用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人去咗喇沙面試?
go

有冇人去咗喇沙面試? [複製鏈接]

1    0    0    0

Dear 洋洋

請問你幾時交表的? 面試時間是上午還是下午,要不要幫小朋友請假?

謝謝!!

我都想知道內容

o甘快? 我表都未交喎

MY SON 星期五下午會去面試。

請問你地幾時交form?
不是3月先面試嗎?

我上星期六交FORM, 今日下午接
電話,覺得頗急!!

回覆 2# moyan 的文章

喇沙以前是全部面試的,所以時間不夠用,未到Deadline都己見了,不代表早見早收,我仔同班同學級10/162名,上午交表,下午便見,但不收!如果通知你Second In,會暗示你暑期班再見,便收硬!
印象中好像和DBS一樣,喜歡收英小頭幾名,運動,音樂學界頭幾名!
另奧數金獎機會最大!

Dear 洋洋, hope that you can report to me the contents of your son's interview in La Salle.  Good Luck!!

有冇人去咗喇沙面試?

喇沙真係全部交表都有得面試? 如果係,我想阿仔試下。咁有無家長知道面試着重問甚麼呢?

原帖由 cymama98 於 10-1-20 17:21 發表
喇沙真係全部交表都有得面試? 如果係,我想阿仔試下。咁有無家長知道面試着重問甚麼呢?

閒話家常,隨便問一些日常問題,面試只是形式吧了!他們自己有直屬小學,自行肯定選最Top的學生,包括運動,音樂,學術有獎的!
我見幾個奧數金獎的都收了!當然英文要很好才收,不然入了去會好辛苦!

HI JOHNNY, "我見幾個奧數金獎的都收了!當然英文要很好才收,不然入了去會好辛苦!"  他們是怎樣知道自己被喇沙收?

囝囝舊年同學仔考全級十名以內無收,反而收咗考成績不太好但學界體育有獎的。校長負責interview。聽家長說只問普通問題,所有申請者都有得 in.
:-) :-) :-)

有冇人去咗喇沙面試?

原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-1-21 15:45 發表

閒話家常,隨便問一些日常問題,面試只是形式吧了!他們自己有直屬小學,自行肯定選最Top的學生,包括運動,音樂,學術有獎的!
我見幾個奧數金獎的都收了!當然英文要很好才收,不然入了去會好辛苦! ...

When you say "Those kids good at Maths who are accepted by La Salle." Are you referring to this year 2010  that they are  hinted to be accepted during 1st interview?  Please clarify?

原帖由 tennycheng321 於 10-1-21 16:56 發表
HI JOHNNY, "我見幾個奧數金獎的都收了!當然英文要很好才收,不然入了去會好辛苦!"  他們是怎樣知道自己被喇沙收?

收到Second In通知,就代表收的機會很大,In完會說記得參加暑期適應班,開學再見等,明示或暗示收你!
我識幾個奧數銅獎,中小級十名內都只In一次,無收!
中小奧數金獎卻入了(一年只60-70個金獎,皇仁都爭住要)
喇沙也想和DBS,SPCC,YING WAH等直資爭最TOP學生,故此暗示或明示你不要註冊直資了,因一般報得喇沙,也會報名直資!

Thank you for your reply !!

原帖由 洋洋 於 10-1-19 14:16 發表
呀仔星期四會去面試, 我search咗好耐都冇咩人提及實質面試形式和內容, 去咗果d家長可唔可以比d資料我, 唔該!

舊年開放5個課室, 每間房有兩個老師, 每個考生有10分鐘時間, 會叫你讀中及英文章各一篇, 讀完中文就圍繞內容及引發性的問問題, 英文也是如此, 另外, 記得帶埋資料夾(正本)去, 因為當一個老師問問題時, 另一個會揭你的資料夾, 然後問問題。 由於時間緊逼, 冇時間自我介紹同問你對喇沙嘅認識等題目, 我個仔冇多冇少, 足足10分鐘先出嚟。
考官可能會係校長, 副校長或主任級老師。

我知道舊年first in未完結second in已經開始(可能見咗啲標青嘅學生先), 如果有second in, 99.99%已經收咗你個仔, second in 嗰日只係去見brother, 佢好慈祥, 好好人,佢會見學生15分鐘, 見家長也是15分鐘, 見家長只是閒話家常, 通常會俾暗示... 其實是明示, 你一定會明,  如果唔明嗰個要去睇醫生, 睇吓個腦係咪有問題。

註: 我個仔都有奧數金獎, 不過要係香港奧數學校http://www.hkmos.org/嗰張先有認受性, 如果學生仲係讀緊五年級或以下, 記得參加呢個比賽, 唔駛報名費或其它費用。呀仔話我知Brother second in時都係叫佢攞呢張證書俾佢睇, 其它都有睇。不過又好奇怪, 佢哋好似好鍾意數學叻嘅學生, 但係考試只係佔100分, 而中文就佔200分, 英文就300分, 我諗喇沙可能覺得數學好嘅學生, 邏輯思維都會比較好。

此乃個人經驗。祝你哋好運, 要有信心, 唔好緊張。

原帖由 moyan 於 10-1-19 15:28 發表
o甘快? 我表都未交喎

我舊年第一個禮拜尾去交, 未到截止日期已經叫我個去見, 我都俾佢嚇一跳, 我諗因為個個考生都會見, 而老師又要放學之後先得閒, 所以要快啲見, 喇沙要同男拔爭學生, 你知喇,男拔係直資, 公佈梗係比津貼學校早, 如果喇沙唔出招, 容乜易俾因拔搶哂啲好學生。我覺得對於家長嚟講又幾好, 因為可以早啲知如果唔得, 可以俾心機in另一間中學或考慮直資。我舊年2月已經知, 而去另一間in就已經係3月份,其實3月份in係一般中學嘅慣常做法。

原帖由 tennycheng321 於 10-1-20 10:27 發表
Dear 洋洋, hope that you can report to me the contents of your son's interview in La Salle.  Good Luck!!

我諗同舊年做法差唔多, 我估今日開始in, 因為今日開始見徵用4A-4F嘅班房interview嘅活動, 一個做等候室, 其餘5個做面試嘅地方。

‹ 上一主題|下一主題