用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 可以分享下你派到既中學, 同埋點解選擇佢呢... ...
go

可以分享下你派到既中學, 同埋點解選擇佢呢... [複製鏈接]

各位媽媽,

首先恭禧各位小朋友考獲第一志願.
我地一班明年才小六我媽媽很想了解一下你地小朋友點解選舉呢間中學.

請指教....

傻媽媽2007.:-|
   0    0    0    0

我個女升小五,都想知道今年你哋子女屬咩Banding,選擇甲同乙部份如何編排,策略如何?結果如何呢?請幫忙!

小女升今年升小六,
睇見你地講升中派位, 亦另到我開始緊張,
希望大家可以比d意見參考!!
thanks!!!

兩者都是band one學校, 學習及校風都很好, 但如一定要兩者比
聖母玫瑰稍勝

選擇有三部份
1. 自行階段:最多二間 (是最多,不是一定要二間)
2. 甲部:最多三間
3. 乙部:最多三十間

策略視乎兒女的banding,十分重要,
不要靠估,如band 1尾至band 2頭。

原文章由 wong_kw88 於 07-7-11 16:35 發表
選擇有三部份

我都想知,九月升小六,唔知直資學校在自行收生包唔包括在內(選兩間學校時)?

我兒是今年升中派位, 我有一個意見比你參考, 因為自行面試有兩間選擇, 所以要非常小心, 自行面試的第二間是否自已所愛, 如果唔係就唔好見, 因為我兒給第二間面試學校收了, 所以冇得抽獎, 佢非常失望去唔到他的第一志願.

原文章由 肥妹仔KanKan 於 07-7-11 15:17 發表
小女升今年升小六,
睇見你地講升中派位, 亦另到我開始緊張,
希望大家可以比d意見參考!!
thanks!!!

原文章由 玉子 於 07-7-11 17:22 發表

我都想知,九月升小六,唔知直資學校在自行收生包唔包括在內(選兩間學校時)?

不在。直資學校冇限制,自己去學校報名。但有些直資學校會提供學位在甲乙部抽。

你當時知道若自行ok便不可以參加抽獎嗎?

原文章由 chungmama12 於 07-7-12 10:56 發表
我兒是今年升中派位, 我有一個意見比你參考, 因為自行面試有兩間選擇, 所以要非常小心, 自行面試的第二間是否自已所愛, 如果唔係就唔好見, 因為我兒給第二間面試學校收了, 所以冇得抽獎, 佢非常失望去唔到他的第 ...

我當時是知道的, 我兒也知道的, 但因為派位當日有很多差過佢d同學都派到佢心儀的中學, 便覺得唔忿氣, 所以在揀之前要三思.係唔係非君不嫁..

原文章由 Mrssslui 於 07-7-12 11:29 發表
你當時知道若自行ok便不可以參加抽獎嗎?

醒目開學勳章

hi,

i want to ask about 不要靠估!does the school tell yr son or daughter which band is he or she??

yuk hei mun

原文章由 wong_kw88 於 07-7-11 16:35 發表
選擇有三部份

原文章由 tinetinew 於 07-7-12 12:52 發表
hi,

i want to ask about 不要靠估!does the school tell yr son or daughter which band is he or she??

yuk hei mun

Ask your school or teacher for the ranking.

一定要知小朋友係是那個banding? 真係唔可以靠估架, 5年級已經考左第一次呈分試, 老師有無講小朋友係今次考試係band幾? 每間小學既band 1/2/3學位都唔同, 應該要先知道小朋友成績係點, 同埋小學各band學位各佔多少?

六年級第一次呈分試真係好影響自行報個兩間中學選擇性, 所以小朋友要努力.

咁而家可唔可以去叩門呀?
原文章由 chungmama12 於 07-7-12 12:14 發表
我當時是知道的, 我兒也知道的, 但因為派位當日有很多差過佢d同學都派到佢心儀的中學, 便覺得唔忿氣, 所以在揀之前要三思.係唔係非君不嫁..

係全級排名度睇到嗎?
原文章由 rclamlam 於 07-7-12 13:26 發表
一定要知小朋友係是那個banding? 真係唔可以靠估架, 5年級已經考左第一次呈分試, 老師有無講小朋友係今次考試係band幾? 每間小學既band 1/2/3學位都唔同, 應該要先知道小朋友成績係點, 同埋小學各band學位各佔多 ...

我已問過, 人地冇扣門位.:cry: :cry:

原文章由 Mrssslui 於 07-7-12 13:29 發表
咁而家可唔可以去叩門呀?

原文章由 Mrssslui 於 07-7-12 13:29 發表
係全級排名度睇到嗎?

你要知道:
1)全級排名第幾
2)學校的每個Band有幾多人

例如學校有30個Band 1,考第一至三十就是Band 1。

[ 本文章最後由 wong_kw88 於 07-7-12 14:45 編輯 ]

其實如果不是 margin, 咁自己都知道啦!

如學校有60個band1位,自己考10-30名,都肯定係 band 1, 對嗎?
原文章由 wong_kw88 於 07-7-12 14:43 發表

你要知道:
1)全級排名第幾
2)學校的每個Band有幾多人

例如學校有30個Band 1,考第一至三十就是Band 1。

請問5年級已經考左第一次呈分試是上學期嗎 ?

原文章由 rclamlam 於 07-7-12 13:26 發表
一定要知小朋友係是那個banding? 真係唔可以靠估架, 5年級已經考左第一次呈分試, 老師有無講小朋友係今次考試係band幾? 每間小學既band 1/2/3學位都唔同, 應該要先知道小朋友成績係點, 同埋小學各band學位各佔多 ...

原文章由 moon88 於 07-7-12 15:48 發表
請問5年級已經考左第一次呈分試是上學期嗎 ?

no, 喺五年級下學期最後一次考試先至喺呈分試.
‹ 上一主題|下一主題