用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 德雅中學屬Band幾?
go

德雅中學屬Band幾? [複製鏈接]

德雅中學屬Band幾?

各位媽咪:
請問德雅中學屬Band幾?
有沒有人是在這間中學畢業? 請給意見? 校風如何?
謝謝.

Re: 德雅中學屬Band幾?

德中屬於band one, 但one 得黎又唔係 top 到好以st. mary 呀 st. paul.....這類學校.
不過校風唔錯, 想當初我老公比個女讀德小, 就係話呢間學校的學生好乖, (因為佢係九龍塘上班, 可以睇到果區的學生). 同堆的修都好嚴架.
其實如果你唔係要好top, 而校風都okay, 呢間應該唔錯, 但你要考慮介唔介意間校舍細羅, 因為我個女就係因為間中學細, 而冇選到佢做笫一志願.
Fion

Dear Fion,
謝謝你的回覆, 我同樣覺得德小是真的唔錯, 無論在校風或程度上都不比其它學校差, 當然不能與一些一線頭的學校比較,但校舍的碓細些, 但我最担心是將來結龍, 德小及德中一定是結龍, 亦有可能再加聖母玫瑰, 我本人覺得德中可能比聖母玫瑰好, 但可惜校舍太細, 到女兒幾年後畢業是一個問題? 如你唔介意的話, 我想知你的女兒是否去到英中, 是否Band one學校, 德小出來的學生派位是否理想, 能否給我一些資料, 謝謝.

其實你不須要擔心, 因為德中今年預留了 90 個位 (但每年應該唔同), 如你不是考得太差, 入德中是冇問題的.
至於我個女, 係今年的事, 派唔派到都唔知, 而佢就笫一志願係選了聖母玫瑰, 笫二就德中, 因我諗住入唔到笫一, 笫二都一定冇問題 (因為好釆我個女的成績列入到band one ).
根據的修女講, 佢地出黎既學生, 派位通常係會派到band one 至 band two , band three 就真係好小, 係小之又小, (佢話)
以上資料希望可以幫到你.
Fion

Dear Fion,
你女兒首選聖母玫瑰, 次選德中, 除了校舍原因, 是否程度上亦有些不同,其實德小成績好的話, 是否有機會入St.Mary或上智呢? 能否告知, 謝謝.

佢既校風都ok架.我姪女都係係果到讀緊。
:-o :-D :-o

Dear Anitatata,

請問你姪女小學是否德小, 她在德中讀, 有否知道德中程度如何?及師資O.K.嗎? 能否告知, 謝謝.

ritawong:
佢係由得小開始讀至得中,校風比較嚴,師資都ok,由小學開始英文教授打左底.所以英文方面不大問題。

謝謝回覆, 我想再問多句, 為甚麽你姪女不選擇其它中學, 例如 St.Mary , 恊恩或上智, 是否德小不能上這些更top的中學呢? 能否告知, 謝謝. 對不起, 真的太多野問.

rita:
其實佢成績有80幾平均分,好top又唔講得,佢媽咪唔想咁搏,到時派得唔好又好走返轉頭,佢由小一已經搭校車,而家上中學都可以搭返佢地學校既校車(因為佢住馬安山),佢自己搭車家長又唔係好放心(因為好多中學都無校車)。

其實程度黎講, 兩間真係差不多. 如你問我為何不選 St.Mary或上智.  問心邊個唔想入呢的, 雖然我個女個補習老師都叫左選上智, 但我係個膽既人, 我真係唔咁博, 我旦求佢入到間係BAND ONE, 校風都OKAY 既學校已經天大既恩賜了, 都唔咁再祈望入 ST. MARY 啦, 因為呢的學校, 入到去讀都未必讀得上, 與其做叻人既底, 不如入的次小小既自己考笫一, 你話係咪.  不過呢的都係我自己既諗法黎.
Fion

謝謝你的回覆.

Dear Fion,
其實你這樣選擇都是正確的, 因為太名的學校, 實在又是壓力很太, 不過我就大膽賞試, 因為槫得到, 就可以更上一層摟.
當然要配合

咁我諗會係有ge,問題係多定少架姐。[quote]
ritawong 寫道:
Dear Fion,
其實你這樣選擇都是正確的, 因為太名的學校, 實在又是壓力很太, 不過我就大膽賞試, 因為槫得到, 就可以更上一層摟.
當然要配合

考入上知智, 林護 及 聖羅剎 這些名校, 上年係有既, ST. MARY 都有但聽過, 但近排聽的呀太講 就好似話個小朋友唔係追得上, 你知啦, 德小的英文雖然讀高人一級, 但始終唔係英文教學的, 而人家的就唔同, 所以困難一定有, (當然每事/人皆有例外的).
但今年有幾多人入到什麼學校真係唔知, (要到7月放榜先知了).  
其實你女女選定了沒有, 聽你言談間, 總覺你對 ST. MARY 極有好感, 為何你不和好報讀, 和此校有聯繫的小學, 例如果間 ST. C.....唔識串呀.
Fion

Dear Fion,

其實我女兒還細, 還要等幾年オ畢業, 只是我心急想知德小升中派位的情况.很多謝你給這些寶貴意見.

ST . MARY ge聯繫小學唔係叫ST.C
ST. MARY ge聯繫小學係叫HACS天神嘉諾撒學校

我身為ST.MARY ge聯繫小學HACS
雖然我升唔到上ST .MARY
但係我升到上德雅中學
德雅中學校風幾好架!
其實德雅中學有收band1生,同埋band2生
ritawong 寫道:
Dear Fion,

其實我女兒還細, 還要等幾年オ畢業, 只是我心急想知德小升中派位的情况.很多謝你給這些寶貴意見.

德小今年有十多個學生入了上智,小女也是其中一個.

Dear amenfung,

我女兒亦是德小, 但還有幾年オ畢業, 但我亦很希望她將來可以入到"上智",不知入"上智"是否要全級10名以來, 還是有甚麽特別條件,能否告知, 謝謝.
‹ 上一主題|下一主題