用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣綠楊 or 民生
go

荃灣綠楊 or 民生 [複製鏈接]

小朋友讀緊荃灣綠楊,之前幫小朋友報左多間名幼和龍校,暫只有民生offer;其實小朋友讀綠楊都讀得幾開心,讀民生係希望有個保險,不過始終擔心小朋友舟車勞頓,有冇家長可以俾啲意見

3    0    1    0

又真係有d難取捨嘅(因為你個小朋友讀得開心),但係民生我真係超鍾意架,如果考到都會一定讀,因為佢係有一條龍嘅機會,校舍又大又好(除咗GH,我最鍾意就係佢個校舍),最重要佢仲係英中添^.^

宜家小學競爭愈來愈大,簡民生安全D~

LAWYIMYU    發表於 13-2-22 19:18

回覆:siukeung37 的帖子

囡囡讀緊綠楊N班,但k1我會同佢轉讀民生,始終民生學校環境好D,同半龍校升小學有小小保障。

LAWYIMYU    發表於 13-2-22 19:18

回覆:紅苺蛋糕 的帖子

原來咁多人個case都係一樣。我小朋友都係讀緊綠楊,但我自己覺得綠楊一般,我囡囡都唔見得特別開心,我連留位費都無俾,所以一定係選擇ms 或另一間。 其實俾我係你都會揀民生,因有保證,同埋綠楊嘅競爭力主要都係荃灣,睇下你嘅target,如果係出面嘅學校,咁一定係民生。

原來咁多人個case都係一樣。我小朋友都係讀緊綠楊,但我自己覺得綠楊一般,我囡囡都唔見得特別開心,我連留位費都無俾,所以一定係選擇ms 或另一間。 其實俾我係你都會揀民生,因有保證,同埋綠楊嘅競爭力主要都係荃灣,睇下你嘅target,如果係出面嘅學校,咁一定係民生。

回覆:荃灣綠楊 or 民生

我都覺得綠楊麻麻,書部茶點雜費勁貴,老師質素普通

我見學校都有幾多NET,不過小朋友返到屋企好少講英文,唔知係唔係聽唔明

我個小朋友都係咁咼,未讀n班反而都有講下英文,而家直情有些抗拒,點解呢

引用:我個小朋友都係咁咼,未讀n班反而都有講下

原帖由 chantaiwan 於 13-02-23 發表
我個小朋友都係咁咼,未讀n班反而都有講下英文,而家直情有些抗拒,點解呢

...
可能老師惡

我囡囡都係一樣,好少返嚟講英文。不過n班其實只有20%英文exposure。係k班先逐步增加。不過我覺得綠楊對家長嘅需要真係照顧不足。 其實佢嘅學費真係好貴,出面好多名幼稚園都唔駛咁貴。但係唔好講班主任永遠都唔會主動打俾家長,人哋學之園,康傑都會間唔中就俾d錄影帶俾家長睇,但佢當然無,另外佢俾d歌書俾父母同子女唱,但果d又唔係d乜嘢出名兒歌,叫家長點識同佢哋唱,好簡單地俾隻CD俾我哋咪解決晒囉!都唔會好貴je。除咗果運動會搞得有聲有色令我幾欣賞外,真係無乜好囉!

以競爭力及校舍設施,民生好好多。

樓主,點解你會有咁的問題呢?當然,100%選民生。
唔選民生包你終身後悔

另一擔心是民生的是英普班,現在英文也不多說,不知會不會不能適應,讀得不開心

MS program is very good.  Most of students are enjoy their school life.   

唔需太擔心。其實綠楊n班都有英文,國語堂。唔咪完全無!同埋小朋友咁細,吸收及接收語言嘅能力係好高嘅。如果你而家都話驚,咁越大咪越難轉!

我女都係除綠楊只有民生,原來有噤多同路人,我見女係綠楊讀得開心,又近家,都曾爭扎,但現在聽大家意見,都係去民生有D保障

阿仔讀緊綠陽N班,民生收佐,K1會轉過去,只擔心交通車程,希望好快可以適應!

好多綠楊之友喎~我囡都係n班

我仔仔下年都會讀綠陽n班,想問大家報民生係am or pm, 同埋in民生時綠陽係咪已經教哂大細階a-z, 1-10,color n shape?
btw, 一定係讀民生唔使諗

‹ 上一主題|下一主題