用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 各位讀梗york既媽咪,請問你地覺得依間學校點?? ...
go

各位讀梗york既媽咪,請問你地覺得依間學校點?? [複製鏈接]

你好,想請問各位媽咪,可否對依間學校作一些評價??
因為小兒星期六會到此校面試,所以想知多點關於此校的事

1)此校真的很多雜費ma??
2)此校的中,英文給普通話程度如何??
3)此校升小一,通常可以到什麼學校??

請覆,謝!
   0    0    0    0

回覆 1# windyli 的文章

windyli

多謝你的回覆!我仔仔已到york interview 老師亦收了他! ^^
Matthew 會讀下午班,你仔仔會是上午定下午班呢?

Hi windyli ,

Nice to meet you !!
我睇過好多媽咪既留言都話自己既小朋友係york讀得好開心同英文真係好好.所以我都放心俾小朋友係度讀.... ^^
其實只要可以令小朋友既讀書底打得好,學費貴少少真係吾係問題..我相信依個都係好多媽咪既心聲 ^0^
希望可以係york見到你la ~! ^^

呢間學校教D英文真係好深,但係好商業化
樣樣野都要收錢,連一張相或者你小朋友表演都要比錢
最近我就係無比錢我個小朋友表演,學校就比小朋友睇電視,而且囉上堂時間比D要表演嘅小朋友彩排 !
咁已經浪費咗本身上堂嘅時間...
不過只好無奈地接受

此校基本上係小朋友都收,非常商業,有$就得,當年小女沒有去面試,後來學校致電沒面試都可給學位.

前幾年出生率低,間間幼稚園都會有位剩嫁啦!唔駛interview有咩出奇喎!
我朋友個女94年12月出世细女,當年in 10間幼稚園10間都唔收,過了3個月後d幼稚園一間一間call back 佢話有位問佢讀唔讀添啦!

我小朋友今年讀U3, 雖然依個學校比較商業化, 但我覺得值得付出, 因為我都見我小朋友讀得好開心, 而且我亦睇到學到好多野, 反而我見有d學校只係不停讀書而且仲要冇任何節日既活動, 作為家長都想自己小朋友學到野之餘都要有個開心童年, 所以今個暑假提早放佢都好唔開心.

多謝各位既回覆哦~

其實決定得俾小朋友讀私校,都預左係商業化,樣樣都要用$$,但我覺得,最重要係d $用得值吾值同埋要清楚自己想小朋友係學校學到d咩同成為一個點既小朋友

如果只係因為學費貴就覺得依間學校吾好...甘倒不如連面試到吾好去,因為依間學校都吾係你想要既野

我只想有一間學校可以為我小朋友打好基礎, 到佢上小學既時候,就算派位派吾到一間好既小學,到可以自己考入一所好既學校..

至於我小朋友,佢開學到而家返左一個星期多少少,但佢已經成日唱學校教佢地既英文兒歌,佢都好鍾意返學,問佢What's your name , 佢都識答Matthew Li, 又已經識好多color 既英文名...雖然佢都有返pre-nur, 但我覺得, york既學習環境對佢都有幫助,因為佢地著重英文,所以我小朋友都吾抗拒學英文,佢而家一見到d新既事物,問完我地"依d係咩黎ka".之後佢就會問我地"甘英文係咩ar", 對佢日後讀書,我覺得真係好有用

都有人同我講過,小朋友返幼稚園都係玩之Ma..但我覺得..甘樣等於浪費左佢地三年既時間,小朋友既學習能力好強,所以我就搵一間吾係填鴨式教學,又可以令小朋友打好佢地既學習基礎既學校~!

絕對同意, 我覺得幼稚園對BB日後成長有好大的影響, 所謂3歲定80, 所以而家BB2歲, 我都密密留意邊間幼稚園好, 咁我想問下, 我向佢地WEBSITE見到話有意報讀就填FORM, 又無寫截止日期, 咁我BB2歲, 佢地收3歲, 駛唔駛依家報定下年讀呢? 你地計劃小朋友將來讀邊D小學呀?佢地教學係咪好自由, 如果報傳統名校小學會唔會唔適合呀 ? 請指教.

原帖由 matthewlimama 於 09-8-24 10:52 發表
多謝各位既回覆哦~

其實決定得俾小朋友讀私校,都預左係商業化,樣樣都要用$$,但我覺得,最重要係d $用得值吾值同埋要清楚自己想小朋友係學校學到d咩同成為一個點既小朋友

如果只係因為學費貴就覺得依間學校吾好...甘 ...

MelodyLeung11

其實我小朋友都係今年5月度先考依間幼稚園ka ~!
佢之前讀梗大角咀既維多利亞, 其實係諗住俾佢讀落去,因為我小朋友係依間學校都學到好多野

但因為住得遠既,家人湊小朋友返學放學都好辛苦,同埋依間係佢地係kln side 既新校,我覺得有好多未知之數,同埋佢地學費都吾平,都要$41xx / month, 但又冇戶外活動既場地, 而我亦吾打算俾我小朋友讀國際學校既小學...考慮種種因素,又要考慮仲有冇學位,英文既程度又想同維記差吾多,又可以近返少少屋企,就選了York !

其實我都係打算俾小朋友讀傳統既名校小學or直資學校,我又睇返York既小朋友既派位result, 都係我想要既野..

所以我覺得我係冇選錯~

純綷路過, 基本上我覺得好多時家長質素真係好重要, 我好多時成日見d 家長自己成日係度鬧學校商業化, 咩都講錢, 又話成日要開支票咁, 我都會好想問到底咩係商業化? 要比錢就商業化??? 呢個世界無free lunch, 作為一間私校, 佢地要負責所有成本, 難道全部野免費比你? 佢地咁有heart 幫家長同小朋友搞活動, 家長不單無感激老師, 仲要投訴要比個$12蚊買張相, 我真係覺得好好笑!!

而且學校表演, 咁當然老師係攞上堂一d時間練習啦, 唔通放學留校練習咩? 一陣又話無校車坐, d家長咪又complaint? 佢地一年先得一次easter party, 搞得咁有心, 難道作為家長真係咁斤斤計較? 我小朋友都有參加, 唔通我又話佢用上堂時間同我個仔練, 唔上堂呀? 同埋佢地都係練幾日, 都係個約十至十五分鐘, 班主任要同佢地排舞, 咁小朋友睇一陣益智卡通片, 我又真係覺得咪大家互相遷就, 互相體諒!!

商業化? 真係搞笑, so far, 我真係報咗一個劍橋course, 仲要係我自己衡量過, 覺得值得, 因為好多小學都會睇呢個試我先報, 坊間要讀都鬼死咁貴, 但唔鐘意咪唔好報, 我識好多家長都無報, 日子咪又係咁過. 反而d家長一陣又話唔報, 一陣又怕蝕底, 我覺得仲搞笑.

今年我個囝u3, 佢呢三年讀得好開心, 而且我亦好滿意, 再加上我個劍橋考得都好好, 雖然唔代表我一定會考到d咩出名小學, 但我會覺得佢地呢三年過得好歡樂, 我亦感受到老師唔係個d做又三十六, 唔做又三十六, 好有心搞好多活動比大家. 活動當然要比錢, 如果唔係, 可以好似我d 朋友咁讀一d社會服務機構幼稚園, 去旅行比幾廿蚊就得!

仲有, 年年好多人都會講一大堆, york 超易入, 又點又點... 但我諗大家都會問, 佢收幾百人, 相對地係會易入, 但易入就代表呢間學校有問題嗎? 家長不要在小朋友幼稚園時便要他同人競爭才顯得有優越了, 人生漫漫長路, 有排爭, 留番d溫馨記憶比自己和小朋友, 老了, 還可以看相, 大家回味笑下吧!

其實俾吾俾小朋友讀依間學校,完全係大人既選擇,竟然選擇得依間學校, 我相信之前已經做晒research, 衡量過依間學校既利同弊,我只可以講, 冇一間學校係100%好, 當中一定有一D位係要大家去配合同體諒,吾係話家長俾晒$$就等於大晒...

最重要係既然選擇得依間學校,又何必成日講依間學校點吾好點吾好..家長既身教好重要,小朋友見到自己媽咪成日都吾滿意自己既選擇,甘小朋友又會學到d咩??成日都有d甘不滿既情緒,小朋友又會開心ma ??

我覺得.....學會凡事感恩,對大人同小朋友黎講,都好重要!

想請問下你地小朋友讀緊的係咪本地課程 ? 約克中英文幼稚園同約克英文小學暨幼稚園有無唔同 ? 請指教.

原帖由 matthewlimama 於 09-8-25 10:00 發表
其實俾吾俾小朋友讀依間學校,完全係大人既選擇,竟然選擇得依間學校, 我相信之前已經做晒research, 衡量過依間學校既利同弊,我只可以講, 冇一間學校係100%好, 當中一定有一D位係要大家去配合同體諒,吾係話家長俾晒$$ ...

我都是路過媽咪,好想向發表意見的媽咪致敬,終於見到的合理的媽咪,我都覺得點解的人時常在網上數York這裡不是,那裡不好,我心想,身在其位都唔想隻船浸,如果唔是同一隻船的話,就唔好無風起浪.  我囡囡今年剛上小一,她在York渡過了3年愉快的生活,在老師的循循善誘教導下,學會很多很多,這些不只是課本上的智識。有時學校的活動,老師真的好比心機教小朋友,她們都想得到鼓勵.

Re : SHIRLEYMATT

我想問問, 你同你小朋友係家係用中文定英文溝通?
而家我都會同我小朋友用一D好簡單既英文溝通,但我怕吾夠~!

Re : MelodyLeung11

其實係同一間學校,只係地址吾同
我只知道佢地有英文,中文同普通話課

Re : HKKT

你都講得好arm..甘你女女係未都派到心儀既小學ar ?? ^^

我囡囡今年升U3啦 ! 我覺得YORK喎, 我囡囡係K1下學期插班架, 老師照顧得佢好好, 佢返學返得好開心, 成績仲日見進步. 向K2仲考到好好啲成績, 仲有獎攞. 小朋友開心時,我又開心. 其實間間幼稚園都有佢啲優點優 & 缺點架啦 ! 都係個句, 好彩當年幫囡囡轉去YORK.

Re: Chincco

我對York都有信心的,因為Matthew仔既班主任前日都有打俾我,同我講佢係班中既情況,我聽得出佢係好有心去教,同埋都好鍾意小朋友,所以我相信,亞b黎梗依三年會好開心的!

不過我想問問,York係未傳聞中好多雜費??我吾係介意俾,只係想俾自己一個心埋準備

另外我想講,相中個小妹妹係未你女女,佢好靚女!!有少少似鬼妹仔ar !! : )

原帖由 matthewlimama 於 09-8-26 10:18 發表
Re: Chincco

我對York都有信心的,因為Matthew仔既班主任前日都有打俾我,同我講佢係班中既情況,我聽得出佢係好有心去教,同埋都好鍾意小朋友,所以我相信,亞b黎梗依三年會好開心的!

不過我想問問,York係未傳聞中好多 ...

佢哋個D所謂雜費, 其實間間學校都要比架啦! 好似D相咁, 你唔要咪唔洗比囉, 不過我又衰呀, 因為自己影唔到佢哋上課啲情況, 但又想睇喎, 咁咪買囉. 其實最貴都係劍橋英語啲課程, 但向出面讀都唔平啦, "劍橋"係佢哋啲賣點,起碼會有保証! 我囡囡除左參加"劍橋" & 暑期班, 其他所有課外活動都無參加.
我比較好彩, 因為我囡囡可以用學劵, 所以會平過你哋. 相中個百厭妹係我細囡, 佢叫Chincco呀 ! 讀York啲係家姐. 係呀 ! 佢鬼鬼哋架, 因為我都鬼鬼哋, 哈哈 !
‹ 上一主題|下一主題