用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校綱選校哪一間好
go

40校綱選校哪一間好 [複製鏈接]

我想問旅港開平好唔好? 校風如何 ? 謝謝
   6    0    0    0

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 101013/newa/os2.txt
40校網,我建議考慮以下官津小學﹕聖公會聖紀文小學、聖公會聖安德烈小學、聖公會基福小學、荔枝角天主教小學、中華基督教會協和小學(長沙灣)、瑪利諾神父教會學校(小學部)、寶血會嘉靈學校等。

請問寶血會嘉靈學校是否小班教學, 有沒有精英班呢?

回復 chanbbtwins 的帖子

http://www.uncledos.hk/uploads/tad_uploader/user_1/47_UDC_primary_net40.pdf
是大班教學

唔該哂

開平除咗校舍各方面都幾好

回復 chanbbtwins 的帖子

本人囡囡現正就讀寶血會嘉靈學校,這間學校有分精英班和普通班,囡囡今年升5年級,讀了4年,我只可以說越來越不喜歡這間學校,因為學校的資源只著重在精英班,我囡囡讀的是普通班(不過不要誤會因為這樣,所有我不喜歡這間學校)。囡囡2年級時,我的鄰居已提醒我要催谷囡囡的成績(她的囡囡是讀精英班的),她說她囡囡的班主任告訴她,要keep住囡囡的成績,因而在這間學校如果入不到精英班,便等於沒有讀書,起初我也不相信,但今年初我囡囡補習社的補習老師也告訴我,因為我囡囡讀的不是精英班,所以功課比較少,補習老師自己會多給點功課讓我囡囡做,也叫我要自行買多些習作給囡囡自行練習,否則會應付不了考試。而我自己親身感受到普通班的老師是hea住教,4年來囡囡的班主任全部都是愛理不理的作風,我平日都不是事無大小找老師的家長,但難得有家長日派成績表,當然想知道多點囡囡在學校的情況,可是老師只是問一句答一句,還一副不耐煩的樣子。現在我只能依靠補習社...
(這些全都是個人親身感受,給妳作個參考,當年我選這間學校,是因為99替我照顧囡囡的,她說這間方便她攞飯給囡囡做午餐,所以我才沒有詳細搜尋這間學校的資料,不過我決定不讓細囝入讀這間學校)

DiamondHill  說出真話的家長, 很難得.  發表於 12-7-23 15:09

現在家長真不容易,來年到我囡囡選學校,我亦希望選一些沒有精英班的學校!

我女九月將讀小一,讀聖公會聖多馬小學。
沒有分精英班/普通班。
我自己都是在這間畢業,所以大女都將會讀。
個人感覺比以前自己讀時更好,校長亦好有愛心
係一間好有人情味的學校。亦都應該唔算係非常谷的學校!

queen7022 的帖子

個人覺得其實每間學校都有好同唔好架,聽到負面嘅個案(我絕對信有呢D問題存在,應該話間間學校都可能有咁嘅問題)唔代表佢唔好嘅,試下攞多方面嘅資訊啦,呢間一直都幾好口啤架.

瑪利諾神父教會學校 (小學部)

如果唔怕谷谷地就選荔天,今年中一派位幾好(詳情可參考荔天綱頁)。
還有荔天沒有精英班的。

CY826  識貨!!哈哈哈,我叩入咗佢啦.  發表於 12-7-25 13:16

荔天考分班試好認真的,考足2個鐘,我以為有分精英班和普通班

荔天升中唔錯,10個長天,9個上智,1個bps +1個st Paul coed

謝謝各位意見!

回復 apsm 的帖子

讀精英班啲老師都咁樣? 囡囡今年已經5年級,唔知好唔好佢轉校?!我唔想佢入到間唔好的中學

請問協和如何?
[img align=left]http://b1.lilypie.com/RIXRp8.png[/img] [img align=left]http://lilypie.com/pic/070215/vKpJ.jpg[/img] 傻囡:07-01-23 2.64kg(5.8磅) 07-02-27 4.03kg(8.9磅) 07-03-29 4.95kg(10.9磅) 07-05-30 6.31kg(13.9磅)

不知40網有邊間官,津校較興鬆呢?  阿仔既幼稚園老師話最好搵間無咁谷既比隻BEE... 暫時睇緊開小同天主教善導.

引用:瑪利諾神父教會學校+(小學部)

原帖由 garyyu 於 12-07-23 發表
瑪利諾神父教會學校 (小學部)
可以講下e間學校有邊樣好與壞??

‹ 上一主題|下一主題