用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我派到第一志願, 好開心, 好多謝 pineapple098 ...
go

我派到第一志願, 好開心, 好多謝 pineapple098 [複製鏈接]

我好想多謝 pineapple098, 因為佢既寶貴意見,
令到我終於由迷茫中, 搵到正確既路....
好彩我肯聽佢意見, 認清 banding, 因為縮班, 我都好驚...
所以唔敢進取, 連老師既意見都唔敢接受, 寧願保守些....
終於入到胡忠啦... 我同仔仔都好開心(佢開心係唔駛扣門). 希望大家都派得好, 祝大家都開心....
   2    0    0    0

醒目開學勳章

回復 1# MonMonLam 的帖子

恭喜晒

回復 1# MonMonLam 的帖子

恭喜你呀, 請問是哪間小學?? 成績是否band 1??

恭喜 恭喜

我個乖女 都得咗.....梁文燕第一志願

原帖由 MonMonLam 於 11-7-5 10:31 發表
我好想多謝 pineapple098, 因為佢既寶貴意見,
令到我終於由迷茫中, 搵到正確既路....
好彩我肯聽佢意見, 認清 banding, 因為縮班, 我都好驚...
所以唔敢進取, 連老師既意見都唔敢接受, 寧願保守些....
終於入到胡忠 ...

真係恭喜曬.......

不過如果係我,我會試下叩 d 好 d 學校囉。

同其它人唔同,因為你有間好既在手,叩門的心情係愉快的;叩到當然好,叩唔到亦OK。

叩門 e 個過程我覺得係比小朋友的一種經驗,係話比小朋友聽,要得到就要有付出。同時比機會佢地練習(筆試+口試),因為黎緊成個暑假可能會好 hea,要到8月先有分班試考。

sorry 如果唔喜歡,當我冇講過~

不過預計今年區內 band1 扣門會超混亂,因為原本應該有 20 (5 x 4) 個留班位,但縮班後少左。我樓上個 band1 生派左去陳楷,e+ 勁驚;成家出動曬,扣緊胡中/林漢光/培基/SJ/馬崇/鄭榮之/KTS/CCH。據講 d 時間撞到 chi sin,今日仲咁曬,真係鄧佢慘~

我個女都派到胡忠,仲有一個同班同學陪,好開心!

原帖由 pineapple0983 於 11-7-5 11:24 發表

同其它人唔同,因為你有間好既在手,叩門的心情係愉快的;叩到當然好,叩唔到亦OK。

叩門 e 個過程我覺得係比小朋友的一種經驗,係話比小朋友聽,要得到就要有付 ...

HI 你好呀, 真係要多謝你.... 唔駛 sorry, 唔會唔啱聽架,
我都聽左啦... 只係亞仔唔想去扣門/面試/筆試,
當然我都唔想啦, 而且胡忠我同亞仔都已經好開心啦....
係就係交通麻煩 d...

今年我地學校有成 70% 派 band 1, 派到頭至第三志願
有成 90%, 好滿意啦, 只係有 d 同學係好進取派得唔好,
所以而家要去扣門....

今年扣門位唔多, 唔去爭啦, 留番d 位比 d 派得差既同學
仲好過... 亞仔就讀得輕鬆 d lor...

大家加油呀...

原帖由 Whitesnow 於 11-7-5 10:57 發表
恭喜你呀, 請問是哪間小學?? 成績是否band 1??

hehe, 由小五 band 2 頭到小六上學期 band 1 尾都係
邊緣人, 所以我係驚足甘耐.... 佢小六上學期成期大進步,
點知下學期又退步, 所以我都當佢係 band 2 來大抽獎,
而家派到沙田區既 top 中中, 我都好滿意啦, 雖然老師叫
我要博 band 1 尾既英中, 但我好驚邊緣人, 唔係咪死....
所以佢地話我好保守, 我諗住今年縮班, 無謂博, 驚左甘耐,
唔想再去扣門又要博又要等...

我只係荃灣區既一間唔錯既小學....

原帖由 suzmic2004 於 11-7-5 11:34 發表
我個女都派到胡忠,仲有一個同班同學陪,好開心!

hi 甘佢地係同一屆既同學啦, 睇下會唔會同班....

Congratulations !!

回復 8# MonMonLam 的帖子

如果已經係心水選擇,而呀仔又好開心好喜歡,唔叩門都無問題,唔係到時佢叩門,無心機考,都係浪費時間的。

原帖由 pineapple0983 於 11-7-5 11:24 發表

叩門 e 個過程我覺得係比小朋友的一種經驗,係話比小朋友聽,要得到就要有付 ...

恭喜

原帖由 MonMonLam 於 11-7-5 12:35 發表

HI 你好呀, 真係要多謝你.... 唔駛 sorry, 唔會唔啱聽架,
我都聽左啦... 只係亞仔唔想去扣門/面試/筆試,
當然我都唔想啦, 而且胡忠我同亞仔都已經好開心啦....
係就係交通麻煩 d...

今年我地學校有成 70%  ...

WC 都OK架,係恆安站行過去都幾分鐘路程;附近又多野食,如果唔鐘意食屋村野,天口熱怕曬坐馬鐵去新港城食飯都一個站之嘛。如果分班考好d,讀英文班唔差得過沙田 d band1 中架。努力~

恭喜晒!

原帖由 pineapple0983 於 11-7-5 13:23 發表

WC 都OK架,係恆安站行過去都幾分鐘路程;附近又多野食,如果唔鐘意食屋村野,天口熱怕曬坐馬鐵去新港城食飯都一個站之嘛。如果分班考好d,讀英文班唔差得過沙田 d band1 中架。努力~ ...

知道了... 會努力, 得來不易, 希望亞仔之後要珍惜啦,
係呢, 唔知佢有幾多班英文班呢? 打去問佢話唔知 lor...

學校話最近係搭馬鐵係恆安站落行過去, 好過搭巴士喎,
我諗住註冊個日, 同佢去逛下附近有乜食 (同睇下雜唔雜),
多謝你既意見呀.... 聽君一席話, 銘記在心頭....

原帖由 Ivy07 於 11-7-5 13:08 發表
如果已經係心水選擇,而呀仔又好開心好喜歡,唔叩門都無問題,唔係到時佢叩門,無心機考,都係浪費時間的。

係呀, 我都係甘諗, 況且而家族佢個心已經飛走左啦....
唉, 12/7 仲要考分班試呀.. 所以已經講好泥緊至 7月中 &
8 月全部要補習 (每天 2 個小時), 以保持狀態入中一啦...
大家加油...

congratulations!

我公司的三位同事打電話返呢報喜,全部都派第一志願,攪到我地都好開心。
‹ 上一主題|下一主題