用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最具教育競爭力幼稚園
go

最具教育競爭力幼稚園 [複製鏈接]

千辛萬苦幫女女找了心儀的學校,但卻排最具教育競爭力幼稚園尾尾
   4    0    0    0

其實呢O的排行榜,準確性並不高

難道其他唔入榜既學校就等於唔好?
每間學校既教學方針不同, 應該係睇自己小朋友適合邊類型學校就讀, 而不是追求名校!  而家先幼稚園既開始, 幾時到小學, 中學, 大學.....

既然係心儀, 何必信賴一些所謂的排行榜.  信自己找到一間適合仔女的更重要

本書的幼稚園、小學及中學三本我都睇過,佢用教育投入、教育過程同教育成效三方面去比分,重話資料由教育局收集,不過我問過教育局,小學和中學視學報告資料是不會公開,如視學不合格的學校應已被殺校,所以資料來源存有疑問???

回復 GraceLui 的帖子

Grace:

你都講得好有道理!我為女女報予十間幼稚園,面試所見和口碑較差的(老師無禮貌,校舍不衛生),反而排最前。但老師有愛心,有理想的就掛那麼後,真的不可信!

Lilychan:

係啦!我報幼稚園都有上教育局網頁看視學報告,但都無分數,而且有些報告明寫好好,但就排明好後!

小朋友入幼稚園是求好老師,而不是求分數,或許我太易受人影響!!!

簽名被屏蔽

我先生打電話去問出版社分數來源,問詳細D,他們的職員就嗨氣地講:「信就信,唔信就唔信!」真是不負責任,重話佢地問過律師,只要寫明只作參考,就不會告得入,咁都得!!!

karents13kaka  你踢爆佢, 所以發悔氣~~  發表於 12-6-7 17:52

Are you guys talking about the booklet which cost $158?

I saw it during lunch, hesitated to buy or not to buy, end up i didnt, cos i'm not sure if that's value of money.

我想可以省點錢,那本書不買也巴!

睇下咪算, 甘認真做咩. 最緊要間學校岩自己個小朋友. 排最尾你係咪會唔讀呀? 點解唔信自己呢.?你當初選擇個間,你都識話心儀啦..一定有理由你至選擇既嘛..
你講個個報告, 睇完笑下算..我之前係網上面睇左啦...同意JC.Mami, 那本書不買也吧...

現在只生氣被騙$158和估不到有那麼無良的出版商,多謝大家安慰!!!

呢本書好obvious唔係香港人寫既!

回覆:yen115 的帖子

唔好意思,我想問係邊本書呀?

回覆:最具教育競爭力幼稚園

👈 我都想知邊本

回復 yen115 的帖子

其實又唔可以話的人無良, 因為明買明賣. 但係我係網上面睇完真係笑出黎. 唔緊要啦, 既然都買左, 當買左本笑話. 其實想知邊的學校好唔好, 上黎問下用家, 有機會去心儀學校open day 直接去感受下 ( 當然唔係間間有open day) ..呢度都有的用家俾到好中肯既意見架.. 所以信自己啦...

可能人地係兩頭賺呀, 呢頭158元賣俾家長, 果頭approach幼稚園, 話出一本書關於幼稚園簡介, 要俾錢才可以介紹 ( 或者直頭當賣廣告 ), 咁部份幼稚園唔俾錢, 咪榜上無名囉.

我都買左, 不過好似都同我見倒的有小小出入, 唔知九龍塘那些大家覺得OK唔OK呢? 我都唔知報邊啲好, 個LIST又好似唔準!:;pppp:

回覆:最具教育競爭力幼稚園

各位家長可不需理會,此本書看得出非由港人出品,莫說排位唔可信,連其基本提拱資料都錯漏百出,建議又唔可信,睇得出文化完全唔係香港人寫,間中又有d簡体字,無水準可言,一句講哂,
可以不理

‹ 上一主題|下一主題