用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 男細B上到小學跟得上嗎?
go

男細B上到小學跟得上嗎? [複製鏈接]

多數人說細B讀K時即使跟得上,上到小學都會追得好辛苦,有冇過來人可以分享一下。
我囝係12月細B。

1    0    0    0

引用:多數人說細B讀K時即使跟得上,上到小學都會

原帖由 day_bo 於 13-01-07 發表
多數人說細B讀K時即使跟得上,上到小學都會追得好辛苦,有冇過來人可以分享一下。
我囝係12月細B。

...
我從來都唔會諗佢哋喺細b而跟不上,你一早已有這個思維無論小朋友做得多好,你都有借口比自己佢哋喺細能力總比大b不及。
我倆都是11月,幼稚園好有明顯分別與大b, 但一路讀上去,大細b距離己收窄,上到小學唔覺有甚麼問題。
亞仔小學時亦都有同學仔12月出世,學業完全自已己搞得掂,還一路keep住成績,越考越好。
只要你喺幼稚園時期開始訓練佢嘅自理,責任感等,上到小學起碼會容易適應。

引用:Quote:原帖由+day_bo+於+13-01-07+發表多數

原帖由 pooh仔 於 13-01-07 發表
我從來都唔會諗佢哋喺細b而跟不上,你一早已有這個思維無論小朋友做得多好,你都有借口比自己佢哋喺細能力 ...
做細仔有乜好處?做大仔有乜壞處?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我個仔都係12月尾細B現在讀緊P1...成續無問題, 只要係幼稚園時跟到課程升上P時就無問題

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+13-01-07+發表我從

原帖由 shadeslayer 於 13-01-07 發表
其實我囝只係讀緊nursery,諗緊做大B就要repeat k1, 但又唔想佢同一間學校repeat,即要轉校,又要重新適應。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-01-07+發

原帖由 day_bo 於 13-01-08 發表
其實我囝只係讀緊nursery,諗緊做大B就要repeat k1, 但又唔想佢同一間學校repeat,即要轉校,又要重新適應。

...
做細仔的決定有可能後悔(跟不上)。做大仔的決定有無可能後悔?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:男細B上到小學跟得上嗎?

其實基本係跟得上,最重要幼稚園打好根基!學習方面我唔擔心,反而擔心思維上可能慢少少啦~不過我都決定比佢做細b!

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+13-01-07+發表我從

原帖由 shadeslayer 於 13-01-07 發表
無話做大b定細b著數,凡事都有辣有唔辣。
唔見得做大b讀書一定名列前茅,細b就落於別人,好睇父母喺學齢前如何教導小朋友!
特別喺男仔大多數會喺中學階段先build up (思維、說話、表達等能力),所以小學前留班對男仔唔見得有多大進步,反之中學時會截然不同(開始發育)。

其實自己先最清楚自己小朋友的能力, 咩野適合佢, 或問問老師意見..
有d天資高, 細b都好叻, 有d麻麻既, re多一年亦唔見得會特別叻..
其實個個才能天賦都不同, 不能一概而論吧..

引用:其實自己先最清楚自己小朋友的能力,+咩野適

原帖由 k_lego 於 13-01-08 發表
其實自己先最清楚自己小朋友的能力, 咩野適合佢, 或問問老師意見..
有d天資高, 細b都好叻, 有d麻麻既, re多 ...
細b都好叻

Xxxxx

細b都好叻,大B咪更叻。做細B究竟有乜實質好處?

shadeslayer 發表於 13-1-8 19:06
細b都好叻

Xxxxx
其實冇好實質話細b有咩好處wor..
我讀小學果時,有個細b成績差,佢安慰自己話repeat一年都唔覺囉..
咁算唔算好處丫.....

仲有既係,競爭一年比一年大,早一年競爭會細d囉

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-1-8+19:06+細

其實冇好實質話細b有咩好處wor..
我讀小學果時,有個細b成績差,佢安慰自己話repeat一年都唔覺囉..
咁算唔算 ...
細仔有風險,無乜實質好處。

如果細仔全班考第一,大仔可能全級第一,做大仔又無洩底。大仔考到好學校機會又大D。

咁做乜要做細仔?我想不通。

在論壇回覆的,多是成功個案,有幾多成功個䅁也不代表自己的做細B無問題。相反,失敗留班的不會分享。

諗清楚。

MrBeast  +1  發表於 13-1-9 07:36
3lamma   👍👏
先看天資後決定!我見過五歲的小一女超細女睇成人Harry potter,到高年級全級英文終於第一了!但大部份細仔女的overall成績是中下居多。  發表於 13-1-8 20:25

shadeslayer 發表於 13-1-8 20:09
細仔有風險,無乜實質好處。

如果細仔全班考第一,大仔可能全級第一,做大仔又無洩底。大仔考到好學校機會 ...
純粹意見分享咋.. 我個亦唔係大b/細b

大家用緊唔同角度去睇呢件事

你睇o係細b角度睇佢有風險

我o係大b角度睇佢唔算得上叻

係因為我果個今年小一, 學校有個大b, 成績唔見特別理想, 而功課,自理等等亦多甩漏..

所以我話要睇小朋友能力而定.. 未必一定關果幾個月既事..

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-1-8+20:09+細

大家用緊唔同角度去睇呢件事
係因為我果個今年小一, 學校有個大b, 成績唔見特別理想, 而功課,自理等等亦多甩漏..

Xxxx

如果大b成績都不好,做小b咪死多兩錢?佢應該慶幸佢選擇做大b。

想來想去,想不到做細b之理。

引用:Quote:原帖由+k_lego+於+13-01-08+發表純粹

原帖由 shadeslayer 於 13-01-08 發表

Xxxx
我覺得你心中已一早判細b死刑!

shadeslayer  Give me a reason why small B make sense.  I cannot think of one.  發表於 13-1-9 01:58
k_lego  AGREE  發表於 13-1-9 00:17

簽名被屏蔽

回覆:男細B上到小學跟得上嗎?

一直有個疑問/擔心,如果父母在幼稚園時期已經替小孩repeat一年,當上到小學中學時,不幸地需要再repeat多年(repeat原因有很多,學業/操行/健康等等),豈不是由超大B變成超超大B?! 請問有沒有過來人告知做了超超大B會否有負面影響?尤其是女孩子,女孩本身發育早熟,如果在班中做了超超大,會否自我感覺異相?

shadeslayer  If somebody think there is very good reason to be small B, let me know.  I have never heard a very good reason for a small b.  發表於 13-1-9 02:00
shadeslayer  If the big B needs to repeat, then the same child as a small b, it would be a disaster.  So this is not a reason to choose to be small B.  It is "always" better to be a big B in schools.  發表於 13-1-9 02:00

k_lego 發表於 13-1-8 21:08

所以我話要睇小朋友能力而定.. 未必一定關果幾個月既事.

除了能力,還要睇性格和家長能比多少support, 咁即係話,在ek睇到的都只可作為參考,因為人地個得或唔得,都不能代表你個會一樣,但如問child psychologist 或小學主任as a general ?,他們一定會建議做大B.
父母大多都會在k1前後想決定做大細B,如果小孩叻,應不難看到,但average 能力\或可能小一會追得辛苦的在這階段會容易看得到嗎? 最後好多人都會忽略的就係對自信心影響的問題。

Ps, 我身邊的4類型的個案都見過,叻細B有good 小學 offer,細B讀名kg上谷小學追得辛苦,repeat 一年做大B各方面都很大進步,repeat 左都冇進步。

sugarnana 發表於 13-1-9 01:26
一直有個疑問/擔心,如果父母在幼稚園時期已經替小孩repeat一年,當上到小學中學時,不幸地需要再repeat多 ...
我讀書時, 偶然有1-2個大b,
加上果時冇咩人講呢d問題,
總之果年出世就跟果年班人上小學嫁啦嘛
當我地知道佢出生年份,
就會多多少少有d閒話

其實so far我唔係話傾向要做細B定大B..
純粹分享自己所見姐..
做大做細都係各位父母自己既決定..
相信亦唔會因為呢度一句半句說話已影響你地既決定囉..

MrBeast  都係個valid consideration.  發表於 13-1-9 10:23

sugarnana 發表於 13-1-9 01:26
一直有個疑問/擔心,如果父母在幼稚園時期已經替小孩repeat一年,當上到小學中學時,不幸地需要再repeat多 ...

我有個朋友,以前讀間唔錯的band 1中學,上到中一,成績追唔上要repeat,上到中二,仍然追唔到,但已因為超齡而被踢出學校,就是因為小學時被她媽媽無呈呈要repeat,跟住轉左去間band 3中學繼續讀中三.....學壞了....改寫了一生!!

MrBeast  但亦有個自己是細B的媽咪同我講佢一定唔會比自己的小孩做細B  發表於 13-1-9 10:23
‹ 上一主題|下一主題