用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 派唔到派到心儀中學?
go

派唔到派到心儀中學? [複製鏈接]

就快公佈結果...不過記住中學只不過是人生嘅一小步:

就算畀法拉利你揸,亦未必可以路路暢通?

就算只係一架錢七,穩步向前羅馬亦在望!

互勉之!

[ 本文章最後由 櫺囹桼 於 07-7-6 22:22 編輯 ]
   0    0    0    0
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 櫺囹桼 於 07-7-6 22:18 發表

互勉之!

心情越來越緊張啦:-|

醒目開學勳章

謝過007

呢段時間眾媽咪多得你支持同解話.....仲記得你一路扒住啖飯一路答話.....

王國有櫺囹桼兄升中心得,
子女放榜日家長喜極而泣.

今日交左叩門資料去一間直資,即刻出埋面試信,放榜果日10:00至10:20分,希望吾洗趕去啦!

betty

[ 本文章最後由 bettylam 於 07-7-6 22:47 編輯 ]

互勉之!

我同阿囡都越來越緊張

bettylam 於 07-7-6 22:41
呢段時間眾媽咪多得你支持同解話.....仲記得你一路扒住啖飯一路答話.....

睇開d啦...老人家手慢腦慢打字慢!

今日交左叩門資料去一間直資,即刻出埋面試信,放榜果日10:00至10:20分,希望吾洗趕去啦...

祝小朋友高第一志願!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

hi 007
雖然我出年lee個時候先緊張, 但我都有留意你一直報的料, 多謝晒
:wave:  :wave:  :wave:

我都係呀!現在先取經.出年輪到我啦.

原文章由 cailford 於 07-7-6 23:20 發表
hi 007
雖然我出年lee個時候先緊張, 但我都有留意你一直報的料, 多謝晒

我都係呀! 希望今屆的媽咪/daddy係度寫多經啦。已經感受到緊張的氣氛了。希望p6的師兄姐派到心儀的學校啦! :

原文章由 穎妍媽咪 於 07-7-6 23:51 發表
我都係呀!現在先取經.出年輪到我啦.

醒目開學勳章

我本來都唔緊張架,但早2晚發夢阿囡考唔到心儀學校,仲派得好差,嚇到我即刻醒哂,搞到我呢幾日都好緊張
我所愛既權權要結婚了

派到,派到<==講定先,希望會成真

原文章由 appleyuen 於 07-7-7 07:24 發表
我本來都唔緊張架,但早2晚發夢阿囡考唔到心儀學校,仲派得好差,嚇到我即刻醒哂,搞到我呢幾日都好緊張

唔好咁緊張...不如大家傾下邊間酒樓點心好食、邊套電影好睇...到時去邊度慶祝仲好!
祝所有上初中教育父母之小朋友都高中第一志願!

醒目開學勳章

Thanks 007

其實我都好有信心九成入到直屬中學,但成世人都冇抽獎運,當年小一派位都係咁 好彩後尾都轉到校,但就行多左冤枉路:cry:
原文章由 櫺囹桼 於 07-7-7 09:27 發表

唔好咁緊張...不如大家傾下邊間酒樓點心好食、邊套電影好睇...到時去邊度慶祝仲好!
祝所有上初中教育父母之小朋友都高中第一志願!
我所愛既權權要結婚了

007.

好多謝你的勉勵呀! 我要記住你的說話升中只是人生的其中一站.不要太緊張...........

互勉之!

agree

touch wood 就算派得唔太理想,都唔好即時露出一副哭喪臉,咁只會令小朋友更加難受,令佢地以為自己冇哂前途、希望。

而且,如果叩門唔成功,子女真係要讀果間唔係心目中學校,佢地可能會唔想返學,會對學校冇歸屬感。

我會同小朋友講,e+派到果間學校都唔錯。不過都要試下去第一、二志願意學校叩門,睇下可唔可以入到間更加好學校。

祝各位應屆小六畢業生,都入到心儀中學! :loveliness:
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

醒目開學勳章

haha~我岩岩相反,我同個女講,到時派唔到第一志願你唔好喊呀!我會盡力幫你去叩門
原文章由 PCCW2319 於 07-7-7 13:56 發表

agree

touch wood 就算派得唔太理想,都唔好即時露出一副哭喪臉,咁只會令小朋友更加難受,令佢地以為自己冇哂前途、希望。

[ 本文章最後由 appleyuen 於 07-7-7 14:06 編輯 ]
我所愛既權權要結婚了

互勉之!

完全同意!!
如果人生道路全部都平坦, 那我們又怎會懂得珍惜呢?
祝所有應屆小六生(包括我的女兒)都找到適合自己的學校.

雖然今年我囡囡是小五,是已經考了第一次呈分試,應該是升小六,我同樣都有你們的問題,在此祝大家心想事成!

[ 本文章最後由 constance-bobo 於 07-7-7 14:43 編輯 ]

醒目開學勳章

首先祝各位家長心想事成, 下屆輪到我家小朋友升中,請各位有經驗的家長多多留言

007囡囡三年前升中...當時也聽過有家長講:“入唔到呢間寧可唔讀!” 、“入唔到英中唔註冊”、“叩哂全港英中都要叩”...007只能一笑置之...亦懶得理會事件發展情況!

試諗下...小朋友得十一、二歲...應該不太清楚甚麼是“好學校”、“壞學校”...但爸媽一早斬釘截鐵話唔好...但派唔到心儀中學、叩唔到門、拉唔到關係硬要讀下去...到時怎麼辦?

今日畢業禮,我都有同其他家長講派位既事情,都有叫他們唔好禁緊張,但係自己其實都係一樣非常緊張,始終擺脫唔倒緊張既心情
今晚已經計劃好7月10號既(中學交表)行程,希望個日個行程係(飲茶食飯)啦
‹ 上一主題|下一主題