用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖博德天主教小學(蒲崗村道) 學校收左我仔仔啦, 好開心呀
go

學校收左我仔仔啦, 好開心呀 [複製鏈接]

今日真係好開心好開心呀, 因為在自行個list度有我仔仔個編號, 我真係好耐未試過禁興奮啦, 尋晚真係擔心過自己以前放榜, 今朝我真係開心過公司升職. Yeah!
   1    0    0    0

但以我所知,就算派唔到,你再去,依間學校一定收

我是上年第一輪計分時己收的. 我不想等到今年6月才有結果, 所以我真的十分開心. 我為我仔仔選這間學校時其實之前做了差不多6-7個街頭訪問(我係問穿聖博德校服的學生)或在他們旁邊的家長, 每位訪問者都讚這學校好. 我試過在巴士問一個小五的學生, 她的談話很得體很有禮貌. 我也參觀過學校兩次我覺得校長主任和老師們都很有愛心和教育理想. 我跟他們的學位主任交談過覺得她很有教育抱負和愛心令我十分放心. 仲有另一關鍵就是我小朋友現在讀的幼稚園在上年請了油麻地循道小學的校長(今年已退休)到學校講座, 當時Q&A時段我列了幾間慈雲山的小學請他比意見, 他聽到我講'聖博德'後便告訴我知他認識廖校長, 是一個他真正佩服的校長和覺得她十分有教育理想叫我放心選. 所以我基於這些原因為我小朋友選了此校.我很期待快D 9月上小一就好啦

廖校長是很好的,不過你是否真係鍾意依一種類型,依間學校基本上好等學生,長期有插班,無論邊個時候都有收插班生,咁點解呢/如果你問學校,他們一定話唔係,但實際情況,係幾時都有插班,以我以前都係因為佢地學生太naughty,同太得閑先轉校,其實同期亦有好多人轉校,看看你自己喜歡咩野,佢地程度好淺,基本上如果出去考,好多都考唔到,(因為佢地學校無教),有d我識既家長考插班入黎之後,都會話,個小朋友學野小左,好懶,所以又會有轉番出去,但基本上如果個區,可能依間叫好d既學校,但係如果出到去完全同其他同級學生有差別(學術上),而且比較多國內朋友,所以點解我話中間亦會好多同小朋友轉校出去,但他們的校長是很ok的,正常人一個.............

我同其他家長亦由見識過依間有幾位國內家長係錦泰出面開生果party,比錦泰老師話,係中間個操場睡較又有,學生不在話下,總之一句,正

我覺得其實每間學校無論名校與否都會有人鍾意多D有人鍾意小D. 有D學生乖D有D調皮D. 雖然仔仔9月才入學, 但我真係好鍾意間學校和它的教學理念. 我知出面有D學校會教高半至1級, 又或者日日比好多功課去谷小朋友, 不過我就唔鍾意, 我情願仔仔真係catch up到我再額外加野比佢學, 禁先可以愉快地學習.

所以咪話見人見志囉,咁名校又唔一定好谷既,我覺得最主要係要學德育,

請問你的小朋友是那一年讀?

上年,同我小朋友一齊入有級好多個,不過轉時亦有5-7個,其中有1-2個係同期入,其實我又係街訪,同聽人講話好先插班

e..你小朋友是否上年插小2今年9月會轉去另一間讀小3, 同埋請問會去左邊間呀?

係呀,其實佢考唔到,幾度老師都覺程度低,我為左佢小4開始要呈分,比佢lum P2,
到而家程度非常好,9歲便可以理解大約P6既書本,都係靠而家依間學校,放學無懶散,
亦乖左,唔係一做完功課就唔知做咩好,學校有教導,而其他轉出去既同學d媽媽都覺小朋友努力左,佢地到而家都覺好彩再出去,你說得對,學習係應該輕鬆d,
但係如果太輕鬆未必好,而且朋輩好主要既一樣野,小朋友好易學,加上,佢地學業方面,真係弱,
你要唸,唔係而家,係要唸佢上中學,點解學校要分band幾,除了
成績,就係學生操行,可能你係第一個小朋友,當中學時好易學壞,
而且而家小4就會呈分,以前係P5,P6,而家早左,所以就要睇下你想小朋友行咩路

謝謝你的回覆. 你小朋友9歲便可以理解P6書本實在很利害呀, 相信你為你孩子落了不少苦功.

雖然我仔仔仲未開始番小學, 但係我經過年半的資料搜隻和參觀過慈雲山的好幾間小學後, 我始終都係最鍾意聖博德. 覺得會係最適合我仔仔的. 大家一起努力讓自己小朋友發展所長.

kbcat  你好, 我囡囡九月都讀st. patrick呀! 大家交流下....我囡囡好鐘意呢間學校  發表於 12-7-7 21:36

其實我覺得錦泰幾好...派位亦好

你小朋友讀緊錦泰?

唔係

回復 shirleycnf 的帖子

Hello, kbcat 多謝你的回覆, 好期望快D9月番學呀. 唔知我地小朋友會唔會有機會編埋一班呢? 到時編了班後我話你知我小朋友讀邊班呀

kbcat  好呀 ! 16-26/7 開始你會返英文班嗎 ?  發表於 12-7-10 13:06

回復 shirleycnf 的帖子

我仔仔間幼稚園要番到8月17日呀, 因為佢番全日到4:30, 所以我無幫佢報, 不過8月31日同9月1日的小一適應班我們一定到. 我仲'林'住佢開左學之後做埋家長義工早上有空便在在學校講故事, 就算講完然後搭車去葵興番工都唔會遲到.   
‹ 上一主題|下一主題