用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢(又一村) 是好學校..馬頭涌官小(紅磡灣)也是好學校. ...
go

禮賢(又一村) 是好學校..馬頭涌官小(紅磡灣)也是好學校..如 [複製鏈接]

果...學費唔係一個問題....
禮賢好還是紅馬好?
   4    0    0    0

我會紅馬, 因禮賢的口啤都是一般, 如果大家都是差唔多, 留返D錢用來比佢學其他好過

老實講, 都係這句有$, 當然係禮賢, 佢出名老師有愛心, 家長去學校門口睇放學, 個個同學都好有禮貌, 事關每位都係比校長選過, 聽講佢地好少罰學生.
好多同學家庭背景都會唔差, 有宗教亦多.

而紅馬又好福馬又好, 多新移民, 朋友個仔係福馬, 高年班功課極多, 校車粗口滿天飛.

另外同事個女, 係紅馬成日比一個男同學拉佢條裙, 結果老師無罰個男仔, 只係叫同事個女比心機讀書, "o那! 考入了精英班, 便無人搞你條裙!"

不過紅馬既校舍係好新, 好靚, 而禮賢就細好多.

回復 TKO2040 的帖子

衡量一間學校的好壞不是看看老師有沒有愛心就可以,評論一家學校也不應只是聽說有個別學生說髒話,有老師沒有把學生個別個案處理好,有新移民學生等就判它刑,抹殺學校以往的努力。尤其香港現今環境,除了直資/私小,所有參與排位的官津小學都會有新移民,不能以片費全。學校校風,升中成績,費用,大小班,教學模式等都應考慮。何況,新移民也有好學生,不應標籤。

回復 GSS 的帖子

返過說, 如果說馬頭涌官小的老師是沒有愛心的. 唔可以單睇老師無愛心, 就說間學校唔好.
回應者本未倒置, 一間學校辦得好唔好, 老師佔好重要因素.

1.新移民喜歡讀官校, 早有聽聞. 不是說新移民每個小朋友成績差, 品行唔好, 而且有些仲比港童勤力,成績好.
   派位津小都好多新移民? 睇吓邊區啦! 新移民既形象係佢地自己做成社會對佢地睇法.

2.樓主不介意比學費, 家長們會選那一間?

回復 TKO2040 的帖子

本人無意挑禮賢的不是,事實上對此校亦不了解,但對作者的立論的確有保留:

- 禮賢是好小學,因學生都是校長選過的,作者看到學生下課的時候有禮貌,作者覺得老師們都有愛心,而且家長都是 背景優良,而且有宗教。
  所以馬小不好是因為學生不是校長選過的?作者看到馬小學生下課的時候沒有禮貌?馬小老師們都沒有愛心?能付起學費的和有宗教的都是好學生?(樓主自行判斷吧)

-者“聽說”有馬小學生在校巴上說髒話,高年班功課多,“聽說”馬小老師處理學生糾紛不妥當。
馬小學生不好因有個別學生在校巴上說髒話?(本人亦親身聽過有LS仔說髒話,但從不會立論說LS不好)
高年班功課多所以馬小不好?(傳統小學都功課多,重要是學生成績,升中好不好?)
馬小老師處理學生糾紛不妥當所以不好?(老師這樣說當然不對,但既然是聽說,作者有沒有了解過上文下理?)

其實作者所說的主要就是比較私小和官小的分別,官小(其實津小也是)一般比較“雜”因很多學生是大抽獎進校的。
有能力的當然可以找更Elite, Blueblood的學校。但我更尊重那些身處屋村,本身沒什麼選生條件,又沒有特別資助但仍能持續培養出成績不錯的學生的學校(我沒數據,但個人懷疑禮賢會比馬小升中成績好很多嗎?)。
置於說馬小校風不好,老師不稱職,樓主自行判斷吧。我自己接觸的馬小學生都乖巧,有禮貌,而且相信外間一般對兩馬小的風評都不錯。

vivifong    發表於 12-7-10 10:03

回復 GSS 的帖子

我不想為了一個POST講甘多野, 我係之前POST都講過, 係我同事個女的事, 同事講過好多次, 所以記得好清楚.
回應者不用專登寫著" 聽說 ", 教育廣場, 好多家長都係"聽說", 禮賢老師有愛心都是聽說. 沒有PROOF把上網.
一句起兩句止, 無謂拗.

回復 GSS 的帖子

我囡囡都係禮幼今年畢業生, 而禮小亦收咗我小女, 但最後冇選擇到, 因為中學的成績好似一般, 事實上, 我小女在學校讀的3年, 真係好有禮貌, 主動幫人, 當然你可以講其他的學校學生都會有這些小朋友, 但老師同園長佢哋每一個人都係CARE 品德, 品行為主, 而講真佢哋的學術都比其他稍為遜色, 因為我哋當初就是喜歡小朋友可以在K1-K3開比學習, 真係做得到, 小朋友唔舒服都堅持要返學.....
至於小學方面, 我唔係要LABEL 強國人的小朋友, 你講得啱, 讀LS都講髒話, 呢個唔會係強國人小朋友的特權, 但只係佢哋出現的情況會比較多, 而亦因為佢哋, 先令到我哋咁多真正交稅, 真正港人子女少咗好多機會去叩門....紅馬是否一間好學校, 我本人未接觸過, 但我哋有去叩過門, 亦得到安排面試, 只可惜當天的畢業禮而需要改時間, 當我哋打去學校, 將實情告知, 希望可以有機會改時間, 如沒有興趣, 亦不會預備PROFOLIO, 但可惜卻得到以下的回覆 "得呢一日可以見, 我哋SEND咗幾百封信出去, 唔會因為你一個而改, 而且都只有你一個話唔得....." 嘩, 我即刻覺得就算佢哋收咗, 我都未必去讀, 無論係老師OR 校務職員回答以上的對話, 我只係覺得小朋友有禮貌的程度有限, 因為老師都係咁嘅態度去對待家長....

這只是我個人的經歷, 不喜勿插!

Also consider Secondary Allocation!

紅馬, 福馬, 我唔識, 不作評論! 但小兒讀了禮賢6年, 今年升中, 對禮賢有一定程度認識!

1. 老師的確是有愛心, 有包容, 這是比較多個親人朋友子女所讀的學校來比較, 老師的處事方法!舉個實例, 不是聽說傳言, 此乃小兒真實個案 : 小兒小三時開始頑皮又不能專心上課, 情緒亦不好, 老師不單没責罰, 每天小息與他傾談, 談心事, 老師/副校長還與他吃午飯談天談心事, 解他的憂慮, 並且選他為班長, 目的是希望他能從一個執法者的角度去看一件事, 即希望他不要只怪人罰他, 記他名記, 是要他學懂從多角度/他人的角度去判斷事情!

2. 宗教信仰, 禮賢是基督教學校, 小兒亦從禮賢裡認識神, 一個人能聽神的話語, 銘記聖經的教導, 不會壞到那裡! 實例, 小兒頑皮時段, 心緒不安時, 老師不會罰他企門口, 不會罰抄, 而是帶他到學校裡的教堂, 與他一起祈禱, 令他學懂遇到不開心可與神傾訴, 可與師長傾訴, 可以父母朋友傾訴, 宗教信仰讓小兒學懂愛!

3. 禮賢家長, 大部份都管教自己子女, 並不會掉抵在學校, 就由學校老師教, 自己不聞不問! 六年裡所認識的家長不少, 大多都是有質素, 不會看不起人亦不會說三道四!

4. 學校有自主權收生, 好處是他有一套自己的收生標準, 質素不會像津小太多參差, 但當然小朋友漸漸長大亦會有不同特質, 並不是全部一個模倒出來, 但總算是篩選了一批!

5. 升中派位方面, 如果要達85% 以上派到BAND 1 中學, 我敢講, 那小學的學生一定會很多功課, 每星期一中默一英默, 很忙, 一定谷! 禮賢升中約70% 派BAND 1 中學, 但功課量不多, 約隔星期默書, 一個學期一測一考, 很多津小每逄放大假後必定測考, 因為可以用假期時間比小朋友温書準備測考, 但禮賢不會, 即使假期功課亦不多, 可以說少TIM, 因校長講過, 一年已經很忙, 難得有假期, 應該比學生及家長好好休息, 亨受親子家庭樂, 不應再每天功課温習不止, 還要用上假期時間去搏鬥, 不知其他人怎樣想, 但我就好BUY 校長呢個理念, 大人工作都要放大假休息充電, 何況是小朋友呢?
今年升中派位, 我班同學派得好好, 皇仁2個/ 華仁2個/ 喇沙2個/ 聖保羅男女2個 /華英女校/上智/沙崇/銘賢/ 迦密 / 老師說很多都是自行選校時已入圍了, 亦表示禮賢學生有一定叫座力的, 亦深受多區學校喜歡, 另外就是派第一志願入的! 我兒就入了自行第一派位第一志願的BAND 1中學了!

所以我夠膽講, 禮賢是一所很好的小學, 如果嫌程度唔夠深, 功課唔夠多, 老師唔夠威嚴, 那就不要選禮賢, 去選自己的DREAM SCHOOL吧!

引用:+本帖最後由+nc2000+於+12-7-13+21:22+編輯

原帖由 nc2000 於 12-07-13 發表

紅馬, 福馬, 我唔識, 不作評論! 但小兒讀了禮賢6年, 今年升中 ...

回復 nc2000 的帖子

多謝你的具體分享,很小用家分享禮賢,以你分析其他同學為甚麼不能派到band 1 中學呢?

引用:+本帖最後由+nc2000+於+12-7-13+21:22+編輯

原帖由 nc2000 於 12-07-13 發表

紅馬, 福馬, 我唔識, 不作評論! 但小兒讀了禮賢6年, 今年升中 ...
好感動

GSS 的帖子

我唔知禮小.....但我可以好肯定講....禮幼非常好!!! 佢地活動教學....多元化學習....絕對唔係讀死書!!!
禮賢不是你杯茶....唔等於唔好!!!!

你說得對

nc2000 發表於 12-7-13 20:57
紅馬, 福馬, 我唔識, 不作評論! 但小兒讀了禮賢6年, 今年升中, 對禮賢有一定程度認識!

1. 老師的確是有愛 ...

多謝分享, 我囡囡正打算2013-14報禮賢, 遠是有點遠, 希望入到。

我個女都是讀了禮小六年,今年升中,也派了band one.有個同學派得不好,但自己叩門入了聖母瑰玫瑰。同津校比較此校較舒服,因為下午可以真真正正放小朋友去上課外活動ice skating,..,不是不停補課。好多學校官津下午也巳用來上課,好小時間用來做功課,谷谷谷,做補充練習。慘過番工!

becwchan 發表於 12-7-14 14:15

多謝你的具體分享,很小用家分享禮賢,以你分析其他同學為甚麼不能派到band 1 中學呢 ...
每門學校都有BAND 1-3學生, 視乎各組別的比重! 我相信無一間小學100%BAND 1 生的! 派不到BAND 1 中學都視乎你是否BAND 1組別! 宣小亦有BAND 2生, 他們一樣不能派到BAND 1 津中!

becwchan  多謝回覆,相信p5-6學校、家長、小孩都配合很好得到六成幾入band 1的成績  發表於 12-7-24 17:40
‹ 上一主題|下一主題