用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行第二選
go

自行第二選 [複製鏈接]

自行第二選會否因為不是首選而減低取錄機會?

family1234  放心,絕對不會,學校不會知道你的選校次序  發表於 13-3-17 10:18
   2    0    0    0

TomatoCat 發表於 13-3-17 09:36
自行第二選會否因為不是首選而減低取錄機會?
理論上你報名的學校都唔知你是首選定次選!

回覆:TomatoCat 的帖子

唔會.

我想問假設我的第二選成功了,而其他選此校為第一志願的學生會收晒先輪到收我

醒目開學勳章

LailaiChan 發表於 13-3-17 17:45
我想問假設我的第二選成功了,而其他選此校為第一志願的學生會收晒先輪到收我 ...

放心. 不會的.  

回復 fatboyL2 的帖子

不是在交回學校的申請表上有選校次序的存根給家長保留嗎? 這樣的話,學校不是已經知道它只是次選?
謝謝

引用:回復+fatboyL2+的帖子 不是在交回學校的申

原帖由 TomatoCat 於 13-03-17 發表

不是在交回學校的申請表上有選校次序的存根給家長保留嗎? 這樣的話,學校不是已經知 ...

那是供家長去區分選校次序的存根,無人叫你给學校睇?
你可撕去那注明第几選擇那联(最右边)才去交表!

引用:Quote:原帖由+TomatoCat+於+13-03-17+發表

原帖由 fatboyL2 於 13-03-17 發表
那是家長存根,無人叫你给學校睇?

...

引用:Quote:原帖由+TomatoCat+於+13-03-17+發表

那是家長存根,無人叫你给學校睇?

...
如果自行一、二選擇同時取錄!是否一定獲派第一志願!

JL3 發表於 13-3-17 23:02
如果自行一、二選擇同時取錄!是否一定獲派第一志願!
bingo, 應該遊戲規則就係這樣

引用:Quote:JL3+發表於+13-3-17+23:02+如果自行

bingo, 應該遊戲規則就係這樣
感謝分享!可否再問?

LailaiChan 發表於 13-3-17 17:45
我想問假設我的第二選成功了,而其他選此校為第一志願的學生會收晒先輪到收我 ...
問得好好。你已經將自行收生的派位先後次序跟統一派位的混亂了。
自行派位的先後次序是跟你填的兩所學校的次序和學校最終會否接受你有關,跟其他同學無關。

學校一話取錄你,就等如學位已經預備給你,沒有人會跟你爭。跟你爭的就是你自己的填校次序,即是你的第一選擇學校會唔會取錄你。若會的話,你會派左去第一志願而派唔到第二志願這一間。同樣,如果第一志願拒絕你的話,咁就會派黎第二志願的這間學校。

:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

回答正確!我的同學仔家長知道個小朋友成績好,甚至放棄選第二志願,以免萬一被第二志願取錄了,冇得番轉頭!

引用:回復+ohnono+的帖子 回答正確!我的同學仔

原帖由 jackysophia 於 13-03-18 發表

回答正確!我的同學仔家長知道個小朋友成績好,甚至放棄選第二志願,以免萬一被第二志 ...
其實成績好的話,第一志願又收左,緊係無問題啦,一定入到第一志願。但第一志願唔收的話,成績好只代表響大抽獎時是首三份一人,可以抽先,但抽籤次序是隨機的,可能佢排最後,唔一定入到心儀學校。佢做咩唔揀第二間自選 ?係唔會影響入第一間既機會,又可以有後備。佢既做法唔係好明智噃。

回覆:自行第二選

如果佢諗住第一志願學校唔收佢時,佢博大抽獎入番去,就唔揀第二志願,以免無機會靠大抽獎再博一次,不過真係有啲博。可能佢無諗過同一banding既隨機派位編號唔受成績影響,純粹係真正大抽獎睇自己彩數。

憫父 發表於 13-3-18 07:08
其實成績好的話,第一志願又收左,緊係無問題啦,一定入到第一志願。但第一志願唔收的話,成績好只代表響大 ...
因為有些家長同學只心儀一間中學,我們局外人當然覺得不明智啦,但當事人肯冒險的話,便會在自行只填一間。那麼就算不成功,他在大抽獎階段還有甲一及乙一兩個機會嘗試呀。

但假如自行為了用盡 quota 而填一間自己不太喜歡的,隨時被取錄了而失去餘下兩個機會。

前幾年我姨娚便只填自行一間,我當時還苦口婆心勸他要填自行二,但他心意堅定,結果真的如願入了那中學。

YuYuMother 發表於 13-3-18 07:22
因為有些家長同學只心儀一間中學,我們局外人當然覺得不明智啦,但當事人肯冒險的話,便會在自行只填一間。 ...
有勇有謀!

學校不是要先蓋章,才可拿回存根?

回復 TomatoCat 的帖子

那表共4聯, 最左是教育局存根, 跟著是學校存根, 家長存根 及印有選校次序最右的一聯!
你只需帶最左的3聯去學校蓋印便可, 最右印有選校次序的一聯, 不用帶給學校看? 明未?

ohnono

好多謝你,解釋得好清楚, 現在好明白

‹ 上一主題|下一主題