用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好後悔揀左喇沙
go

好後悔揀左喇沙 [複製鏈接]

競爭1年比1年激,自己分又唔算高,又唔比叩門,越唸越後悔晒個机會
   0    0    0    0

它沒有叩門位嗎?點解唔可以叩門?

醒目開學勳章

子子家,

How many points you have?

我前年就晒左了, 但好在後來派位都算派得幾好.

唔好意思,我只係路人乙,見到樓主話"哂"左個機會,
係咪即係有更高既分數而又入硬第二間好既學校呢?
既然都交左表,就唔好後悔啦,咪盞自己唔開心.

隨緣吧, 若可以做已做了

樓主, 我又後悔無入表去喇沙, 你又後悔入左, 我想問你有幾多分呀

------------------------- del ----------------------

原帖由 vickichan 於 08-10-3 23:19 發表
樓主, 我又後悔無入表去喇沙, 你又後悔入左, 我想問你有幾多分呀

冇話入唔入得硬第二間好既學校既,凡事無絕對

原帖由 ta_ta 於 08-10-3 15:47 發表
唔好意思,我只係路人乙,見到樓主話"哂"左個機會,
係咪即係有更高既分數而又入硬第二間好既學校呢?
既然都交左表,就唔好後悔啦,咪盞自己唔開心.

係呀,隨緣啦

原帖由 亞包 於 08-10-3 15:49 發表
隨緣吧, 若可以做已做了

你後悔無入表? 咁你而家報左邊間呀?
我20分

原帖由 vickichan 於 08-10-3 23:19 發表

我覺得現今媽媽都為了小朋友選校而煩惱,其實我心水都是喇沙BUT,我細細仔連20分都沒有 ,所以我都會選私校的機會多D,因為與其不夠人爭,又或者搞出結果都是傷心,但妳哋要加油,凡事要向好,(因這年出生率底,所以有機會,成功.)

原帖由 chris1874 於 08-10-4 00:32 發表
其實 20 分機會有幾多?

有咩方法可以知道 2004 的男/女出生率?
係咪 03年後開始出生率高 d, 同埋男仔多 d 呢?

我check到2004年香港出生率係49796, 而2003年香港出生率係46965.

如果覺得這間是好學校而想小朋友入讀, 而你又好有心教和培養小朋友的話, 我覺得不須要後悔! 就算幾多分也可以博大抽獎架! 好運的, 哪一間放第一位都會抽到...運氣不好, 就算機會大也未必抽中的!

原帖由 子子家 於 08-10-3 13:43 發表
競爭1年比1年激,自己分又唔算高,又唔比叩門,越唸越後悔晒個机會

我都係20分, 我報左陳瑞褀喇沙, 因為入的機會大啲, 當然梗係無喇沙咁好, 但係派位校風等都唔係差

我計過90個位, 第一日交表約220人, 收表6日即收約1300份表, 打個折1000人入表, 得90個位, 我唸起碼有30個位比25分以上人士, 約只得60個位比我地20分的人抽, 即約16人抽一個位, 咁機會係咪好細?? 我唔敢博所以揀間機會大啲, 因為怕第一round唔得要第二round去大抽獎仲難入到心儀學校, 派左啲唔知乜野學校比我仲衰, 所以我就有呢個選擇

但係入表後又後悔點解唔試下抽喇沙!!! 不過算啦, 都無得返轉頭, 我而家為有寄望考到心儀直資好過

原帖由 子子家 於 08-10-4 00:51 發表
你後悔無入表? 咁你而家報左邊間呀?
我20分

你心儀邊間呀
唉仲以為03年出生率低冇咁多人爭
點知中勁過上年

原帖由 vickichan 於 08-10-4 23:34 發表
我都係20分, 我報左陳瑞褀喇沙, 因為入的機會大啲, 當然梗係無喇沙咁好, 但係派位校風等都唔係差

我計過90個位, 第一日交表約220人, 收表6日即收約1300份表, 打個折1000人入表, 得90個位, 我唸起碼有30個位比25分以 ...

原帖由 vickichan 於 08-10-4 23:34 發表

我計過90個位, 第一日交表約220人, 收表6日即收約1300份表, 打個折1000人入表, 得90個位, 我唸起碼有30個位比25分以 ...

陳瑞褀喇沙 收唔到1300份表,around 4/5百份,除非今年特多。喇沙就有千幾份。

五班,一班30人=150
1st round 大概有75個位, 大概又有一半for 必收生,所以有大概30個位,25分以往得幾個,舊生+宗教。二十分多數入晒。15分入幾個。

wensi,

我係話喇沙有千幾份表, 唔係話陳瑞祺
我就係因為喇沙太多人爭先選陳瑞祺咋, 就係知道20好大機會入, 同埋派位唔錯先選佢

原帖由 vickichan 於 08-10-5 21:53 發表
wensi,

我係話喇沙有千幾份表, 唔係話陳瑞祺
我就係因為喇沙太多人爭先選陳瑞祺咋, 就係知道20好大機會入, 同埋派位唔錯先選佢

Sorry!表錯情

‹ 上一主題|下一主題