用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 你地點睇這個人對SH既comment?
go

你地點睇這個人對SH既comment? [複製鏈接]

我睇到這個comment, 你地覺得佢講既係唔係真?

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1336886&extra=page%3D2
   0    0    0    0

我唔係SPC家長, 我唔知佢既比較啱唔啱, 但係聖心好push, 我又唔覺得, 亞囡都讀得好開心, 重成日想話入返聖心中學。

聖心幼稚園上小學一定無問題, 但中學唔係100%收番小學學生呢個係事實, 因為有上、下午校一齊爭, 但係如果小朋友讀得唔差(下午校全級80名內, 上午校差唔多9x多%入英中), 穩陣一定入番同級英中, 如英華女校、st. stephen girls etc.

我老細個姨甥女舊年升中, 聖心第一志願, 庇理羅士第二志願, 入唔到聖心, 入庇理羅士, 其實要第一輪入聖心, 下午校要係全級50名內就必收, 其實如小朋友考到下午校100名內都入到中學架啦(統一派位)。

其實間間名校都要為入大學率而push架啦, 只不過有直屬既就係小學時教深D, 等到小朋友較易上中學, 同時中學又可以教多D, 咁佢地出黎既入U率咪會高D囉。

其實SPC都係好學校, 不過我唔係咁鍾意佢中學校舍係銅鑼灣隔離, 小朋友一放學就可以行街, 小囡較易心散, 重比佢咁易放學就"蘭"街, 都唔洗旨意返屋企

醒目開學勳章

beaclem,

請問聖心中學有冇school bus 往返港島東?
(雖然係幾年之後的事)
form 1自己返,我有d唔放心。

The school is very good, no pressure at all. My daughter loves to go to school very much. The reading atmosphere is very strong. They don't have to line up in the covered playground and can go straight to the classroom now before the first lesson. According to my daughter, the change is to encourage reading among students. This allows them to have more time for reading. School also encourages studnets to take books to school.

My daughter normally can finish homework within 1.5 hrs. No reciting at all, only once for Chinese dictation every semester since P3. For English, no hard memorizing type of study.

Dictation is not frequent. Alternate week for Eng & Chi dict. Teachers are very nice. In my case, I consider the teachers are very good in training the students to be independent. Besides, I know that the school has special helping sessions for weaker students in major subjects, Chi , Eng & Maths after school.

原文章由 milkcoffee 於 08-3-20 21:56 發表
From my viewpoint, I think that SH life is quite boring.
Memory and a lot of dictation as  wellas little guidance from teachers really disappoint me and my daughter.

Strange that U call SH life boring, I think it is a 純樸校風which is what we treasure.  The school is not perfect, but the teachers are good and there is only one dictation every week.  So far, there is no memory session for my sweetheart .

[ 本文章最後由 Celine99 於 08-3-22 00:39 編輯 ]

我諗有掛, 小囡有幸今年九月讀聖心再話你知

原文章由 venusch 於 08-3-20 20:06 發表
beaclem,

請問聖心中學有冇school bus 往返港島東?
(雖然係幾年之後的事)
form 1自己返,我有d唔放心。

醒目開學勳章

原文章由 beaclem 於 08-3-25 12:51 發表
我諗有掛, 小囡有幸今年九月讀聖心再話你知

恭喜曬!你咁快知嘅?
anyway, thanks a lot.

未知架, 不過應該機會都大既。只要係band1, 唔好跌band, 上中學一定無問題(因學校收85%直屬小學既學生嘛!)

原文章由 beaclem 於 08-3-26 10:40 發表
未知架, 不過應該機會都大既。只要係band1, 唔好跌band, 上中學一定無問題(因學校收85%直屬小學既學生嘛!)

beaclem,

我諗我地女兒都幾大機會明年做同學仔,到時請多多交流。

係呢,間中有見話sh中學校風麻麻,你會唔會都有點擔心呢?

一定一定

好top既band 1 中學都有問題學生, 皇仁都有壞學生啦, 視乎小朋友遇到乜野朋友同埋佢地既自制能力, 中學(f.1-f.7)好似係完全唔比出去lunch. 咁都已經少咗D問題架啦, 唔怕既。

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-3-26 11:29 發表

beaclem,

我諗我地女兒都幾大機會明年做同學仔,到時請多多交流。

係呢,間中有見話sh中學校風麻麻,你會唔會都有點擔心呢?

原文章由 beaclem 於 08-3-27 13:15 發表
一定一定

好top既band 1 中學都有問題學生, 皇仁都有壞學生啦, 視乎小朋友遇到乜野朋友同埋佢地既自制能力, 中學(f.1-f.7)好似係完全唔比出去lunch. 咁都已經少咗D問題架啦, 唔怕既。

...

beaclem,

睇落我地小朋友做唔做得成同學仔都只係5/5波o窩! 係出面topic見個面試官讚你女兒英文好!

都唔係咁講, 個老師講啫, 我又唔係好覺得佢interview得好好(因為係我同佢一齊入課室), 個老師問佢點解要揀呢間學校, 佢答得唔好。

其實之前果日, 佢真係c都唔肯去interview架, 重話c都要入番聖心, 我"矮"咗佢好耐, 佢先至肯去咋, 所以無乜預備, 好彩有個同事個仔係軒官度讀五年級, 佢重比咗D考題比我, 咁我個囡都有睇下咁咋。

話佢英文好果間係第二志願, 都成棚人去in, 佢另一個同學仔都有去in, 咁啱撞到佢in完, 個老師都話聖心係好學校, 不過個同學仔就無咁好彩, 老師問佢揀呢間學校係第幾志願, 佢就答第二志願, 咁就比老師係份form度寫2nd choice. 佢in緊期間, 老師都話佢in得幾好, 好似都會收(如揀1st choice一定收果隻)

後尾我聽到亞囡同同學仔傾電話時, 亞同學仔話好後悔, 總之揀2nd choice做正選咁話喎

咁你囡考dgs考成點呀? 可能你囡入dgs呢! 我都好想我囡同你囡做同學架, 咁我地大家可以交流下呀嘛

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-3-27 13:21 發表

beaclem,

睇落我地小朋友做唔做得成同學仔都只係5/5波o窩! 係出面topic見個面試官讚你女兒英文好!

原文章由 beaclem 於 08-3-28 09:15 發表
都唔係咁講, 個老師講啫, 我又唔係好覺得佢interview得好好(因為係我同佢一齊入課室), 個老師問佢點解要揀呢間學校, 佢答得唔好。

其實之前果日, 佢真係c都唔肯去interview架, 重話c都要入番聖心, 我"矮"咗佢好耐,  ...

beaclem,

我女唔肯去in dgs,我又覺得真係遠,學費又貴,所以無去in。 不過另外有報spcs,second in 完但未知結果,不過收我女都講明唔會去讀。

我本來都好想報英華 or bps,不過阿女真係唔肯,所以只填了聖心,其他都無報lu。

你係咪報了英華?

我囡唔肯報英華, 後來我見marymount中學個課程編排幾啱佢, 就幫佢報咗marymount, 佢初時都唔肯去interview, 但係佢驚佢亞爸, 我用我老公黎"撻"佢, 佢先至免為其難去, 去到見到marymount校舍咁靚, 又有同學仔一齊in, 咁佢都有心思思想入架。

到後來佢同學仔話會入, 佢又話想入囉, 唉!比佢地D妹仔玩C

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-3-28 09:38 發表

beaclem,

我女唔肯去in dgs,我又覺得真係遠,學費又貴,所以無去in。 不過另外有報spcs,second in 完但未知結果,不過收我女都講明唔會去讀。

我本來都好想報英華 or bps,不過阿女真係唔肯,所以只填了聖心,其他都無報lu。

...

你地點睇這個人對SH既comment?

原文章由 broadband 於 08-3-20 11:27 發表
我睇到這個comment, 你地覺得佢講既係唔係真?

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1336886&extra=page%3D2

broadband,  

你開左個 topic 都唔見你有任何 comment 回應下其他家長, 你的小朋友係咪在 sh 小學或幼稚園讀緊??
我自己是sh 家長, 我click 了你提供的 link, 在link 上的 topic , 我主要睇 Sindy 的回應, sindy 在 topic 把 sh 正確資料反映給大家參考, 因為我兩個女都是在 sh, 大女在小學, 都是由幼稚園升上小學, 細女在幼稚園, 所以都知少少, 當然了解程度比不上 sindy........hehe,  我不會對 Sindy 的資料與 spk/spn 作比較, 因為我不熟識 spk/spn,  只會參考一些我不了解 sh 的資料作參考, 日後對女兒由小學升中學都有多D 了解. 有用取之, 無用棄之, 相信各家長都會參考不同 topic 的家長對話內容, 再去進行個人分析.
sh 有部份家長多年來長期在有關 sh 的 topic 上都會發表意見( 包括 sindy, Ms ChanChan....) 給大家參考, 我自己也是對聖心一無所知, 到現在了解多了, 但都仍然須要家長們發表新消息才可以不斷 知道sh 最新情況, 希望大家都努力吧, 讓各位家長對sh更了解. 我都係在此發表個人意見.

ichiban

[ 本文章最後由 ichiban 於 08-4-21 17:13 編輯 ]

上個星期六去咗聖心書院個junior form project presentation/drama, 佢去搞得幾好, 做opening ceremony時, 兩位F.6小妹妹(司儀)英文好流利, 個咪無聲佢地都好鎮定, 學生會個會長英文好勁, 後來問起佢原來由幼稚園上小學, 跟住中學, 而家諗住讀港大法律系, 兩位司儀妹妹都係由聖心小學上

咁個opening ceremony完咗, 佢地重有茶點招待人客, 當日所有junior form既同學都係操場, 佢地無爭位坐, 所有位都比客人(即係家長坐曬)

個個妹妹(果度都有百幾人)都好斯文, 好端莊, 我地家長可以係課室度聽佢地做presentation, Form 1用全部英文present powerpoint, 做pie chart, 寫內容, conclusion, 每個presentation成30分鐘, 最後係Q&A(都係用英文答), 佢地既英文都算流利(F.1咋), 睇得出老師係有教佢地點做presentation.....

Form 3係做drama, 每班做Shakespeare 既Tempest 兩幕, 全英語不在話下, 佢地既化粧, 道具, 真係做得一流, 有D班連入場券都做得好似UA入場券咁, 好pro.....

如果我囡入到聖心就好囉

原文章由 beaclem 於 08-4-21 20:04 發表
上個星期六去咗聖心書院個junior form project presentation/drama, 佢去搞得幾好, 做opening ceremony時, 兩位F.6小妹妹(司儀)英文好流利, 個咪無聲佢地都好鎮定, 學生會個會長英文好勁, 後來問起佢原來由幼稚園上 ...

beaclem,

我本來都好想去,但有事無去都,真係錯失一個機會。上次去參觀聖心中學(上下午校隔年輪流參觀),學生都真係好端莊純樸,不過當日參觀活動有少少混亂,加上洗手間有點兒殘舊,扣了dd分。 但仍不失為一間好有水準的中學。

你唔使擔心啦,你女一定入到中學部,只不過可能被marymount搶了走!

ichiban,

對呀! 好怕那些xx vs xx的topic (包括am vs pm) 裡的爭拗,講真間間學校都有自己優點缺點,每個選擇背後都有好多好多的原因,唔係因為我選擇了 a 就等於b差,相反亦然。遇到這些topic,只陳述自己知道的就可以,無必要去踐踏別的學校,這個是應有的風度吧!

我女在聖心小學只有五年,但我們對聖心的校長老師,心存感恩,亦永會視為母校。

唉!唔知, 承你貴言

我個囡又話黃修女同一眾老師講, 話全級80名內必收(唔知真唔真), 如出面學校同學仔勁, 排第7x果D就會飛出自行咁話, 我同佢講, 你學校自行都係收80人, 重要上、下午校夾埋, 又話收出面人, 自行機會都不大, 睇下統一派位有無機啦。

係呢, 咁你囡讀唔讀SPC呀? 我地(個囡)有無機會做同學仔呢?

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-4-22 10:09 發表

beaclem,

我本來都好想去,但有事無去都,真係錯失一個機會。上次去參觀聖心中學(上下午校隔年輪流參觀),學生都真係好端莊純樸,不過當日參觀活動有少少混亂,加上洗手間有點兒殘舊,扣了dd分。 但仍不失為一間好有水準的中學 ...
‹ 上一主題|下一主題