用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係忍唔住....其實啲家長知唔知自己係到做緊啲咩架?! ...
go

真係忍唔住....其實啲家長知唔知自己係到做緊啲咩架?! [複製鏈接]

IN親間間都要有offer, 收到offer再簡

想點???
   0    0    0    0

有時都睇到有D興架.. 又話自己唔介意冇呢間OFFER.. 因為自己有其他OFFER..
但到冇OFFER又係到怨呢樣個樣..
既然已經有OFFER就唔好O係度阻住D未有OFFER既小朋友喇...唉
怪獸社會~大家而家好似集郵咁...

Hahaha... 都係個句,平常心啦!

報多幾間唔係問題, 重點係唔會set priority, 間間都覺得"好似幾好咁喎".....

wishwong, i like your term "集郵"

可能有時出offer時間唔同, 要keep左先, 又或者有D真係叮噹碼頭(e.g. SC/KV), 要諗清楚掛.

算啦. 始終最後都要揀一間, 出年4, 5 月應該會release 番D位出黎架喇.

原帖由 wanabe 於 11-12-1 10:17 發表

想點???

我都有同感呀, 有啲家長又話當人係 backup, 又話收都唔讀, 到人地唔收佢小朋友時, 又開 post 質疑人地的收生標準喎.  自打咀巴.

回復 4# wanabe 的帖子

講得啱,你鍾意報,唔怕趕去interview、唔怕撞時間、唔怕tired, 報一百間都得架!如果間間都收,咪又係要揀,始終只可揀一間。

回復 7# sumaggie101 的帖子

AGREE!!!

報得多係因為怕小朋友臨場失準, 同埋比多D機會佢試下INTERVIEW...
同埋唔報又未必有機會係睇下間學校同埋同D老師接觸下嘛~~~~

當有最好OFFER時, 其他咪唔洗KEEP住囉~~~

回復 9# fatty64 的帖子

係囉!如果已set priority, 已經有較前的係手,點解仲要諗較後個啲?早啲放手,放番個位出嚟,等waiting 啲人有位,大家開心!(報告:我已有位,比咗一間$,其他冇keep...)

回復 1# wanabe 的帖子

我都覺得, 其實我小朋友已經喺k1, 我有時路過, 諗住睇吓今年d家長apply k1時有無野可以幫到手...不過
好無奈, 見到有d家長係咁心態, 好似去玩遊戲, 最後睇吓win幾多...我明白大家, 我個都係細囡, 12月尾果隻, interview game玩咗2年, 不過都無咁..果時都係apply8-10間, in 6-7間...大家小朋友唔會無書讀bor, n班多數有得升, 屋企樓下多數有得讀, 只不過係唔係, "你認為""大家口中最好果間"而已..

其實你地比小朋友最好的教育, 是在屋企比的..

我估佢地會將D OFFER LETTER擺入小朋友個PROFILE度... 第時升小一既時候SHOW 吓.. IMPRESS 吓D老師丫麻.... 仲要分類.. 幾多係AM, 幾多係英普班等等.. 幾威...

原帖由 wanabe 於 11-12-1 10:33 發表
wishwong, i like your term "集郵"

原帖由 sumaggie101 於 11-12-1 10:44 發表
我都報左好多間,原因係﹕小朋友面試好講心情,唔報多幾間做幾手準備,分分鐘一個offer都無;同埋等小朋友見多d,當係比機會佢見識多d,無壞ga (我自己的心態)

但當然亦好同意你地的看法,的確有些人有offer有嘈、無offer又嘈,係幾討 ...

點解soka排3rd?好似好多人話好...仲要有學卷...你覺得一般?

有d仲怪, 啤住你先, 我知大家係競爭對手, 都唔駛咁架! 啤到我以為自己女整親人道歉先, 之後有家長同我講番我女無錯, 係佢女爭野玩先....超怪獸

原帖由 wanabe 於 11-12-1 10:17 發表

想點???

Agree.

Apply many schools throughout the territories and hold more than a few offers... What is the use of it?

I really can't understand why people simply apply 20 schools at different districts, simply because they are famous or well known. I am sure they are not familiar with the school philosophy and don't know what they really want.

If not set priority, paying registration fee for many schools is not only cruel to those on waiting list, but also waste money.

If so rich and so much money spare money to pay registration fee to a few schools and hold a few seats, PLEASE DONATE TO THE CHARITY TO HELP THE POVERTY.

The term 集郵 is very good indeed.

集郵
SET明確的目標係幾重要,可以慳唔少留位費

原帖由 wishwong 於 11-12-1 11:15 發表
我估佢地會將D OFFER LETTER擺入小朋友個PROFILE度... 第時升小一既時候SHOW 吓.. IMPRESS 吓D老師丫麻.... 仲要分類.. 幾多係AM, 幾多係英普班等等.. 幾威...

...

我都同個仔報左好多間, 結果IN 左8間, 收左5個OFFER, 但由於各校出RESULT 既時間都唔同, 開頭一收到一間算係好既半龍就即刻去交留位, 之後再有另一間更好既半龍, 都有留位, 2個OFFER 出既時間差成個月架!其實宜家係為世所逼, 唔係你去選學校, 而係學校選你, 如果今日無打好基礎,將來對個仔女有影響, 咁自己都唔好過! 個個家長都係為自己仔女著想先會報好多間, 當初大家都唔知結果係點, 真係一個唔好彩, 見成10間都無OFFER, 咁做家長就真係好緊張架啦..咁當然自己心目中都有PRIORITY, 好既先會留位, 唔會間間都留啦!留返D位比WAITING 既小朋友

Of course!

我自己到而家有4個offer, 但都係俾咗back up果1個. 如果4個俾哂, 好甘

原帖由 heidys 於 11-12-1 11:32 發表
集郵
SET明確的目標係幾重要,可以慳唔少留位費

醒目開學勳章

我真係好Like’集郵’呢個Term.
不過, 集齊成套, 費用都唔平.
‹ 上一主題|下一主題