用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英藝只得九龍塘分校做得好?
go

英藝只得九龍塘分校做得好? [複製鏈接]

有無其他分校家長可以分享下  ? 只知d 人話天水圍分校唔好 ! 點唔好呢? 教學? 行政亂 ? 無愛心 ? Thx !
   1    0    0    0

大埔同沙田好唔好呀?

引用:大埔同沙田好唔好呀?

原帖由 alpo1122 於 12-11-26 發表
大埔同沙田好唔好呀?
我屋企人個仔係大埔讀話好好喔!係大埔係龍校之一

引用:Quote:原帖由+alpo1122+於+12-11-26+發表大

原帖由 棉花sugar 於 12-11-26 發表
什麼是龍校?謝謝!

引用:Quote:原帖由+棉花sugar+於+12-11-26+發表

原帖由 Gwaigwaichu 於 12-11-26 發表
什麼是龍校?謝謝!
好多人申請的學校叫龍校~因為大部份可以接駁到官小,田家柄等等小學

lovecupid  大埔英藝駁到大埔官小?大埔官小俾都唔好讀啦....英藝去寶湖同埋舊墟多啲.....  發表於 12-11-27 19:15

回覆:英藝只得九龍塘分校做得好?

我覺得呢個post開得有D問題,咁即係唔尊重其他英藝的教職員同學生!攪分化

棉花sugar 發表於 12-11-26 13:14

咪講笑啦!喺大埔係龍校?名聲都唔太好咋喎!

引用:+本帖最後由+lovelychi+於+12-11-26+22:12+

原帖由 lovelychi 於 12-11-26 發表
我唔識講笑其實唔好盡信其他人講要自己感受架,大把幼稚園都有唔好comments架喔~~~~(個人意見,不喜勿插

引用:+本帖最後由+lovelychi+於+12-11-26+22:12+

原帖由 lovelychi 於 12-11-26 發表
Sorry原來我講錯~應該係熱門幼稚園

請要太敏感/ 誤會 ! 老實講我留位費都交左, 純粹想了解多d 啫, 唔洗講到噤嚴重 ! 根本無心攪咩分化, 更無意唔專重 ! 正正就係想出Post 聽下讀緊既家長分享下, 點解有d 人講某/其他分校唔好 !  因綱上聽到多數都係說九龍塘較好, 九龍塘學費都貴好多, 資源, 師資 比較好都正常 ! 係九龍塘競爭大要做好個名,做得較好都唔係好奇 ! 只係想了解d 人講唔好,係邊方面! 我題係有 ? 號, 即想知係咪真, 我是肯定的說只得九龍塘做得好 ! 如果無做得唔好, 何來有唔專重 ? (不喜勿插, 純粹係一位普通媽媽, 緊張小朋友將入讀的學校既情況而出post了解多d啫) 如真係有令各分校家長/老師快 ! 敬請原諒 ! 本人並無意慕犯!

candylove111  Agree, 唔通問下都唔得咩!? 唔鐘意咪入黎睇啦!  發表於 12-11-27 16:00

引用:請要太敏感/+誤會+!+老實講我留位費都交

原帖由 sysy474 於 12-11-26 發表
請要太敏感/ 誤會 ! 老實講我留位費都交左, 純粹想了解多d 啫, 唔洗講到噤嚴重 ! 根本無心攪咩分化, 更無 ...
我都覺得呢度d人好敏感

jo2012  me too~  發表於 12-11-27 13:39

引用:Quote:原帖由+sysy474+於+12-11-26+發表請

我都覺得呢度d人好敏感
其實係你哋太不懂尊重其他媽媽,有D媽媽死撲爛撲先同BB考到個位,點知轉頭又比其他媽媽話師資唔好,唔係九龍塘就一定好!我都聽唔少九龍塘英藝的差comment, 但不會喺網上亂咁傳,始終唔係自己親身經歷!要懂得教導孩子,先自己學做人!

重有,我相信呢個平台係想媽媽們互相支持鼓勵,交換有用實質的資訊,並不是純粹比你哋自己未經查證的所謂「無心」說話!做人哋的媽媽了,不要只用耳仔做人!

引用:Quote:原帖由+sysy474+於+12-11-26+發表請

我都覺得呢度d人好敏感
Agree!  Some people just want to hear what they like to hear.  They have zero tolerance for any comments against their wish, even if its just a question (not even a bad comment).  If parents cannot be open minded themselves, how do they lead good examples to their next generation?

jo2012  Agree with no more~  發表於 12-11-27 13:40

回覆:minirat 的帖子

非常贊同minirat 大家上黎呢度係互相交流互相支持, 網上嘅comments 信幾多自己衡量, 不用勞氣

回覆:英藝只得九龍塘分校做得好

我仔喺元朗英藝度讀n班,so far 到而家都覺得好好,老師有責任心,每樣野都有交帶,會跟進我仔嘅返學進度,又會講佢返學嘅小動靜,因我仔係細仔插班,老師亦怕佢會唔適應,頭一個一星期都會打兩三次電話比我講佢返學情況,而仔返到屋企會唱歌跳舞做動作,所以黎緊妹妹都會喺度讀n班,仔仔亦會直上k,但因為喺元朗佢學費比較貴,所以好多媽媽都會喺k時同小朋友轉番去學卷學校而令人覺得呢間學校唔係咁好,不過行政的確有啲混亂,但只要自己跟足少少就冇咩大問題

引用:Quote:原帖由+棉花sugar+於+12-11-26+發表

原帖由 harriet121 於 12-11-26 發表
其實係你哋太不懂尊重其他媽媽,有D媽媽死撲爛撲先同BB考到個位,點知轉頭又比其他媽媽話師資唔好,唔係九 ...
樓主開post問下各位媽媽意見就俾你話搞分化其實樓主都係問下各位媽媽意見~參考下,我都唔會信哂網上comments,但呢度係比人交流既討論區,所有人都有權發問!但你講到...

alpo1122  agree  發表於 12-11-27 12:52
AJH  agree  發表於 12-11-27 11:59

minirat 發表於 12-11-27 08:23
Agree!  Some people just want to hear what they like to hear.  They have zero tolerance for any comm ...
You are right,有D家長真係好敏感,我有次話唔明白點解某kindergarten 要行三文四語,都比人寸,但其實我真係想知原因,但某些家長見你咁問就以為你challenge 佢學校,對呢D人我都費事回應,但有些家長又好helpful ,好樂意解答,討論平台就當然要問問題,總之不是散佈謠言,為何不能問?

題外話,你兒子是否已上Bambino class,因我會參加不過是細仔班,到時再交流意見

原帖由 harriet121 於 12-11-26 發表
其實係你哋太不懂尊重其他媽媽,有D媽媽死撲爛撲先同BB考到個位,點知轉頭又比其他媽媽話師資唔好,唔係九 ...
講得好,我已經學懂唔上綱聽意見了。。

‹ 上一主題|下一主題