用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有冇邊間IS小學既學費係同英基差唔多呀? ...
go

請問有冇邊間IS小學既學費係同英基差唔多呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

PLAN俾小朋友讀IS
但只知英基學費係能負擔
想問下有冇邊間係差唔多學費呀?
謝謝
   0    0    0    0

蘇浙國際部KCIS

原帖由 crystalpui 於 10-3-24 16:49 發表
PLAN俾小朋友讀IS
但只知英基學費係能負擔
想問下有冇邊間係差唔多學費呀?
謝謝

is it difficult to get a seat?

最容易係申請入讀幼稚園,因為幼稚園學生可直升小學,小學又可直升中學。幼稚園學位係先到先得,不需要面試。

如果係2009年出生,應該已經收到取錄通知書及需要比按金啦(兩個月學費)!

上年P1(= year 1 or local K3) 只有2X位;P2 (=year 2 or local P1) 只有1X位;P3 or 以上空缺更少。學校表示今年更多學生選擇直升,所以空缺會更少。

Good luck!

原帖由 decgirl 於 10-3-25 16:05 發表
is it difficult to get a seat?

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-25 18:18 發表
最容易係申請入讀幼稚園,因為幼稚園學生可直升小學,小學又可直升中學。幼稚園學位係先到先得,不需要面試。

如果係2009年出生,應該已經收到取錄通知書及需要比按金啦(兩個月學費)!

上年P1(= year 1 or local K3) 只有2X ...

SORRY
請問係講緊英基定蘇浙國際部KCIS?

KCIS      

原帖由 crystalpui 於 10-3-29 12:27 發表

SORRY
請問係講緊英基定蘇浙國際部KCIS?

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-29 13:48 發表
KCIS      

請問你小朋友係唔係讀緊kcis?
覺得好唔好呀?

Yes.  It is an excellent school.   係我既不二之選!

原帖由 crystalpui 於 10-3-29 14:10 發表

請問你小朋友係唔係讀緊kcis?
覺得好唔好呀?

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-29 14:17 發表
Yes.  It is an excellent school.   係我既不二之選!

即係入左kinder之後
就可以直升到中學嗎(中學都係is嗎?)
同傳統既中學係唔係同一間學校?
唔好意思, 我唔太知呢間學校
謝謝

即係入左kinder之後,就可以直升到中學嗎? - Yes

中學都係is嗎? - Yes

同傳統既中學係唔係同一間學校? - KCIS 有2個校舍,一個係北角清華街,另一個係北角寶馬山。KCIS 幼稚園 & P1 (=year 1) 與 KCS 幼稚園 & 小學共用清華街校舍;KCIS P2 to P6 & 中學 與 KCS 中學則共用寶馬山校舍。

寶馬山校舍的情況係 KCIS 小學、KCIS 中學 & KCS 中學的上學集隊、小息 & 放學集隊時間不同,KCIS 小學生很少與 KCIS & KCS 中學生碰面。有時 KCIS 中學有義賣活動,才會見到 KCIS 中學的哥哥姐姐。

原帖由 crystalpui 於 10-3-29 15:21 發表

即係入左kinder之後
就可以直升到中學嗎(中學都係is嗎?)
同傳統既中學係唔係同一間學校?
唔好意思, 我唔太知呢間學校
謝謝

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-30 13:31 發表
即係入左kinder之後,就可以直升到中學嗎? - Yes

中學都係is嗎? - Yes

同傳統既中學係唔係同一間學校? - KCIS 有2個校舍,一個係北角清華街,另一個係北角寶馬山。KCIS 幼稚園 & P1 (=year 1) 與 KCS 幼稚園 & 小學共用 ...

咁如果唔讀kinder
入小學既機會大唔大呀?
你好熟學校呢
唔該晒

KCIS 幼稚園有多班,幼稚園學位一定較插班學位多;其實所有 IS 都係最低班最容易入。

有興趣的家長可先入 application (with $500 application fee)。每年學校於 lunar new year 後詢問所有舊生明年是否仍留在KCIS 就讀,並要求交 deposit;若有 vacancy 才會call applicant interview。KCIS 上年P1只有2X vacancies (即係約有 5X reception 学生選擇直升P1),學校只call 左約50人interview;P2 只有1X位(即係約有6X P1 學生選擇直升 P2),學校只call 左約30人 interview;入左application 又無得 interview的學生會 on waiting list;interview passed 後學校會將學生排名次,通常vacancies会唔夠,排名較後的會 on holding list,排名較前 or 再有舊生唔讀,on holding list 才有機會。我相信大部份IS 的入學機制也是差不多。

你小朋友会讀那間幼稚園?以我所知並非所有幼稚園也有 interview chance。如果唔讀 KCIS kinder,又想考入KCIS primary,建議入讀 IS kinder (e.g. Woodland, Sunshine House, Small World, Anfield, etc),以增加入讀機會。

原帖由 crystalpui 於 10-3-30 15:06 發表

咁如果唔讀kinder
入小學既機會大唔大呀?
你好熟學校呢
唔該晒

醒目開學勳章

我心目中想小朋友入英基...
因為英基分校多
我個頭都有一間

Christian Alliance Internation School fee is also competitive vs ESF schools.

I want to apply 蘇淅,漢基 too but I live in Kowloon city.. 小朋友幾歲人仔撘校車去坩遠好可憐!.. Anfield or Tutor time or Yew Chung.. 近好多..但係又擔心小學考唔到 蘇淅or漢基.. What to do..Any advise?

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-31 13:50 發表
KCIS 幼稚園有多班,幼稚園學位一定較插班學位多;其實所有 IS 都係最低班最容易入。

有興趣的家長可先入 application (with $500 application fee)。每年學校於 lunar new year 後詢問所有舊生明年是否仍留在KCIS 就讀 ...

如果想入ESF小學,最好讀ESF幼稚園,起碼較大機會有interview;不過有家長反映近年不少ESF幼稚園學生都無得 in ESF小學,只有PIS (RC or DC) 的interview。另外,有interview chance 又唔等如一定收;所以建議 apply ESF 小學 & ESF PIS 外, apply 多幾間 IS,始終 ESF幼稚園畢業,較難讀番 local primary。

原帖由 crystalpui 於 10-3-31 16:04 發表
我心目中想小朋友入英基...
因為英基分校多
我個頭都有一間

That's not true.

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-1 13:37 發表
不過有家長反映近年不少ESF幼稚園學生都無得 in ESF小學,只有PIS (RC or DC) 的interview。

有朋友一心比小朋友讀 IS,想過入ESF primary,但因為 ESF kinder 無直升,所以佢寧願讀 KCIS kinder。

佢都會 apply ESF primary,如果收佢嗰小朋友,再決定要唔要個 offer (因 ESF primary 中文較少);如果ESF primary 唔收,亦可直升KCIS primary。

原帖由 Charisse_Chung 於 10-3-31 23:56 發表
I want to apply 蘇淅,漢基 too but I live in Kowloon city.. 小朋友幾歲人仔撘校車去坩遠好可憐!.. Anfield or Tutor time or Yew Chung.. 近好多..但係又擔心小學考唔到 蘇淅or漢基.. What to do..Any advise?

...

有甚麼不對?請指正。

你的意思是否所有 ESF kinder 學生也有 ESF primary (not PIS) 的 interview chance?

原帖由 strayteddy 於 10-4-1 13:43 發表
That's not true.

ESF primary schools and PIS granted interview chances to all applicants from ESF kindergartens this year.  Even in the previous years, those who did not have an interview in the first round were not among the majority.

"不過有家長反映近年不少ESF幼稚園學生都無得 in ESF小學,只有PIS (RC or DC) 的interview."

原帖由 Yau_Cheung 於 10-4-1 13:50 發表
有甚麼不對?請指正。
‹ 上一主題|下一主題