用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 007暫停解答升中事宜!
go

007暫停解答升中事宜! [複製鏈接]

本人在初中教育浦了多時、本身亦曾於囡囡升中時費盡心思,所以明白各家長對子女升中之擔憂!
由於本人對升中遊戲規則曾作初步了解,所以算是略憧皮毛;承蒙各家長錯愛詢以升中事宜,本人亦樂意在能力範圍內解答之...奈何本人生性率直,所以往往有碗話碗、有碟說碟、冇機會就是冇機會而不會修飾詞令...傷害了各家長之驕傲亦不察覺!
故為免覆轍重蹈,故是日起暫停解答所有升中事宜(包括PM),不便之處,敬請原諒!
   0    0    0    0
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

007大哥,

你暫停解答我們的問題, 真是我們的損失。 你幾時復出呀!

休息一天好吧!  我們等著你回來!

你的意見很中肯,快復出吧!
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

復出啦, 因為bk好似你識咁多中學既野既家長唔多。而家好多家長選校都好盲目同亂咁跟風, 有左你既意見會好好多。

007兄~
雖然是我們的捐失~
但仍會尊重你的決定~
多謝你過去留下的資料和寳貴意見~
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

回覆 #6 櫺囹桼 的文章

原文章由 櫺囹桼 於 08-1-19 09:18 發表
本人在初中教育浦了多時、本身亦曾於囡囡升中時費盡心思,所以明白各家長對子女升中之擔憂!
由於本人對升中遊戲規則曾作初步了解,所以算是略憧皮毛;承蒙各家長錯愛詢以升中事宜,本人亦樂意在能力範圍內解答之...奈何本人生 ...

hi 你好 !
雖然不知道你發生什麼事, 但我希望你休息最長3-4年好了,因我一直有留意你的, 我是一位小一生家長已開始多看升中的問題, 本想多留意及可介時問問你意見的.說真直接幾好呀!又不會不明白, 家長已是成人應該能明白及理解很多事的, 當然有些不一定. 但你要對自己很定 如你不好那有這麼多人喜歡找你問呢 ?
MIHO

其實完全明白你的感受,真的可能有點倦。之前,上網都有留意你的post,不論其它討論區,我都會click入去看看。曾看你回答家長有關升中事宜,我都一一追看。你亦曾給我升中意見,你的資料很有用,分析很中肯透徹,你很熟識中學情況,我們作為家長就是希望能夠得到好像你-007兄的幫助!捨不得你走!

由於本人對升中遊戲規則曾作初步了解,所以算是略憧皮毛;承蒙各家長錯愛詢以升中事宜,本人亦樂意在能力範圍內解答之...奈何本人生 ...

我好想得到你的意見,好可惜,你唔再回 答升中問題, 是我們升中家長好大損失, 那你可否幫我這不知怎決定的家長,最後一次好嗎?

不.不.不.我還有問題問呀

幾天無上來,剛知道007要暫停。好啦,就休息一,二天好吧!  我們等著你回來! 我還有問題 呀!

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 a961115 於 08-1-19 15:45 發表
007兄~
雖然是我們的捐失~
但仍會尊重你的決定~
多謝你過去留下的資料和寳貴意見~

同意。

原文章由 ZZdaphne 於 08-1-20 17:28 發表

同意。

bk無左你這位'仁兄', 真係好可惜.
你的意見又詳細又中肯, 你亦曾幫我解決升中問題, 使我放下心頭大石.
忠心的多謝你

醒目開學勳章 王國長老

唔好啦, 小休好喇, 我都係你fans黎wor!
網上世界既野, 講咩都俾人challenge架, 我o係小學版都俾人"媽"左好多次啦 , 我慣喇wor, 總之只要有家長真心問, 我都一定答
我撐你呀
原文章由 bkfans123 於 08-1-20 07:01 PM 發表

bk無左你這位'仁兄', 真係好可惜.
你的意見又詳細又中肯, 你亦曾幫我解決升中問題, 使我放下心頭大石.
忠心的多謝你

在此多謝各位支持,亦道出了007之心意!不過天下無不散之延席(三年幾係一個退下來之好時機!)希望有熱心人士可以繼續接007之捧!

cherry1995:“而每一個人的看法亦未必切合他人心意”
007:同意其實好多查詢者只係想別人認同佢哋嘅決定多過聽別人嘅意見!(因為有小朋友升中,年紀都唔輕好多仲係叱吒風雲於某行業表表者,點會輕易改變自己思維?所以就算我語重心長講:“band1尾如果冇特殊才華,投考英中機會好微!”這只會傷害了他們的驕傲,並不會改變佢哋之諗法何必呢!(從大多數以下情況~再不回文(謝)!可以想像及體會得到!):tongue:

EChing:“竟換來一些不識大體的回應”
007:討論區目的就是經過大眾討論去了解一件事情,如果我的答覆是錯誤的、有紕謬的(我不是聖人也不是教育界人士),任可人士也可加以糾正~從錯誤中學習~我亦有得著!
所以我不介意不識大體的回應,最怕係唔回應因為打了幾百字都想知道幫唔幫到佢!(為乜呢?)

virgokaren:“不如開個"高中教育"再傾過”
007:你上堂唔留心聽書?我只係暫停解答升中事宜,無講過唔可以風花說月其他事(包括中學生事情)!

bikkibikki512:“而家好多家長選校都好盲目同亂咁跟風”
007:“就是盲目者眾,所以就算同眾人講事實聽得入耳者寡!”

hung23:“不要因為少數人而放棄大多數人”
007:“本人EQ並不太高,否則個人成就應該更好!”

daisyqqkk:“真的可能有點倦”
007:“是的每個來郵(加上PM)都盡心盡力去了解、分析..每郵都打上過百、幾百字去解答(試過連續個多月,每晚花上2、3小時..回答十個八個問題)係好吃力又有點倦!
再加上越答越有名氣、越有名氣越多來函(君看指名道姓topic有多少?)..這亦不利於討論區發展,因為一個人霸哂成個區係唔啱嘅~亦阻遏了其他熱心人士之回答!

bkfans:“你的意見又詳細又中肯”
007:“中肯算不上,只係按數據推測、邏輯分析、常理出牌!”
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

醒目開學勳章 王國長老

希望可以繼續談''風花雪月'' 啊!!!!!

原文章由 ZZdaphne 於 08-1-20 22:56 發表
希望可以繼續談''風花雪月'' 啊!!!!!

X 2。。。。

007:“就是盲目者眾,所以就算同眾人講事實聽得入耳者寡!”

所以007你既存在好緊要!!!返黎啦!!!

本人好尊重007的決定, 希望你能多多保重.  亦藉此多謝你過往日子的不計回報的付出.

007 thanks so much for your help in the past.
I also want somebody to support my idea, so keep on
asking and  askng?
I agree that don't put so much  pressure on this event,
otherwise it will  affect your child.
I am a good example.My daughter will have an interview
this Friday, The more nervous you are, the more stress
the child has.
Just let them have a happy school life. If you have any
reglious, then let him lead the way!! Good luck to anyone and my daughter too!
‹ 上一主題|下一主題