用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學校信仰 VS 家庭信仰
go

學校信仰 VS 家庭信仰 [複製鏈接]

我想請教一下,有沒有家庭信仰係基督教,但小朋友入了天主教小學的?

你哋點樣handle信仰的不同?

小朋友能適應嗎?

(先不要問為什麼選不同宗教,依家好多龍校都係天主教的。)

謝謝。

CatEgg  真係好多龍校係天主教學校...所以我一間都無報。禱告啦,神會選最適合的比我哋。  發表於 12-10-31 19:27
   1    0    0    0

我自己係。不過我覺得暫時都冇大衝突,只係聖經既詞彙同禱文內容不同,囡囡有時會攪亂左。始終小學教既主要係聖經道理、故事,未去到D 太深入內容。

回覆:學校信仰 VS 家庭信仰

Freshment, 我怕會好多自己都搞唔點的問題會出現。

wongchunBB, 點解唔鍾意保良局? 

引用:Freshment,+我怕會好多自己都搞唔點的問題

原帖由 Amumof2 於 12-10-31 發表
Freshment, 我怕會好多自己都搞唔點的問題會出現。

wongchunBB, 點解唔鍾意保良局? 
我自己當年就是因為搬家小四至小六讀了三年天主教小學,很難適應,所以雖然派了第二志願,但因是天主教中學,也扣門扣回基督教中學。

回復 bakusensei 的帖子

請問怎樣難適應,因我同呀仔是天主教的,亦有報基督教學校,所以想了解一下,謝謝

引用:回復+bakusensei+的帖子 請問怎樣難適應,

原帖由 iamfansma 於 12-10-31 發表
回復 bakusensei 的帖子

請問怎樣難適應,因我同呀仔是天主教的,亦有報基督教學校,所以想了解一下,謝謝 ...
最重要是文化和用語。尤其當時我只有九歳,忽然要轉用另一套系統的聖經,背的金句亦完全不同。星期一至五與星期日像遊走兩個世界。

想問咁學校會否排斥天主教?

引用:想問咁學校會否排斥天主教?

原帖由 iamfansma 於 12-10-31 發表
想問咁學校會否排斥天主教?
我是基督徒讀了三年天主教小學,中學時讀基督教中學,所以不覺得學校有排斥天主教的問題。有一個中學同學是天主教徒,他小學時讀SFA,他也是叩門入林護的,我記得他初中時也有適應的問題,還記得他因此看了很多神學書。

回復 Amumof2 的帖子

跟你相反, 我家天主教, 自行報的母校是基督教, 有為此問其他有相同問題的朋友, 朋友答覆是小朋友會自己調節, 學校同屋企可以2樣, 從不會亂.

不過始終希望有天主教及無宗教學校的offer, 對小朋友應該會好小小.

引用:回復+Amumof2+的帖子 跟你相反,+我家天主

原帖由 Eugenepig 於 12-10-31 發表
回復 Amumof2 的帖子

跟你相反, 我家天主教, 自行報的母校是基督教, 有為此問其他有相同問題的朋友, 朋友 ...
請問怎樣調節?這個是信仰!

我是天主教,小女只報天主教和冇宗教學校,最終有幸入到天主教龍校,發覺宗教氣氛好強,每天祈禱同有些彌撒,慶幸是同一宗教,唔係攪唔掂,唔知點解釋!

我有個朋友,在基督教家庭長大,學校也一樣,但到她高中時,有段時間覺得很迷失,因為她覺得從小身邊的人就對她説有這個神,但她本身就從來無經過探求和思考的過程,所以她對這樣的"信"都感到懷疑,最後她也需重新探求和思考才重新相信。

我覺得信仰始終是信仰,不是加減乘除,孩子最終信什麼應由他們自己判斷,小時給他同時接觸天主教和基督教,讓他去知道多些不同人不同角度的看法,長大後自己去選擇,將來信德可能更好,當然父母會辛苦好多,解釋多好多。

It depends on the tradition and management of the school. In my old days, a famous christian school allowed Catholic Society and Buddhist Club as one of the extra-curricular activities. But I guess that liberty has gone already.

如果你已經決定咗,就繼續你嘅方向,呢個決定係冇對或錯,但就唔好為找藉口支持自己嘅決定去話天主教同基督徒冇分別,什麼同一個神,同一本聖經嘅道理。如果你自己確信自己嘅宗教係好嘅,點解唔自小培養,行在正確嘅道路。

引用:Freshment,+我怕會好多自己都搞唔點的問題

我覺得會有適應問題. d譯名相差好大, 主禱文都有唔同....
猶大 ----> 猶達斯
耶路撒冷----> 百冷
我自己都攪唔清, 都擔心個女唔習慣, 星期一至五係學校一套譯名, 到星期日彌撒/主日學又另一套譯名.
我希望呀女可以派返天主教學校.

hophopbunny 發表於 12-11-1 00:07
通常天主教唔會太抗拒基督教,相反就會

天主教名校好多,再上一層的超級名校都是聖公會,其實好接近 ...
我都發現, 天主教比較接受基督教, 但我認識的基督教朋友都很抗拒天主教, 經常話我地拜聖母/宗徒...
其實根本唔係0甘.

其實小朋友會唔會好似我哋分得咁清,又係唔係咁介意?當然我想佢入返天主教學校,但我又唔想因些沒殺了佢入棊督教的學校的機會,我報學校都有寫我哋係天主教,如果基督教學校因此唔收就算啦
‹ 上一主題|下一主題