用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 卓思英文學校暨幼稚園,有無家長可以給些意見 ...
go

卓思英文學校暨幼稚園,有無家長可以給些意見 [複製鏈接]

卓思英文學校暨幼稚園,小女想插班K3,有無家長可以給些意見?
   0    0    0    0

學校比較谷深

Yes, 都谷得好勁, 因為佢想轉做私校. 校園剛翻新. 朋友仔囡讀, d老師好錫小朋友, 學校有好多課外活動選擇, 如果唔怕谷其實係一個唔錯選擇!

KV 一半價錢,但有KV 8成質素

謝謝你們的意見

我小朋友讀咗兩年,依加決定轉校,可能我小朋友不啱呢間。個人意見太注重學業,但品德教育一般。學術英文就ok,中文普通,學完K2沒教到組詞或設計句子,仲淺過聖多默,數學也一般。至於老師,可能唔好彩遇到的老師欠愛心,K2的更加惡劣,在放學時當住大班同學家長話小朋友不啱,,我仔仔有少少坐唔定,但總體都算聽話,但呢兩年來變得沒哂自信及越來越內向,我唔明是老師針對佢定太多小朋友照顧唔及,佢班有34個學生,但B班就18個,我都唔明點分班,仲有好多活動話明是抽簽決定,但其實多數是內定,呢啲我后來先知,我朋友就識做,聖誕新年都會送禮俾老師,於是佢小朋友升k2時派到B班,一般話要抽簽先有參加的活動佢小朋友都有份,聽佢講過佢小朋友都唔乖,被老師罰几次坐角落,但期末總評估操行照欏A,我依加后悔當初點解唔去送禮

回復 Happylily2012 的帖子

我PM左你啦, 還有其他野問你呀!

回復 Happylily2012 的帖子

哇,如果系真既,咁真係好過分!但卓思好似向來口碑都唔錯喔~請問你果個系邊個老師?我個女今年要拿表報讀N班,首選系卓思喔~ 到時要留意下邊個老師好先得~

回復 evoncc 的帖子

抱歉!覆唔到俾你,話我沒權限。

回復 fixedstar99 的帖子

其實我個人覺得青衣康杰和聖多默都ok,當初我也是聽朋友介紹話卓思好好先選呢間,可能我仔仔真係唔啱卓思,卓思都有好老師吧!我仔係康讀n班 都好開心。2歲時返學一次都未喊過,依加仲后悔沒繼續讀。 選一間啱自己小朋友的幼稚園最緊要。

引用:卓思英文學校暨幼稚園,小女想插班K3,有無

原帖由 茵彤媽 於 12-07-06 發表
卓思英文學校暨幼稚園,小女想插班K3,有無家長可以給些意見?
你最後有冇轉到卓思呀?

Happylily2012 發表於 12-7-10 00:56
我小朋友讀咗兩年,依加決定轉校,可能我小朋友不啱呢間。個人意見太注重學業,但品德教育一般。學術英文就 ...
我想問聖多默英文程度好唔好?佢係咪好似冇NET

jojoplanet 發表於 12-7-15 08:46
我想問聖多默英文程度好唔好?佢係咪好似冇NET
英文可能一般,得一本書

Happylily2012 發表於 12-7-15 17:28
英文可能一般,得一本書

咁青衣你仲有乜好介紹呀? 我個仔係細仔,我要有學卷, 有NET, 學校環境OK

覺得卓思都比較混亂, 明明收左後補n1, 但冇人通知你, 到你再in k1#時候先知.

田家炳/ 聖多默/ 基督顯現堂都ok, 不過有學卷既幼稚園情度始終都比較淺.

回復 jojoplanet 的帖子

宏福似乎口碑不錯,活動教學,聽過家長話太淺,升小一就麻煩啲,啟思校舍靚但交通不太方便,聽說都是功課少,看你著重邊方面,你想小朋友依加輕鬆定升小一輕鬆囉,第幾間幼稚園都不熟,當初我仔只是in咗啟思,卓思同宏福。

明明收左後補n1, 但冇人通知你, 到你再in k1#時候先知.
me 2  wow

Happylily2012 發表於 12-7-16 10:49
回復 jojoplanet 的帖子

宏福似乎口碑不錯,活動教學,聽過家長話太淺,升小一就麻煩啲,啟思校舍靚但交通 ...

宏福有次佢開放日去過.我同c6印象都一般, 我地想個校舍有戶外地方, 聖多默好似幾好但又冇NET, 啟思近我家但都聞說話好淺, 我驚佢小一會人都顛. 田家炳評價都好似幾好, 但校舍又細...

真煩惱

不過卓思程度高好多

shamshamwong 發表於 12-7-16 23:29
不過卓思程度高好多

卓思係咪唔收細仔?
‹ 上一主題|下一主題