用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 yw第一輪面試已完
go

yw第一輪面試已完 [複製鏈接]

有無人分享吓去面試時老師考小朋友咩,你哋仔仔又點講
我仔仔話老師比每個小朋友一張工作紙叫小朋友選擇課室有咩嘢,分別有3個格字同有中文字比他哋選,做完的交比老師坐係位等叫名,叫名的那位小朋友回答2條簡單問題及繪晝課室應有的物件。而其他小朋友就坐係位有書比他哋自己睇
唔知有無唔同答案呢

8    0    0    0

我個仔好似唔係考畫依一樣, 畫紙要寫名o家.
佢係考畫學校之中有咩, 好似係球場, 禮堂......重有圖書比佢地任睇
而且佢地要看畫講一個故事, 而且有英文老師問問題, 重有推理問題.....
我聽過其實家長講返, 好似唔同組/唔同日子interveiw問題係有d 唔同, 只係範圍係差唔多.

我仔講既同你仔講既差唔多一樣, 但我仔話睇圖書係唔會問問題. (只係佢講)

原帖由 愚人 於 18-9-2010 10:36 PM 發表
我個仔好似唔係考畫依一樣, 畫紙要寫名o家.
佢係考畫學校之中有咩, 好似係球場, 禮堂......重有圖書比佢地任睇
而且佢地要看畫講一個故事, 而且有英文老師問問題, 重有推理問題.....
我聽過其實家長講返, 好似唔同組 ...

請問你哋小朋友係IN边日?我仔今日剛剛IN完,我問佢有冇看圖講故事,佢又話冇喎?唔知係咪用英文問佢唔識答呢?
不過算啦,阿仔呢個星期病咗啱啱好返,個人都有D'偶',今日可以完成個INTERVIEW已算唔差,希望下次和校長有個約會會做得好D。

我仔係9月4號見的.

我仔話有問英文, 都係d 唔太難既問題, e.g. how old are you?

SORRY, 記起小小, 我仔話老師指住個圖, 問佢 what is this & what colour is it. (唔SURE 係咪真係問關於本圖書入面的圖)

推理問題: 老師指住D 龍眼, 問仔仔知唔知係乜, 有冇食過.

原帖由 面包仔 於 18-9-2010 11:23 PM 發表
請問你哋小朋友係IN边日?我仔今日剛剛IN完,我問佢有冇看圖講故事,佢又話冇喎?唔知係咪用英文問佢唔識答呢?
不過算啦,阿仔呢個星期病咗啱啱好返,個人都有D'偶',今日可以完成個INTERVIEW已算唔差,希望下次和校長有個約會會做 ...

係呀, 睇圖書只係睇, 無問問題, 我個仔話睇左3本圖書.
一路睇圖書, 老師就叫名一個一個interview 問問題.
完左要放返d 圖書係中間個tray. 排隊走.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-18 23:12 發表
我仔講既同你仔講既差唔多一樣, 但我仔話睇圖書係唔會問問題. (只係佢講)

我囝囝都喺今日IN完, 佢話:有兩部份, 先喺老師要佢讀中文字字, 然後第二部份喺回答英文問題, 老師都好nice & fun.
請問各位家長記唔記得林校長推荐的那本書叫咩名: 突破出版社--[XX男孩]? 可否告知, 謝謝!:)

我哋in完在操場玩咗一陣,離開時阿仔好口渴,行咗好遠至有水買,我都唔敢立即問佢咁多問題,在沖涼時佢自己講返今日的interview情況:
-媽咪呀,右手係咪呢隻呀(舉隻左手出嚟) ,佢話老師叫佢用隻右手指個正方形,我答用嚟寫字隻手至係右手,然後佢又話唔係呀我答老師時都係用你講呢隻手 ,唔知边句啱????
-又講睇圖書時有同其他小朋友傾計 ,我心諗今次敗家伙,老師一定覺得佢唔夠專心...之後同佢講傾計好似唔係幾好咁喎,好似唔專心咁,佢話係老師同佢哋講睇圖書可以傾計,不過要細細聲。

我都想知校長推介本書叫乜名, 又係忘記了.

仲有, 我仔話都要讀一堆中文字. 我仔都話唔識2個.

數學題,有許多白兔同carrot,老師問佢邊隻白兔無carrot食,佢話邊知邊隻無得食(又係wor )
英文題,讀英文句子,佢話自己只識個 I 字
英文題,問佢呢個係咩(school bag),入面有咩(books)

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-19 00:31 發表
我都想知校長推介本書叫乜名, 又係忘記了.

仲有, 我仔話都要讀一堆中文字. 我仔都話唔識2個.

bring up boys?

我個仔睇圖書時有個小插曲, 就係隔離個小朋友成日都哼歌, 有d 煩, 我個仔已經做shu 依個動作幾次, 佢都唔理, 我個仔唯有舉手同老師講: 唔該可唔可以叫佢唔好嘈. 最後老師係無理我個仔, 我個仔唯有繼續睇書, 只可以當隔離嘈o既小朋友無到. 我都驚老師覺得我個仔多事. 唔好諗咁多, 都係瞓.

原帖由 面包仔 於 10-9-19 00:23 發表
我哋in完在操場玩咗一陣,離開時阿仔好口渴,行咗好遠至有水買,我都唔敢立即問佢咁多問題,在沖涼時佢自己講返今日的interview情況:
-媽咪呀,右手係咪呢隻呀(舉隻左手出嚟)mouth:" /> ,佢話老師叫佢用隻右手指個正方形,我答用嚟 ...

我仔都有講"白兔 & CARROT"呀. 等我明天問下佢實質係問乜先?

英文題: 我仔就答"COMPUTER" & "RED" (當時老師指住個紅色電腦的圖片)

原帖由 aryee 於 19-9-2010 12:34 AM 發表
數學題,有許多白兔同carrot,老師問佢邊隻白兔無carrot食,佢話邊知邊隻無得食(又係wor )
英文題,讀英文句子,佢話自己只識個 I 字mouth:" />
英文題,問佢呢個係咩(school bag),入面有咩(books) ...

其實唔洗咁緊張, 我覺得IN 英華真係好公平, 人人有機會見老師 & 校長. 雖然最終都要揀300人入圍, 但講真, 就算唔得都服啦. 校長都見過了 ^^

o黎緊見校長, 要帶書, 我都由我仔仔揀佢鍾意既, 雖然佢揀唔係story book, 我都唔勉強佢了. 因為校長很清楚講 "是就說是, 不是就說不是" 所以仔仔鍾意果本就由佢. 到時由佢自己發揮.

醒目開學勳章

數學題:有15隻雞,9條蟲,有幾隻雞冇蟲食?

中文認字,認水果.

原帖由 QQLAU 於 10-9-19 01:20 發表
[quote]原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-19 00:38 發表
我仔都有講"白兔 & CARROT"呀. 等我明天問下佢實質係問乜先?

英文題: ...

除了中英數題目,亦有處境題:
1.如你打錯電話,要點做?
2.如你病左,要點做?

書名: 塑造好男孩. 圖書館都有得借.
原帖由 AA-dad 於 10-9-18 23:51 發表
我囝囝都喺今日IN完, 佢話:有兩部份, 先喺老師要佢讀中文字字, 然後第二部份喺回答英文問題, 老師都好nice & fun.
請問各位家長記唔記得林校長推荐的那本書叫咩名: 突破出版社--[XX男孩]? 可否告知, 謝謝!:) ...

我個仔話有d狗有d骨頭,問幾多隻狗無骨食?
認中文字只記得認左"美麗"其他唔記得。

睇完甘多位家長回覆... 我仔都係陪跑多啦

原帖由 nicolelouie 於 10-9-19 15:02 發表
我個仔話有d狗有d骨頭,問幾多隻狗無骨食?
認中文字只記得認左"美麗"其他唔記得。

我問左仔仔喇,佢同你仔仔應該係同一題目.

原帖由 QQLAU 於 19-9-2010 01:20 AM 發表

中文認字,認水果.
‹ 上一主題|下一主題