用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑期一定要keep住功課,否則一定後悔!
go

暑期一定要keep住功課,否則一定後悔! [複製鏈接]

醒目開學勳章

1    0    0    0

Totally agree.  

In summer, I will let my daughter play, meanwhile, I will also let her read more books.  

原帖由 一一一 於 09-6-10 02:21 發表
家長千萬不要看輕暑假,其實暑假可以幫助小朋友打好基礎,使下一年成績更好

如果小朋友成績不理想時,如果你可以把握暑假少功課時,同佢每日溫返之前一年的課程,下一年小朋友自然成績會有進步

千其唔好怕佢辛苦而成個 ...

THANKS YOUR REMINDER ! 我會要他睇多D書, 溫番最弱果幾科...否則, 基礎打唔好, 上P2更辛苦

家長千萬不要看輕暑假,其實暑假可以幫助小朋友打好基礎,使下一年成績更好

如果小朋友成績不理想時,如果你可以把握暑假少功課時,同佢每日溫返之前一年的課程,下一年小朋友自然成績會有進步

簽名被屏蔽

臨急抱佛腳仲慘 ! 如果將唔識的學科, TOPICS 帶落下一年, 日積月累...到時再追小朋友會好辛苦. 我覺得暑假時每日抽一, 二個鐘去睇書, 溫書應該唔難, 習慣了就OK !

原帖由 stccmc 於 09-6-10 21:22 發表
小朋友咁慘連暑假都唔可以無牽無掛? 要每日溫書?

時間分配好d, 既可以玩亦可以加強學科, 盡量平衡.

醒目開學勳章

我絶對同意樓主所講, 暑假是不應玩晒, 而百無了賴. 其實每日抽1-2小時温習返佢哋所學嘅嘢, 當作温故知新. 到9月開課時會容易上手. 如不,暑假後佢哋返學時魂魄都唔知去咗邊? 到時你一定教到嘔血, 因佢哋己忘記得一乾二淨.
暑假時重温, 可以將佢哋根基打得更鞏固, 及冇壓力的環境學習之下, 會事半功倍.

我都同意 "一一一"的意見,而且我都打算咁樣做, 阿仔數學科最弱, 我會俾多d練習佢做, 及預習埋小二的數學, 另再同他一起睇多d圖書, 中文和英文都睇, 如想睇電視, 我會給他看普通話版的"多拉A夢" (佢都睇得津津有味嫁), 當然游泳、跆拳等運動仍會繼續, 算是有動有靜啦....比起平時日日返學, 已經好 happy 嫁啦!...哈...

醒目開學勳章

我都同意呀, 又其我個仔好心散, 一放鬆少少都唔得, 所以暑假我都會keep住佢返補習社, 阿sir話一個暑假通常有7個星期, 佢會用頭5個星期溫返p.1時嘅課程溫故知新, 後兩個星期會用p.2嘅新書同佢地溫吓打好基礎, 希望真係可以幫到佢啦, 一日溫2個鐘, 真係一d都唔過份, 之後又可以報d佢like嘅課外活動俾佢地relax吓嘛。

我年年暑假都會咁做,好似上年我細仔入左院,對大仔放鬆左,9月開學時,佢個心都不知幾散,要好辛苦執返.....

尤其係9月時大仔升五年級,更加要勤力D,不過都係每日溫1至2個鐘頭,佢仲有大把時間玩啦....

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 stccmc 於 09-6-11 22:35 發表
如果你老細叫你放大假時每日做兩個鐘公司野, 又話比平時好咗好多, 佢仲有大把時間玩啦, 又為咗  keep 住你的水準, 得唔得?

小朋友一年努力, 暑假是他們應得的。 香港父母太多編排, 小朋友很須要有自由自在, 空閒的 ...

咁你同囡囡玩得盡興D!

返工又點可以同讀書比

原帖由 yuyumon 於 09-6-11 23:22 發表

咁你同囡囡玩得盡興D!

兩者不可相題並論. 返工為揾食,賺$$$. 放大假唔代表清閒過返工.
放暑假唔代表hea, 對於我哋要返工嘅媽咪是不可能日日帶佢哋遊山玩水. 只可能安排weekend玩. 咁平日時間要抽1-2小時重温己學的知識不是很難. 每日扣除瞓覺,食飯, 都還有10小時以上可以玩. 我諗mug都玩夠.
玩? 誰人不開心? 我是大人放完長假後都會心散, 何況小朋友?
如我小朋友是自動自覺, 不用你三催四請, 我都會有佢儘情玩晒整個暑假(足足兩個月有多).
這個世界是冇不勞而獲, 我只曉得一分耕耘一分收獲

原帖由 stccmc 於 09-6-11 22:35 發表
如果你老細叫你放大假時每日做兩個鐘公司野, 又話比平時好咗好多, 佢仲有大把時間玩啦, 又為咗  keep 住你的水準, 得唔得?

小朋友一年努力, 暑假是他們應得的。 香港父母太多編排, 小朋友很須要有自由自在, 空閒的 ...

醒目開學勳章

如你知你的小朋友的資質力有不弟, 就要將勤補拙, 不可亡羊補牢.

醒目開學勳章

點解你晤三年前POST理個MESSAGE出來,我現在都好後悔!

‹ 上一主題|下一主題