用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

插班生 [複製鏈接]

唔知小4插班優才容唔容易?
   0    0    0    0

冇回應?

原帖由 ilovelinlin 於 09-10-8 10:17 發表
冇回應?

可以一試,只要首先打聽學校有無位!囝囝二年級時有位,有位一年級時未能入讀嘅小朋友,好在有一位永不放棄嘅媽媽,再一次係升二年級嘅暑假 apply,咁就成功咗!今年囝囝三年級,都見到有插班生。但要有心理準備,優才英文快一年,數學快半年,小朋友要跟到程度至得!
維尼媽

維尼媽:
好耐冇見妳上黎呢到呀!!  妳係咪講我呢??!!

to: ilovelinlin,

我有一位朋友個囡囡今年係成功插班小四(TKO 校舍)!!
她是小三下學期入form申請....一直等到6月份先收到學校的電話有得interview....in完都等左成個几禮拜..最後得左!!  妳都可以試下...

原帖由 維尼媽 於 09-10-8 16:01 發表

可以一試,只要首先打聽學校有無位!囝囝二年級時有位,有位一年級時未能入讀嘅小朋友,好在有一位永不放棄嘅媽媽,再一次係升二年級嘅暑假 apply,咁就成功咗!今年囝囝三年級,都見到有插班生。但要有心理準備,優才英文快一年,數學 ...

多謝回應!
小兒已被優才接受,現十五十六。因為第一路程太遠,第二將軍澳中學真是馬馬!真頭痛!

住得太遠就唔好喇, 每日浪費太多時間搭車。

優才中學就好好, 大部份優小學生都會直升上去既。

原帖由 ilovelinlin 於 09-10-11 21:37 發表
多謝回應!
小兒已被優才接受,現十五十六。因為第一路程太遠,第二將軍澳中學真是馬馬!真頭痛!

中英天,
其實優才了中學和高小共同一但校舍,會唔會吾够用?同埋G.T.really benefit for gift child?
TKS!

地方應該夠; 校方亦不斷改善設施, 好似今年就加建左Seminar Room, Self Study Room, D & T Room, Physics Laboratory, 準備好新高中課制來臨。

香港資優教育好落後, 只有零星既校外課程, 而响學校課程里面照顧資優學生既, 更幾乎冇。

優才响創校之初, 已經考慮到照顧資優學生, 課程彈牲比較大, 重創意, 少操練; 優才小學有才華班, 增益科, 課後資優班, 個人發展計劃( IEP ), 亦有跳班机制; 中學就會就學生個別能力, 分科加速學習。

優才以自巳非常有限既資源, 去開展資優教育, 成績唔錯; 當然相對于其他資優教育先驅, 好似美國, 甚至新加坡、南韓咁, 仲有一大段距離, 但係冇政府資助之下, 巳經難能可貴。

環顧香港, 我就睇唔倒有邊間學校, 有比優才更全面既資優教育課程。

原帖由 ilovelinlin 於 09-10-11 23:08 發表
中英天,
其實優才了中學和高小共同一但校舍,會唔會吾够用?同埋G.T.really benefit for gift child?
TKS!

謝謝中英天的詳細解釋,但不知道是否每个gift child都有機會參加課後資優班和個人輔導計劃?
謝謝!

大部份優才學生都冇做IQ Test, 所以都唔知用幾多%學生係資優既; 同埋優才係以多元知能做基礎, 除左學術資優( 高IQ )以外, 學校亦注重音樂、運動、語言等其他智能既培育。

老師挑選學生参加課後資優班及IEP, 前者每年大概有100人, 後者就20-30個咁。

課後資優可能會係奧數訓練, 亦有English Drama, 球隊訓練, 音樂加強班咁; IEP 就會根據個別學生制定内容, 通常係揾一個老師跟進兩個興趣/特長相似既學生, 幫助佢地加速/加廣學習。

原帖由 ilovelinlin 於 09-10-12 07:43 發表
但不知道是否每个gift child都有機會參加課後資優班和個人輔導計劃?
謝謝!

中天英,多謝回應!你真係好pro!

你知唔知G.T.小學有幾多Band 1, band 2, Band 3 學生呢?
TKS!

原帖由 冰涼鎮痛貼 於 09-10-8 22:48 發表
維尼媽:
好耐冇見妳上黎呢到呀!!  妳係咪講我呢??!!

to: ilovelinlin,

我有一位朋友個囡囡今年係成功插班小四(TKO 校舍)!!
她是小三下學期入form申請....一直等到6月份先收到學校的電話有得inter ...

係呀!我講緊你呀!你絶對係一個永不放棄的好媽媽,如果唔係你堅持,波仔又點會入到優才呢!

仲有,囝囝前日病咗,多得波仔幫佢寫手冊,波仔真係好乖!
維尼媽

原帖由 中天英 於 09-10-11 22:06 發表
住得太遠就唔好喇, 每日浪費太多時間搭車。

優才中學就好好, 大部份優小學生都會直升上去既。

嘩!中天英回覆幾時都咁詳細!

我都住得好遠!但我可以好肯定咁講,好學校難求,不單是教學水準,還有品格的培育;所以我無為囝囝選擇錯誤!遠都值得!
維尼媽

原帖由 維尼媽 於 09-10-14 12:12 發表

我都住得好遠!但我可以好肯定咁講,好學校難求,不單是教學水準,還有品格的培育;所以我無為囝囝選擇錯誤!遠都值得! ...

同意!

我地之前住大埔咪仲遠,不過我覺得真係值得既!

原帖由 ilovelinlin 於 09-10-14 11:40 發表
中天英,多謝回應!你真係好pro!

你知唔知G.T.小學有幾多Band 1, band 2, Band 3 學生呢?
TKS!

因有中學部,基本上超過八成優小學生都能升上優中,而優中是英語教學-EMI,要求亦較高,因此照推算即這八成多小學部學生都應多是Band 1,其他學生多升讀其他直資、英中等,沒聽聞有升讀多Band 3學生的中學。
小學部學生多不參加派位,因此沒實際分Banding!

中學部未成立之前, 優才畢業生會參加政府派位, 果時既Band 1 有80幾%; 而家就大部份直升上優中, 冇分Band幾喇, 不過我唸ecore既估計應該啱。

原帖由 ecore 於 09-10-14 19:26 發表

因有中學部,基本上超過八成優小學生都能升上優中,而優中是英語教學-EMI,要求亦較高,因此照推算即這八成多小學部學生都應多是Band 1,其他學生多升讀其他直資、英中等,沒聽聞有升讀多Band 3學生的中學。
小學部學生多不參加派位,因此沒實際分Banding!

原帖由 維尼媽 於 09-10-14 12:12 發表

我都住得好遠!但我可以好肯定咁講,好學校難求,不單是教學水準,還有品格的培育;所以我無為囝囝選擇錯誤!遠都值得! ...

我住西環, 現在都憂愁緊點番學? 唉! 校車又唔到...

王國長老

原帖由 維尼媽 於 09-10-14 12:09 發表

係呀!我講緊你呀!你絶對係一個永不放棄的好媽媽,如果唔係你堅持,波仔又點會入到優才呢!

仲有,囝囝前日病咗,多得波仔幫佢寫手冊,波仔真係好乖! ...

維尼媽,我今日先知妳係邊個呀!!!! 同妳做左friend咁耐都烏sir sir 晴天霹靂

最後一句好同意: 波仔好乖, 又超可愛!

你哋就好啦! 個個都有份, 我阿女收到信話"未能取錄", 好傷心! 但希望能夠向果位"永不放棄"的媽咪學習, 睇下有冇可能有叩門位, 再唔係就要等插班位...

請問呢啲機會係咪日日留意住優才個網站就得?

anjogmail,

叩門位、插班既資料, 都唔會响網站公佈喎, 你最好直接打电話去問好D; 通常要等到6、7月先知有冇位既。

原帖由 anjogmail 於 09-10-17 18:31 發表
你哋就好啦! 個個都有份, 我阿女收到信話"未能取錄", 好傷心! 但希望能夠向果位"永不放棄"的媽咪學習, 睇下有冇可能有叩門位, 再唔係就要等插班位...

請問呢啲機會係咪日日留意住優才個網站就得? ...
‹ 上一主題|下一主題