用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門失敗,仍有得著
go

叩門失敗,仍有得著 [複製鏈接]

巳努力了三星期,真係身心俱疲。
老公自己無乜所謂,但一直默默支持我。我寫信時,佢搞掂小魔怪。又幫手交信。佢話叩唔到都無所謂,叩到當Bonus。一直無俾壓力我,反而我有時發佢脾氣,佢都忍我就我,當俾我舒緩壓力。
呢排少休息,唔多舒服。老公擔心又肉赤。佢情願放棄叩門,讀派位個間,都唔想見我咁辛苦、唔開心。
雖然叩唔到門,但自覺好幸運、幸福。

admiral1008  幸福的家啊  發表於 12-6-21 22:30
law_panda    Be Happy!  發表於 12-6-21 14:26
Sweeties123  讚呀!  發表於 12-6-21 13:36
cmir  you have a good husband!!!   發表於 12-6-21 11:39
lingan  有個體諒的老公,互相分擔,真係好幸福呀。  發表於 12-6-21 02:34
   0    0    0    0

回覆:babyjean 的帖子

回覆:叩門失敗,仍有得著

叩門其實門面功夫,實際部分已內定,叩不到不代表孩子能力差。放鬆吧。

Haz-mama  我都有同感, 叩咗好多間, 都冇消息, 疑似內定多d....  發表於 12-6-21 12:37

我都好累..天氣又差, 左撲右撲..

回覆:babyjean 的帖子

我嘅得著係周身酸痛
祝你早日叩到心儀學校!Add oil

你俾到個幸福家庭你小朋友,比起搵到好學校仲重要啦
聽到身邊有父母為左小朋友搵小學而爭執,小朋友聽到都唔好受

babyjean 的帖子

努力吧!有一个爱锡自己的老公都算安慰了,如果叩不到的話,比一年好好装備考插班。況且7、8月後有很多位放出來,不要灰心!

你好幸福呀!

可能我表達得唔好,其實個個叩門都辛苦。只係想讚下老公,好明白同愛惜我。兩公婆理念一致,屋企少d爭執,家庭和諧d,小孩EQ好d開心d。
另外,如呀女最終讀所派學校。我地會以平常心面對。唔會諗定下年轉校,如果讀得開心唔學壞,咁咪繼續讀。唔係一二線小學,少d競爭,或者小朋友仲特出d,有自信d。

俾個機會自己,俾個機會學校,或者間學校唔係人地講得咁差呢

引用:可能我表達得唔好,其實個個叩門都辛苦。只

原帖由 babyjean 於 12-06-21 發表
可能我表達得唔好,其實個個叩門都辛苦。只係想讚下老公,好明白同愛惜我。兩公婆理念一致,屋企少d爭執, ...
世上只有媽媽好。我都有怨自己唔一早比$ 讀直資or 私挍做back up

Baby jean , good that you are able to see the blessing in disguise. Good for you

回復 babyjean 的帖子

積極面到,不怨天尤人! 讚!!!!!

引用:巳努力了三星期,真係身心俱疲。 老公自己

原帖由 babyjean 於 12-06-21 發表
巳努力了三星期,真係身心俱疲。
老公自己無乜所謂,但一直默默支持我。我寫信時,佢搞掂小魔怪。又幫手交 ...
完全明白!起初嗰個幾星期真係身心疲累,一日趕幾場面試,連累阿仔久違了的哮喘發作......唉!加上尋晚同阿仔傾訴時發現,原來佢有書讀已經好開心,仲話自己比居住在山區嘅小朋友幸福喎。所以現在我已調節好心情,亦都明白什麼叫做"放下....自在"

引用:叩門其實門面功夫,實際部分已內定,叩不到

原帖由 miutang 於 12-06-21 發表
叩門其實門面功夫,實際部分已內定,叩不到不代表孩子能力差。放鬆吧。

...
Totally agree

我都係叩唔到門 ....
接受事實讀派到果間 ...
雖然個個都話呢間唔好 , 亦都有少部分話其實唔係太差
但我真係好累 .. 係...想為小朋友搵到間更好既係好
但你要我抓爛面去求人........我真係做唔到呢一步
而家我仲好矛盾....內心爭扎中......

我見有d學校interview完, 比咗張紙寫住7月x日前會有通知, 希望到時有位.... 唯有等....

littletongtong 的帖子

直資or 私校都唔考!

回覆:小露比* 的帖子

結果係點樣我地控制不了,盡力而為吧!

babyjean 的帖子

如果派得不是太接受不到就順其自然吧!我个囡派到好差,似是要殺校,每级得兩小班,校舍又小又舊!好彩叩到一间聖方濟愛德,我才定些!如果德望call就最好!

‹ 上一主題|下一主題