用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有沒有人直資收咗,放榜後再往叩自行選的那間而收番? ...
go

請問有沒有人直資收咗,放榜後再往叩自行選的那間而收番? [複製鏈接]

請問有沒有人試過直資收咗,放榜後再往叩自行選的那間而收番?過程如何?

如自行階段其實已被取錄,但後來又選了直資,請問教育局會否特別知會有關津校使之將其名字從取錄名單中刪除?還是只是教育局內部處理?

0    0    0    0

我阿仔舊年就係2間自行都有幸被選中去in, 不過之後有直資收咗, 無再參加統一派位. 於放榜後再去叩門, 最後好幸運地入番. 過程其實都係好似普通叩門甘, 不過我有copy番自行時有選佢張slip, 同埋阿仔最後再in時, 佢話學校知自行時都有in過佢.

原帖由 Bowiema 於 11-3-26 12:34 發表
我阿仔舊年就係2間自行都有幸被選中去in, 不過之後有直資收咗, 無再參加統一派位. 於放榜後再去叩門, 最後好幸運地入番. 過程其實都係好似普通叩門甘, 不過我有copy番自行時有選佢張slip, 同埋阿仔最後再in時, 佢話 ...

咁佢有無講你知自行時是否已收咗你個仔?還是之後面試好所以收?其實我仔已被一間很好的直資收了,但不知為何,還老是想著那間津校,所以想搏一搏叩門.

其實學校無講之前自行時有無收阿仔, 不過我覺得放榜後點都可以一試去叩門. 既然巳有一間很好既直資收了, 更可以抱住嘗試既心態, 輕鬆既心情去面對叩門既interview.

原帖由 Bowiema 於 11-3-26 13:09 發表
其實學校無講之前自行時有無收阿仔, 不過我覺得放榜後點都可以一試去叩門. 既然巳有一間很好既直資收了, 更可以抱住嘗試既心態, 輕鬆既心情去面對叩門既interview. ...

咁你點解放棄原先的直資呢?

因為兩家學校banding一樣, 甘梗係唔駛交學費仲好啦.

原帖由 Bowiema 於 11-3-26 15:48 發表

我都係咁話!

原來可以禁做?? 交左直資留位, 之後都可以去叩門....D 學校會收GA??  我重以為交左張SLIP俾教局之後,其他D學校就唔會再收....

我錯失左D直資機會TIM...

不過叩門要係7月全部放榜後, 因為7月放榜後先係自由市場.

Ha....直資收左後, 我仲放棄咗—間頗好嘅津貼校嘅2nd in (我地無去2nd in) 咁咪好儍 law....

原帖由 coolkid 於 11-3-27 19:29 發表
Ha....直資收左後, 我仲放棄咗—間頗好嘅津貼校嘅2nd in (我地無去2nd in) 咁咪好儍 law....

但SPCC級數同協恩唔同喎!

原帖由 Bowiema 於 11-3-26 15:48 發表

咁如果公開試成績差不多,不過收了的直資是一間名校,而津貼那間是地區名校,又怎樣選擇呢?

甘你有無交學費既壓力? 仲有無細佬, 細妹? 如果唔駛考慮呢d問題, 就真係睇下係邊2間學校. 可唔可以分享下係邊2間?

回覆 12# Flomo 的文章

原帖由 Bowiema 於 11-3-28 14:17 發表
甘你有無交學費既壓力? 仲有無細佬, 細妹? 如果唔駛考慮呢d問題, 就真係睇下係邊2間學校. 可唔可以分享下係邊2間?

有細佬,不過無學費壓力.是英華及華英.

Flomo,

如果係我, 我都會揀咗英華先. 我都係細膽之人, 因為津校派位真係out of our control. 而且放榜後可再去津校叩門試下. 我舊年就係因為知自己受唔住驚嚇, 所以都係註冊咗直資先, 始終有間好既學校係手, 再去叩門心情都會輕鬆一些.

我都係比較細膽,如果無經濟壓力,而間直資又係心水選擇,先選直資,放榜後再扣門,咁又無咁大壓力,又可多個選擇。要等到七月先知結果,真係好辛苦。

原帖由 Ivy07 於 11-3-29 11:07 發表
我都係比較細膽,如果無經濟壓力,而間直資又係心水選擇,先選直資,放榜後再扣門,咁又無咁大壓力,又可多個選擇。要等到七月先知結果,真係好辛苦。 ...

咁如果扣門成功你哋又點揀?

我都會揀英華.
‹ 上一主題|下一主題