用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道小學面試后感覺很差
go

播道小學面試后感覺很差 [複製鏈接]

其實當日面請完后就覺得係做戲禁做,d老師都無心聽家長答案,我嘅朋友連辦學理念都唔知,佢个仔話所有題目都係答I don't know,但係就收左佢,你話幾好笑?! 據消息人事稱,佢地只係想找尖子及家庭背境好D嘅,而非之前話收多D草根又要有誠意云云!!! 其實最重要係个portfolio做得好,內容丰富,又多証書......仲有,今年係無第二輪收生嫁,請仍有期望嘅家長死心啦!
   1    0    0    0

我都係收到reject letter, 但我又唔覺得學校太大問題或做戲咁做.
你話老師見家長時無心機, in我們的老師係好有心機及笑容的, 而且態度和藹可親。雖然我都有些朋友的仔女好醒目好聰明, 但都唔收, 但我覺得都唔代表學校只收家境好的, 我相信不是, 因為我囝囝的同學仔都被取錄了, 但佢地只係一般小康. 我希望你唔好憑小小個人感覺就造謠啦~

原文章由 tmc388 於 07-10-3 12:27 硐表
其實當日面請完后就覺得係做戲禁做,d老師都無心聽家長答案,我嘅朋友連辦學理念都唔知,佢个仔話所有題目都係答I don't know,但係就收左佢,你話幾好笑?! 據消息人事稱,佢地只係想找尖子及家庭背境好D嘅,而非之前話收多D ...

tmc388,

你這個時候post這段文字, 會好令人懷疑你的用心是想攻擊學校而令人放棄入讀播道的, 若清楚了解播道的家長會自有決定不會受你的說話影響的。

我仔仔是被接納, 他不是尖子讀將軍澳的普通幼稚園, 我不是中產只租住寶林某屋苑。我仔仔都話有問題不識答, 但他肯嘗試答不同的問題。你朋友的仔仔答I don't know, 但可能有其他方面老師會欣賞, 冇人會知。我很滿意自己同仔仔interview的表演。

係所講的消息人士仲有冇其他消息通知你呀, 你好似講緊八掛新聞咁

iwff

原文章由 tmc388 於 07-10-3 12:27 硐表
其實當日面請完后就覺得係做戲禁做,d老師都無心聽家長答案,我嘅朋友連辦學理念都唔知,佢个仔話所有題目都係答I don't know,但係就收左佢,你話幾好笑?! 據消息人事稱,佢地只係想找尖子及家庭背境好D嘅,而非之前話收多D ...

tmc388,

仲有唔記得講我個portfoilo係好簡單, 沒有好多證書, 一張家庭相都冇, 只有學校的成績表及初級鋼琴的證明信(不是證書)。

iwff

iwff,
有同感, 佢都係好想入播道的家長之一, 咁人地唔讀佢咪有得補上lor!~
我都未恭喜你入到播道添, congrats!!

原文章由 iwff 於 07-10-3 13:12 硐表
tmc388,

你這個時候post這段文字, 會好令人懷疑你的用心是想攻擊學校而令人放棄入讀播道的, 若清楚了解播道的家長會自有決定不會受你的說話影響的。

我仔仔是被接納, 他不是尖子讀將軍澳的普通幼稚園, 我不是中產 ...

tmc,
我都唔同意你呀. d老師好nice又留心聽我地的答案.....

我個女都被取錄,但我地都無交profile,又參加很少課外活動....只係交了一封自戰信同果日亞女的表現都很好

原文章由 momoftwo 於 07-10-3 16:47 硐表
tmc,
我都唔同意你呀. d老師好nice又留心聽我地的答案.....

我個女都被取錄,但我地都無交profile,又參加很少課外活動....只係交了一封自戰信同果日亞女的表現都很好 ...

我仔仔無被取碌, 但我覺得interview安排得不錯, 不用小朋友等太耐(你知去x華小朋友要等成30-45mins嗎?), 全過程30min內完成了.
只不過我覺得只得15mins去觀察小朋友實在太少, 連warm up時間都無就要和爸媽分開自己一個人, 只得15mins時間太少了, 起碼要30mins才合理一點. 小朋友唔係一撻即著呢!
我小朋友識答英文問題, 佢話佢答晒, 我地有profile有推薦信, 但都唔收. 但我唔失望, 因為當我知道interview時又要用英文普通話, 我們就覺得咁in個小朋友很有問題, 小朋友未入小學要在15mins內表示出識2文3語? 但播道應是一間好的學校, 只不過收生方面太嚴格.

原文章由 小兒兒 於 07-10-3 18:08 硐表

我仔仔無被取碌, 但我覺得interview安排得不錯, 不用小朋友等太耐(你知去x華小朋友要等成30-45mins嗎?), 全過程30min內完成了.
只不過我覺得只得15mins去觀察小朋友實在太少, 連warm up時間都無就要和爸媽分開自 ...

不過家長等得好耐

原文章由 NeoMom 於 07-10-3 18:17 硐表

不過家長等得好耐

家長等下都唔太緊要, 但如果小朋友等得耐就好影響表現, 由精神等到悶, 悶等到無心機, 無心機想走啦!

原文章由 小兒兒 於 07-10-3 18:28 硐表

家長等下都唔太緊要, 但如果小朋友等得耐就好影響表現, 由精神等到悶, 悶等到無心機, 無心機想走啦!

我兩公婆當日就係咁lor, 不過講真雖然當日個老師好似好nice同笑笑口咁, 但我覺得佢好似唔係聽緊我地講野咁

原文章由 小兒兒 於 07-10-3 18:08 硐表

只不過我覺得只得15mins去觀察小朋友實在太少, 連warm up時間都無就要和爸媽分開自 ...

Totally agree with you

每個人都有自己的觀点,我相信那位家長都係想發洩吓啫!
作为播道家長,我不便發表意見,因为講咗,佢都會話我bias..anyway, 公道自在人心。

留意:樓主是”新加入國民”

為造謠而來.

其實如果校方係唔會以父母職業,住址及小孩就讀的幼稚園為收生因素的話,那為何要家長在申請表上填寫呢?也大可不收profile,那就不會令人產生懷疑啦。
如到收生後才告訴說以上不是考慮因素的話,那就不合情理了。
不過現時每一間私校及直資申請表上都要填寫以上資料,所以不無理由是考慮的其中因素之一。
各有各人分析,大家自己想想吧。

[ 本文章最後由 vkzone 於 07-10-4 00:30 編輯 ]

原文章由 vkzone 於 07-10-4 00:29 硐表
其實如果校方係唔會以父母職業,住址及小孩就讀的幼稚園為收生因素的話,那為何要家長在申請表上填寫呢?也大可不收profile,那就不會令人產生懷疑啦。
如到收生後才告訴說以上不是考慮因素的話,那就不合情理了。
不過現時每 ...

我同意, 有些學校不但要填職業,總要寫職位,公司地址, 你話為了什么.

我諗如果大家只係因為學校張form要填職業, 要填職位而去評定一間學校係唔好, o甘本人真係覺得無話好說, o甘唔通o個間學校乜都唔駛你去填, 只係填個名, 佢就係好學校, 收生好公平 .
希望大家唔好因為一個面試時間, 見到一個半個老師, 就話間學校係唔好, 學校辦學係睇長遠, 小朋友學習亦係一樣, 如果真係覺得播道唔好, o甘咪唔好去interview. 點解又要去interview, 又要去話間學校唔好, 真奇怪.

tmc388其實以我理解家長的職業不是取錄的因素,最緊要係家長能否配合到學校去教好孩子,舉例說一個家庭父母也有一份高尚的職業但卻沒有時間去理孩子,全部交由工人照顧,而另一個係小康之家,父母同樣要返工,但卻能安排到時間照顧孩子,相信後者被取錄的机會較高,因為教好孩子不是單靠學校或家長便可以,一定要互相配合。

[ 本文章最後由 terrybaba 於 07-10-4 01:18 編輯 ]

低級抹黑手段,當所有BK家長低能!所以播道唔收佢小朋友真係合理,不過個小朋友就慘D,都唔關佢事.

低級抹黑手段,當所有BK家長低能!所以播道唔收佢小朋友真係合理,不過個小朋友就慘D,都唔關佢事.

midcochow,

不用這般勞氣,家長在揀適合自己小朋友的學校時,
學校也在揀適合自己學校小朋友與家長。每個人也有權 表達自的感受和看法,只要他說的是事實。 況且以往兩年也有人在 BK 說些什麼內幕消息,rumors…最後還是經不起事實的洗禮。

BK 的讀者很多都是聰明人和成熟的人,自有能力分辨是非!

原文章由 midcochow 於 07-10-4 01:01 硐表
我諗如果大家只係因為學校張form要填職業, 要填職位而去評定一間學校係唔好, o甘本人真係覺得無話好說, o甘唔通o個間學校乜都唔駛你去填, 只係填個名, 佢就係好學校, 收生好公平 .
希望大家唔好因為一個面試時間, ...
‹ 上一主題|下一主題