用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問考完試放暑假前請假去旅行好唔好
go

請問考完試放暑假前請假去旅行好唔好 [複製鏈接]

學校俾唔俾呢? 有冇人試過?
   0    0    0    0

原文章由 shelley 於 08-6-2 12:05 發表
學校俾唔俾呢? 有冇人試過?

其實我都密謀緊, 因為考完試都返半日, 其實都無咩特別嘢, 又唔洗等到7月中, 都加哂價.

那同老師請假時應怎樣講, 講請假去旅行可以嗎, 會不會不批准呢?
因要現在訂機票.

原文章由 YanYan0116 於 08-6-2 12:15 發表

其實我都密謀緊, 因為考完試都返半日, 其實都無咩特別嘢, 又唔洗等到7月中, 都加哂價.

原文章由 shelley 於 08-6-2 12:24 發表
那同老師請假時應怎樣講, 講請假去旅行可以嗎, 會不會不批准呢?
因要現在訂機票.

其實我仍未決定, 因為開學時校長都有提過呢個問題, 叫D家長唔好咁安排, 另我又怕對小朋友有影響, 點解MUMMY話唔返學去旅行都得.

原文章由 shelley 於 08-6-2 12:24 發表
因要現在訂機票.

學校就梗係唔贊成學生請假去旅行啦!

我女個同學試過復活節假後請多幾日,
因為佢去英國探佢家姐,
佢媽同副校長好熟,
直接同佢講,但係副校就話最好唔好啦!
但係如果家長堅持,都冇辦法。
結果佢都係extand左個復活假!

你自己決定囉!

不過我試過講真話同個女請假,
結果老師話咁都得(部車壞左滯留左係大嶼山),
知道話個女唔舒服唔洗咁麻煩!

醒目開學勳章

一定要請事假, 學校一般好少問原因的 .............

因要現在訂機票.

阿囡學校出咗通告叫家長唔好提早放暑假/請假去旅行,重要今個暑假遲咗放,所以一定會係加價後先有得去旅行

因為之前提早放復活節假期,  今個學年度許多學校將會延後放暑假,還未收到學校通告的話, 請先主動與學校查詢,  不過到時大多數是加價後才去旅行, 謝謝!

睇下邊間學校,又睇下邊個老師啦
一般負責任既學校同老師,都會問請假的原因,我知道有D學校會將請事假的資料寫在成績表上(就係因為學校知道有D家長咁做,唔想佢地太離譜,老師對請假去旅行的學生有冇懷印象,自己諗諗啦!)最重要係給小朋友錯覺,原來唔返學去旅行都得,佢地會唔會覺得原來返學都唔係咁重要呢?

原文章由 florence0204 於 08-6-2 12:31 發表
一定要請事假, 學校一般好少問原因的 .............

原文章由 hothot 於 08-6-3 08:44 發表
睇下邊間學校,又睇下邊個老師啦
一般負責任既學校同老師,都會問請假的原因,我知道有D學校會將請事假的資料寫在成績表上(就係因為學校知道有D家長咁做,唔想佢地太離譜,老師對請假去旅行的學生有冇懷印象,自己諗諗啦!) ...

同意,家長要堅持告假,作晒理由,寫晒請假信,學校無話唔俾你告假,只係你點同個仔女講......

幼稚園時就試過, 但小學唔得下哇......

唔理係唔係當曠課, 主要係小朋友意識問題.

雖然貴左係好肉赤......

我亞女學校講別唔得, 假期前請假要見校長架

我都唔會咁做, 幼稚園就話啫!!

我都想七月頭開始請假, 因六月中已開始放早及返下唔返下(通告都未到手)七月連課餘托管都完結, 我要返工現在頭都大晒, 我咁請假有無問題?

原文章由 hugo媽咪 於 08-6-3 12:23 發表
我都想七月頭開始請假, 因六月中已開始放早及返下唔返下(通告都未到手)七月連課餘托管都完結, 我要返工現在頭都大晒, 我咁請假有無問題?

我咪啱啱試咗囉 ....班主任問我個仔做乜請假,佢好快答老師因為要去旅行..班主任即刻打俾我話唔可以....如果唔係就當礦課或有更嚴重後果喎..... ,同佢講咗我哋俾哂錢喇,可否請病假?佢話:但我而家知你唔係嘛 唉!點算呀?我一行十人(公公同婆婆仲有表姐妹)假又攞哂,錢又俾哂....點好呢???

我都覺得係小朋友意識問題, 我自己就唔係好想比佢覺得去旅行緊要過返學.  

雖然d團費真係貴咗好多, 不過呢個原則都係要堅持.

原文章由 IRON 於 08-6-3 10:14 發表
幼稚園時就試過, 但小學唔得下哇......

唔理係唔係當曠課, 主要係小朋友意識問題.

雖然貴左係好肉赤......

學校咁講, 比我就會改期啦

原文章由 nickle_erica 於 08-6-4 21:39 發表

我咪啱啱試咗囉 ....班主任問我個仔做乜請假,佢好快答老師因為要去旅行..班主任即刻打俾我話唔可以....如果唔係就當礦課或有更嚴重後果喎..... ,同佢講咗我哋俾哂錢喇,可否請病假?佢話:但我而 ...

我六月尾都去泰國, 剛請了假, 因為六月考完試後, 學校成日都放假

醒目開學勳章

學校手冊寫明是不可請假去旅行的。
如果家長要說其他理由而請假的話,將來請不要怪責子女講大話。
‹ 上一主題|下一主題