於 13-03-26 發表

我同樓上既媽媽差不多,有返工,兼職,阿仔返全日,佢係A仔, ...
社區保母點搵的?
打去社署問嗎?
如只是想找保母托管暑假、農歷新年、復活假、聖誕假這些日子OK嗎?

‹ 上一主題|下一主題