用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇未足六歲(俗稱細仔)上小一,但考試結果好好? ...
go

有冇未足六歲(俗稱細仔)上小一,但考試結果好好? [複製鏈接]

人地話年頭出生(一月)同年尾出生(十二月) 能力相差好遠,蝕底d,係咪真呢 ?

有冇過來人可分享?
我自己就不認同啦.... 我覺得如果仔/女 早熟冇問題....
   0    0    0    0
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

Daugther 年尾出生(11月) English / Chinese Ok,
but takes more time in Maths.

Son 年頭出生(一月), nearly 4 yrs. and just in K.1,
sometimes feel it waste 1 year
(He can read sisters' P.2 English book - around 80%)
but I think it is good for him in the school life
especially boys develop slowly in early age.

我大女25/12出世,小一考全級第一!細女10/12出世,小一考全級第四!主要原因係~~~~無讀名校!

以前的小朋友無咁多人幫,無咁多人教,大仔大女係著數d。現在小朋友背景好重要,有無適當的栽培,差好遠。

我囝囝11月28日出世,全班30人,亦係全班最細嗰個,上學期小一考第13,但係平均都有91點幾分,下學期考第6,平均分92點幾,我想都ok啦!

原文章由 返工媽 於 07-11-18 21:36 硐表
以前的小朋友無咁多人幫,無咁多人教,大仔大女係著數d。現在小朋友背景好重要,有無適當的栽培,差好遠。

十分同意

我仔10月尾出世, 第一次考試成績都好好。
(全班 10名內, 全級 20名內)

但我覺得成績係歸功於幼稚園個底子喎, 間幼稚園程度深d, 上小一當然容易掌握。  另外家長既推動/幫助都係對分數有影響。

我仔12月24日出世,上年一年班都ok,上學期考第6,下學期第5,所以唔洗擔心,我都試過擔心呢個問題,但我老公都話要信自己同個仔,成績有好多因數:
你們好我係新加入的媽媽 ;-) :-D

原文章由 PINKAVA 於 07-11-19 16:47 硐表
但我覺得成績係歸功於幼稚園個底子喎, 間幼稚園程度深d, 上小一當然容易掌握。  另外家長既推動/幫助都係對分數有影響。 ...

Totally agree!

我個仔是8月29日生日, 今年讀小一, 昨天派回試卷(我仔仔讀的小學是沒有排名的), 中文 得 53.5分, 數學 得 61.5分(但因上堂不肯坐定, 走去同學位還鉛筆給老師扣十分), 常識+英文未派.  你應為大細有沒有關係呢??  
我大女11月13日生日, 小一時科科90+以上, 今年小四, 科科都在60+左右, 她的口號 - "橫豎我的成績都不可以取到100分, 不要這麼辛苦"

我大的11月出生,  自小一起一直年年攞學業成績獎, 根本唔使點煩 !

個细嘅 唔係细仔, 反而令我呕曬血, 做功課唔識, 測验肥佬 !

當然2人家庭support相同 - so我覺得佢地天生的脾性更重要 !  
同大细仔冇大關係 !

would you mind telling me which kinder your son attended? thanks

原文章由 PINKAVA 於 07-11-19 16:47 硐表
我仔10月尾出世, 第一次考試成績都好好。
(全班 10名內, 全級 20名內)

但我覺得成績係歸功於幼稚園個底子喎, 間幼稚園程度深d, 上小一當然容易掌握。  另外家長既推動/幫助都係對分數有影響。 ...

原文章由 sabmar 於 07-11-21 15:41 硐表
would you mind telling me which kinder your son attended? thanks

我的小兒子十一月上旬出生,P1考第三。他年紀較少,在自理上是沒有哥哥般得心應手,做事較「論盡」,不過他在學習上較為認真及對自己有要求。

但個人認為是環境及孩子本身的性格影響學業,多於他的年紀的。或者他常見我罵哥哥不用心讀書,所以自己會用心起來的關係。

十分同意..... :
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

請教各位甚去令到小朋友學習認真同對自己有要求呢?

原文章由 bnene 於 07-11-22 10:08 硐表

不過他在學習上較為認真及對自己有要求 ...
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

我都同意有位媽媽說,現在小朋友有好的back up,大仔細仔分別已經不會太大,當然小朋友的性格也會影響其學習結果,最重要不要給予太大壓力予小朋友,及作出適當的協助,應該不會有太大的問題。

原文章由 sabmar 於 07-11-21 15:41 硐表

我仔讀的不是什麼名校---"保護兒童會", 但我讀個間係新校, 校長在同區的小學取了經, 比較了各小一的程度而加強了幼稚園的認字/工作紙等, 校長又安排了很多機會給家長參觀各小學, 家長們可早一步了解心儀學校而對小朋友作出適當的準備。 我也很感激校長花了這麼多時間及精神令小朋友可以好自信地上小學。  

小學的家長跟我說, 他們幼稚園是很少抄寫/工作紙/串字等, 所以他們孩子一下子很難適應, 所以成績也不太好。

我仔幾次中英默都係 100分, 當然我與他都有努力的, 昨晚我仔跟我說, 有同學仔每次都係得6x, 7x,4x 同學仔很不開心。  所以我想根底好重要, 同埋充滿自信亦對成績有幫助, 如果一開始得好低分, 打沉左, 好容易令小朋友覺得自己就係呢個 level, 咁就影響晒學習氣氛了。

deleted 重覆左

原文章由 bnene 於 07-11-22 10:08 硐表

我的小兒子十一月上旬出生,P1考第三。他年紀較少,在自理上是沒有哥哥般得心應手,做事較「論盡」,不過他在學習上較為認真及對自己有要求。

但個人認為是環境及孩子本身的性格影響學業,多於他的年紀的。或者他常見我罵哥 ...

同我一樣,不過我係咁樣:
大仔--十一月上旬出生,每年考試不是第二就第三名,而年年考第一名既係10月尾生日。
-------做事較「論盡」,不過他在學習上較為認真及對自己有要求。----------我大仔一樣樣

細仔係2月份出生,自理能力及信心較強,雖然今次考試成績都好好,考試期間要放好多時間幫佢。平時既默書測驗幫佢溫少d都會取得70-80分。

I think its not a problem.
I was born in November.
My mother didn't put much time on me  and did not help me much on schoolwork
i can still get a rather good results in exams.
I think somtimes I can do better than other students which is older than me by almost 1 year.
I think which affects the results and behavior is the personality and attitude.
Now i am a Form 6 student.
I can still take well care of myself.
I am rather happy that I am smaller than the others which means I always have more time than them.
So i would rather like to be smaller in class.

[ 本文章最後由 momodog1990 於 07-11-23 09:25 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題