用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又係學之園k1 vs 民生k1
go

又係學之園k1 vs 民生k1 [複製鏈接]

我個囝囝今年讀緊PN在學之園,將會直升k1上午的粵英班,昨日收到信民生收了下午粵英班。

真的好難選,一方面我想小朋友讀上午班,而且LH教得好好。但另一方面,民生可以一條龍。不過是下午班。

聽聞民生K2係會轉上午班,K3又轉返下午的喎。是嗎?

各位媽咪,可否給我一些意見呢?
   0    0    0    0

比著我就一定會讀民生了,3年後唔使煩ma, 至起碼有個後著, 而家個競爭實在太激烈了﹗

我親戚就兩間一齊讀, 變咗讀全日咁

民生系K2上午,K3下午,你住邊啊?一條龍好好啊,我等緊民生,我現在都覺得一條龍好重要,因爲我樓上的LH的小朋友到現在縂沒OFFER,我都怕了

當然,如果你可以再過一次坐立不安等OFFER信既日子,都可以不換了。我看人的講民生系平均,語言,德育。。。。LH注重語言,應該不一樣。講民生新校長系維記過來的?

我都係LH K1 VS MS K1, BOTH ARE ENG/CHI...my choice is MS K1.

其實我都係打算考直資/私校..反而唔寄望大抽獎(因為唔係首名子女)..而家民生無學劵重好..起碼課程深小小...有BACK UP之餘又可以再出去試下...LH係一間好好學校...但係諗起咁多人競爭考小學...真係怕怕.

知唔知k3有幾多成可以直升小學?

咁民生k3後可以玩大抽奬嗎? 小學升中學呢? 好似話未必一定數直升的小學生喎....大家點睇呢?

民生中學係英中,又係band1,應該唔差的,是嗎?

我聼講民生50%上小學,中學好似不錯,排名好前,如果我得民生OFFER,我都會同MYTHIRDBABY一樣,讀民生再尋外面的機會,可能到時候心情會好點,現在實在太緊張了

醒目開學勳章

原帖由 colin0409 於 11-12-13 10:52 發表
知唔知k3有幾多成可以直升小學?

咁民生k3後可以玩大抽奬嗎? 小學升中學呢? 好似話未必一定數直升的小學生喎....大家點睇呢?

民生中學係英中,又係band1,應該唔差的,是嗎? ...

我見之前的係民生個邊的Post話民生是不可以參加自行及大抽獎的. 不過, 就唔清楚是否可以報直資/私校. 可能要問返依家讀緊的家長.

朋友話ms 可報私校
直資我估唔得.....

同埋ms website係 話85%上民小喎!!!

啱啱打去問咗係85%,同埋我有朋友話校長講過基本上收曬,除非自己唔讀,另外抽獎應該第一輪自行可以,但第二輪唔得.

醒目開學勳章

原帖由 黑草羊dy 於 11-12-13 12:51 發表
朋友話ms 可報私校
直資我估唔得.....

同埋ms website係 話85%上民小喎!!!

我見之前有家長解釋過85%係指小學的85%. (website都係咁寫)而民小的位係少過民幼, 所以就唔係民幼的85%. 計返好似6,7成到. (實際幾多, 我唔係好Sure)

85%好多哦,私校可以應該直資都可以喔

原帖由 開心小花 於 11-12-13 12:41 發表

我見之前的係民生個邊的Post話民生是不可以參加自行及大抽獎的. 不過, 就唔清楚是否可以報直資/私校. 可能要問返依家讀緊的家長.

In MS web page, it said they have reserved 85% seat for its KG student to its Primary School

http://munsang.edu.hk/kindergarten/page.action?id=56

Quote "民生書院小學預留了不少於百分之八十五的小一學額,優先取錄本校幼稚園學生" Unquote

As far as I know, MS won't allow 大抽獎
and I guess school will not know if you have 報直資/私校

But I don't know if the school will allow or know if you have enrolled 自行 - want to know too

回復 15# 開心小花 的帖子

你啱...但ms小要$3000幾一個月學費, 所以唔係個個家長都afford到, 呢d家長就會去左考津小, 另外亦會有d博其他直資/私小既....咁又走左一批啦, 所以, 如果個小朋友冇咩大問題, 都會100%收番上去.....

仲有, ms小都算係谷同深既學校, 如果k2時老師已經覺得小朋友係唔得, 咁...家長都應該諗下, 就算升得番上民小, 個小朋友會唔會好辛苦呢??所以被screen out既..亦非壞事lor~~

民小是否英文小學?我有點點驚囝囝好辛苦呢....

回復 19# colin0409 的帖子

唉...大家成日問邊間kg深...邊間kg淺....又邊間有net邊間冇net....咁
但到上小學又驚深又驚谷...又怕小朋友辛苦,咁即係點呢????:igiveup: :ayawn:
‹ 上一主題|下一主題