用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 請問EC公佈面試結果之後要幾耐去註冊? ...
go

請問EC公佈面試結果之後要幾耐去註冊? [複製鏈接]

請問EC公佈面試結果之後要幾耐去註冊?我o地同個女聽日去面試o勒,10月24號就公佈結果,但係我o地又想等埋11月24號自行收生o既結果,因為報咗宣基,都好想入,唔想浪費個機會,後面重有一個細佬一個妹妹跟住,你o地明啦‥‥‥

請問有冇ECo既家長可以畀資料?唔該哂。雖然自己個女唔知有冇機會爭到一席位,不過都想知若果有幸獲得錄取,重好唔好留戀宣基‥‥‥
   0    0    0    0

Dear guma,

上年播道書院係9月份Interview,9月30日至10月2日左右出result,同自行收生的日子一樣。所以,我上年就沒有參與自行收生的申請。
至於取錄後,學校就要約1星期內交留位費 (大約$200)。之後,開學前再交埋9月份的學費尾數(以今年計:即是$1410-200=$1210)。

唔該哂,但係今年自行收生公佈日係11月24號,同EC差成個月,咁可唔可以等到公佈自行收生結果之後先至決定reg 邊間?

原帖由 pc_choi 於 08-10-4 10:24 發表
Dear guma,

上年播道書院係9月份Interview,9月30日至10月2日左右出result,同自行收生的日子一樣。所以,我上年就沒有參與自行收生的申請。
至於取錄後,學校就要約1星期內交留位費 (大約$200)。之後,開學前再交埋9月份的學 ...

一定唔得, 因為直資小學一定要你決定位先過知道自行派位結果的, 直資一經註冊, 學校就會把小朋友的資料交去教統局取消參加派位的了, 你亦要簽同意書。

所以你一定要考慮清楚想讀直資定津校。

iwff

原帖由 guma 於 08-10-4 17:11 發表
唔該哂,但係今年自行收生公佈日係11月24號,同EC差成個月,咁可唔可以等到公佈自行收生結果之後先至決定reg 邊間?

如果ec趕得及係自行收生前或同期話收你,你就要決定及簽放棄自行的權利,ec會即時通知教署,話ec收佐你孩子,教署便抽起你自行的位,不會有大抽獎啦!留位費用$400 (好像是教署規定的費用),但ec趕不及,咁你就可以考慮要哪一間,你是否已知ec的公報日期遲過大抽獎的公報日期?

現ec p.1家長

\quote]原帖由 guma 於 08-10-4 00:57 發表
請問EC公佈面試結果之後要幾耐去註冊?我o地同個女聽日去面試o勒,10月24號就公佈結果,但係我o地又想等埋11月24號自行收生o既結果,因為報咗宣基,都好想入,唔想浪費個機會,後面重有一個細佬一個妹妹跟住,你o地明啦‥‥‥:thinki ... [/quote]

ec話10月尾公佈, 一定早過自行收生

原帖由 terrylvpool 於 08-10-5 00:55 發表
如果ec趕得及係自行收生前或同期話收你,你就要決定及簽放棄自行的權利,ec會即時通知教署,話ec收佐你孩子,教署便抽起你自行的位,不會有大抽獎啦!留位費用$400 (好像是教署規定的費用),但ec趕不及,咁你就可以考慮要哪一間,你是 ...

請問你的面試通知書是話10月尾公佈嗎? 我的日期跟你的不同?

原帖由 dorismama 於 08-10-5 01:09 發表

你的說是何時呢?我的是說是20/10, 但面試的老師只說是10月尾

原帖由 howto 於 08-10-5 01:29 發表
請問你的面試通知書是話10月尾公佈嗎? 我的日期跟你的不同?

哦.....我都係20/10, 我的面試老師沒有跟我說10月尾, 因為好心急, 20/10到10月尾差好遠嘛!

原帖由 dorismama 於 08-10-5 02:40 發表
你的說是何時呢?我的是說是20/10, 但面試的老師只說是10月尾

喺面試通知信中有寫"面試結果將於二零零八年十月二十日或以前以書面作個別通知"而我的面試老師跟我說20/10到時再見.

原帖由 howto 於 08-10-5 10:29 發表
哦.....我都係20/10, 我的面試老師沒有跟我說10月尾, 因為好心急, 20/10到10月尾差好遠嘛!

wah.........你就好啦, 到時再見, 你好大機會!

原帖由 jenjen 於 08-10-5 13:45 發表
喺面試通知信中有寫"面試結果將於二零零八年十月二十日或以前以書面作個別通知"而我的面試老師跟我說20/10到時再見.

我以為個個老師都係敢講

原帖由 howto 於 08-10-5 13:50 發表
wah.........你就好啦, 到時再見, 你好大機會!

我面試的老師祇是說, 希望XX(女兒名字)能夠考入播道, 我想答佢「我都好希望啊!」

原帖由 jenjen 於 08-10-5 14:00 發表
我以為個個老師都係敢講

你哋就好啦!我覺得見我哋個老師麻麻集中聽我們講嘢!所以我都打定輸數!

咁你要決定是否揀ec喇!因為如你選自行,ec會把學位留給肯放棄自行的小朋友,但你繼續揀私校或其他直資就無問題。

原帖由 dorismama 於 08-10-5 01:09 發表

不過樓主你有三名小朋友,如果真係好彩個個都入到直資。作為家長都真係幾大負擔! 小心考慮為上~

唔好意思,想問清楚d,EC是否一定要簽字放棄自行收生的學位呢?因為,大抽獎係1月先開始,而自行收生經已完結,現時只係等11月24日的結果喎!

另外,EC要否家長簽字放棄其它直資呢?

謝謝回答!

原帖由 terrylvpool 於 08-10-5 00:55 發表
如果ec趕得及係自行收生前或同期話收你,你就要決定及簽放棄自行的權利,ec會即時通知教署,話ec收佐你孩子,教署便抽起你自行的位,不會有大抽獎啦!留位費用$400 (好像是教署規定的費用),但ec趕不及,咁你就可以考慮要哪一間,你是 ...

sure yes

原帖由 itbaby 於 08-10-6 11:22 發表
唔好意思,想問清楚d,EC是否一定要簽字放棄自行收生的學位呢?因為,大抽獎係1月先開始,而自行收生經已完結,現時只係等11月24日的結果喎!

謝謝回答!

...

好羨慕呀, 我見嗰個老師只問"咁你哋重有無問題吖, 我哋話無, 佢就講咁好啦, bye bye" 睇嚟你哋都好大chance喎, 恭喜晒

原帖由 howto 於 08-10-5 02:06 PM 發表
我面試的老師祇是說, 希望XX(女兒名字)能夠考入播道, 我想答佢「我都好希望啊!」

是!

如果ec選你的孩子入讀(他們說是10月24日知)即早過自行公報結果,ec會叫你在指定的幾日內決定,揀ec時要簽放棄派位,如ec只給你waiting,你便繼續等第一輪自行(11月24日),如第一輪沒學校收,咪等第二輪的派位(好似一月到交表),第二輪派位結果是6月先知。

原帖由 itbaby 於 08-10-6 11:22 發表

謝謝回答!

...
‹ 上一主題|下一主題