用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 書包太重中一生應怎樣執書包
go

書包太重中一生應怎樣執書包 [複製鏈接]

請教各位剛升中一的家長,中一生應怎樣執書包。女兒的學校雖需然有儲物櫃,但應放甚麼書籍才不影響日常的功課或溫習呢?
現時見她日日背著超過20磅的書包,下車後還要行20至25分鐘才到學校。有時巴士又無位坐,體藝堂又要帶小提琴,加上學校PE堂不准運穿運動裝返學,即要額外帶套PE衫及運動鞋。開學至今已叫背到脊背痛,怎麼辦?
我不明白是否每一科也需帶齊書,作業,再加一本筆記簿(有指定幾科要),每本均成吋厚,所以加埋超過20磅。我嚐試說打電話給學校問,她說個個同學也是這樣,不敢問。
   0    0    0    0

我同你面對相同問題
....

My son also face the same problem.  TThough many books were stored in school locker but still very heavy.  I think more than 20 pounds and he also need to bring along with his lunch box too.  So sad.

我個仔都有同樣問題, 書包平均重15磅, 每科書及作業都要帶齊, 英文堂除左帶教科書外, 還要帶三本A4 size 老師自制教材, 帶少任何書本就要留堂, 所以我個仔話好大壓力, 唔想留堂就樣樣放晒入書包, 真係驚佢會"寒背".

原文章由 2childmama 於 07-9-14 12:09 硐表
請教各位剛升中一的家長,中一生應怎樣執書包。女兒的學校雖需然有儲物櫃,但應放甚麼書籍才不影響日常的功課或溫習呢?
現時見她日日背著超過20磅的書包,下車後還要行20至25分鐘才到學校。有時巴士又無位坐,體藝堂又要帶小 ...

不用溫習的課本、美勞就放在儲物櫃 , 唔知儲物櫃有幾大 , 買多套運動裝放儲物櫃得唔得 ?
唉 ! 好重喎

原文章由 2childmama 於 07-9-14 12:09 硐表
現時見她日日背著超過20磅的書包,下車後還要行20至25分鐘才到學校。有時巴士又無位坐,體藝堂又要帶小 ...

學校locker可以放作業, 如果要做功課先帶返屋企, 另外d書放係學校, 如果當天你想有什麼科目要備課或者溫習先帶返屋企, 通常你睇唔切咁多科, 咁你咪輪住帶. 除此之外, 你跟著書單打一張book list, 邊d書係學校就mark 低, 有in, 有out, 好似log sheet 咁, 咁你咪會清楚d囉

我亞囝也有同樣的問題,你地囝囡d locker可以放書都好呀,我亞囝學校係有locker,不過放學時要將所有課本攞走,不准留低,都唔知要個 locker黎做咩 ,睇見佢每天背著咁重書包都頭暈。

原文章由 amy625 於 07-9-14 13:45 硐表
我亞囝也有同樣的問題,你地囝囡d locker可以放書都好呀,我亞囝學校係有locker,不過放學時要將所有課本攞走,不准留低,都唔知要個 locker黎做咩 ,睇見佢每天背著咁重書包都頭暈。 ...

我亞囝也有同樣的問題, 每天看見到登他辛苦, 到F。2 會否好些 ?

原文章由 amy625 於 07-9-14 13:45 硐表
我亞囝也有同樣的問題,你地囝囡d locker可以放書都好呀,我亞囝學校係有locker,不過放學時要將所有課本攞走,不准留低,都唔知要個 locker黎做咩 ,睇見佢每天背著咁重書包都頭暈。 ...

原文章由 pak1995 於 07-9-14 14:04 硐表
我亞囝也有同樣的問題, 每天看見到登他辛苦, 到F。2 會否好些 ?

唔會啦,佢今年F.2都係咁。

我囝也是每日肩膀都紅了,他已經將作業放在學校但因為學校是沒有locker的,他們祇係自己在桌上加鎖,所以我囝不放心將書留在學校,每日個書包都好重。

我叫阿仔將一些書本留底學校書桌, 例如每日閱讀時間的story
book, 詩集, 成語書, 外套等.  佢話無位啦, 放晒上學期的習作簿, 十幾個膠files, 聖經等, 所以攪到個書包好鬼重.:cry:

我女比較好彩,pe堂可以着埋反去 ,locker就係自己樻桶,一般得2日比較重,而且我仍維持每日和她上學亦間中接她放学
她學校都係,只耍欠2樣(功課或冇帶書,作業,筆記)果個禮拜就要留堂
派到好學校,要繼續努力

係啦!真係好重,阿仔又係驚唔帶齊嘢要扣分兼罰,咩都放入書包,所以我比多個手挽袋佢庄書,分散重量。

個個F1仔F1妹都會經歷這個問題...不過讀上一、兩個月就變得好聰明...識得同隔離班借書、善用locker...當堂一身輕哂...放心!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 櫺囹桼 於 07-9-14 21:59 硐表
個個F1仔F1妹都會經歷這個問題...不過讀上一、兩個月就變得好聰明...識得同隔離班借書、善用locker...當堂一身輕哂...放心!

醒wor!
我當年有幾個friend, 一齊買本音樂書, share用, 又省錢, 又唔駛帶返屋企
不過呢個方法只係限於閒科。
見到部份members子女連locker都唔俾放書過夜, 咁真係要諗諗辦法(同學校反應?)
重就重, 但一定要買個好o既書包。見到幾個親戚朋友d子女寒背, 呢個都可以懶佢發育唔好意思比人見到身材, 但係有d係高低膊.......要"咩"咁重o既書, 真係千奇唔好用斜"咩"袋....

原文章由 goat 於 07-9-14 22:16 硐表
見到部份members子女連locker都唔俾放書過夜, 咁真係要諗諗辦法(同學校反應?)

同學校反應過啦,學校的理由是
1. 唔想d學生有幾會留低書在學校而係屋企無課本温書,比佢地有偷懶的藉口。
2.試過有學生係locker比人偷了課本。而家中學課本幾貴,學校睇怕費是麻煩。

咁大件事?乜locker冇上鎖咩? 定係你個寶貝間學校o既policy係兩人share一個locker?
而且, 第一個理由都唔係理由........有心溫書就一定會帶返屋企, 冇心溫o既, 本書係你面前又如何?
原文章由 amy625 於 07-9-14 22:53 硐表
同學校反應過啦,學校的理由是
1. 唔想d學生有幾會留低書在學校而係屋企無課本温書,比佢地有偷懶的藉口。
2.試過有學生係locker比人偷了課本。而家中學課本幾貴,學校睇怕費是麻煩。 ...

[ 本文章最後由 goat 於 07-9-15 08:39 編輯 ]

我以為只是自己的學校有問題,原來很多中一生均遇到。但不明白有些科目老師仍是要求帶齊不是一定用的課本,例如英文科,1本課本加1本workbook, 加1本Gramma, 加1本Listening, 更要加1本厚厚的Note book,已經5本,離譜d 囉。 其實應該要用時才通知下堂帶,否則不應該mark在欠功課紀錄,真的很不公平 。BTW,多謝其他bk媽媽的寶貴建議,希望遲小小會有改善。

書包由小學重到依家都未停過,都唔明白點解會咁重。
‹ 上一主題|下一主題