用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 原來 劍橋英文考試【KET】係無用的。
go

原來 劍橋英文考試【KET】係無用的。 [複製鏈接]

原來 劍橋英文考試【KET】係無用的。

聽升中簡介會, 學校話唔收呢張 Cert, 不必比學校。
   2    0    0    0

一早知啦.

原帖由 chumamma 於 11-12-12 22:45 發表

原帖由 chumamma 於 11-12-12 22:45 發表

邊間學校話吾收 ?

回復 3# chumamma 的帖子

PET又收不收呢?

咁有咩cert佢收呀?

佢無續一講邊張收, 邊張唔收, 但係當時有家長私下問收唔收 Ket, 該位學校主任話, 呢張唔洗交啦。

大佬, 成 $900 考完個試, 仲有成 91分, Distinction, 佢話張 cert 唔收, 該位家長真係好咀喪。

我估而家有 Ket 的升中生多的是。

原帖由 JackyBaBa 於 11-12-12 23:02 發表

咁有咩cert佢收呀?

cellon  個人意見:小六先考KET,未免遲了一點,而且91分亦未算很高分。  發表於 12-5-1 18:06

無錯.因為大把人有.所以變得唔值錢.

咁 PET 會唔會有用的? 另外KET 應該無 distinction 分

咁 PET 會唔會有用的?  另外KET 應該無 distinction 分

如你所說, 真令人咀喪, 小六學生, 考到Ket, 程度已相當好,也下了不少努力,  點解香港教育制度, 無形地把程度推得這樣高, 苦了小朋友, 家長及老師, 更抹煞了小朋友的興趣發展.小學生活應該是很開心.

原帖由 chumamma 於 11-12-12 23:50 發表
佢無續一講邊張收, 邊張唔收, 但係當時有家長私下問收唔收 Ket, 該位學校主任話, 呢張唔洗交啦。

大佬, 成 $900 考完個試, 仲有成 91分, Distinction, 佢話張 cert 唔收, 該位家長真係好咀喪。

我估而家有 Ket 的 ...

How about Trinity?
8-)

回復 8# bowling68 的帖子

"Score 90 to 100  Pass with Distinction"

我都想知那所中學, 講清楚都好, 可以環保啲, 如果一早知道不是它杯茶, 報名費都慳番.
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

P6要考PET/ FCE先似樣啊~~~再講, 其實有好多學生都唔需要上course, 直接去考.

原帖由 Bowl 於 11-12-13 09:08 發表
如你所說, 真令人咀喪, 小六學生, 考到Ket, 程度已相當好,也下了不少努力,  點解香港教育制度, 無形地把程度推得這樣高, 苦了小朋友, 家長及老師, 更抹煞了小朋友的興趣發展.小學生活應該是很開心.

...

原帖由 fionwong2707 於 11-12-13 10:00 發表
"Score 90 to 100  Pass with Distinction"

我都想知那所中學, 講清楚都好, 可以環保啲, 如果一早知道不是它杯茶, 報名費都慳番.:funny:

吓,依家KET多左個Grade 'Pass with Distinction'?,我個囡之前考KET & PET 9*分都係'Pass with Credit'喎.

我覺得中學唔會因為這些certificates 而決定收一個學生,不過當是測試下子女的英語能力和練習吧!

回復 11# fionwong2707 的帖子

剛剛Check左 British Council網頁,真係改左.早兩年考85分以上,一律只有Pass with Credit,依家再分Distinction重好喇.

唔收?  但我都諗住照交喎, 始終多一張好過少一張嘛!!

I must be exaggerated when anybody says that the KETor even PET are useless! You may say that KET with merit may not be so useful for the very top Band one schools, but at least it must be somewhat useful for the Mid-band one or lower-band one English schools.

PET(Non-school version)其實係深,其後的PET (School Version)相對容易(school context易理解), 我個人覺得PET又參考價值用,不過現今的名校看似非常看重"特異功能",尤其是sports...現今的parents和小朋友壓力真大!

亞囝當時p6都有考pet,不過,個人認為(不喜必插),就算考到PET合格,我都唔覺得亞囝d英文好好,佢只不過操左個模式,合格,但其實佢既底都未係好好,所以我都覺得個人既presentation 及認變都好重要

****未經本人許可, 不得轉載****

‹ 上一主題|下一主題