用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 急..急..東區小學排名
go

急..急..東區小學排名 [複製鏈接]

急..急..東區小學排名

請提供東區小學排名, 因為叩了幾間小學, 想知邊間好d.

崇真好嗎, 因為派了去
培橋, 救世軍..好唔好.

兩間基灣....

如果軒小ok, 會好過基灣嗎

心煩既媽咪.. 請各位幫忙...幫忙..

唔該

Re: 急..急..東區小學排名

不如睇下呢度:

click here

yandaddy

睇唔到呀

醒目開學勳章 王國長老

Happfamily,
      Remember me?

個人意見

我會先揀新基灣. (因之前報紙都有提及呢間90% 分到Band 1 小學)

培橋, 救世軍, 都有人comment  唔錯.. 崇真 我唔知.

軒小.. 請問係上/下午
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

培橋應該很好, 學費又平, 中英文好平均, 我之前都想報呢間, 可惜我想報名時已經closed for application 喇! 所以最後都報唔到!

AKLAMY

培橋真係ok家, 派位如何呀

jojo, 我緊係記得你啦, 軒小是上午.

我想緊慈幼私小.

AKLAMY

培橋真係ok家, 派位如何呀

jojo, 我緊係記得你啦, 軒小是上午.

我想緊慈幼私小.

我個仔幼稚園校長highly recommend祟真, 話佢校風好老師有心機, 所以就算叩門唔得都唔駛咁擔心既。

至於培橋, 個人認為學生比較曳(因為經常放學時聽到有人講粗口)。

救世軍上午可以, 但下午最好唔好, 因為就o黎搬去環翠村后面(舊保良局o個度), 環境無杏花咁好。

o黎多次,睇翻我原post。 個網叫 "壹學堂"。

我個仔幼稚園校長highly recommend祟真, 話佢校風好老師有心機, 所以就算叩門唔得都唔駛咁擔心既。

至於培橋, 個人認為學生比較曳(因為經常放學時聽到有人講粗口)。

救世軍上午可以, 但下午最好唔好, 因為就o黎搬去環翠村后面(舊保良局o個度), 環境無杏花咁好。

sylcaca

唔該晒你的意見.呀, 不過我想問下祟真d學業成績如何, 派位好嗎

八卦想問下你個仔幼稚園是邊間呀

救世軍我去交form, 個書記好寸, 好似話d先生冇咁有愛心, 只是理谷成績.

醒目開學勳章

係ah!我朋友個小朋友間幼稚園校長又係highly recommend祟真架!d人一係唔識呢間學校,識既都話呢間學校好

yandaddy

睇到啦, thanks.

之前在bk另一個topic都有答過呢類問題,你可以參考一下

16網家長, 柴灣聖米迦勒, 明德, 倍僑, 丘佐榮, 崇真, 愛秩序灣官小, 你會點排位???

"壹學堂" comment is reliable???

問: 柴灣聖米,愛蝶灣基灣,西灣河基灣,筲箕灣官立,邱佐榮,明德,培僑,救世軍韋理(上/下) ,怎排位?
by ManYee (2007-06-06 22:50)  
答: 只論band 1率:聖公會柴灣聖米迦勒小學>明德=西灣河基灣=救世軍韋理上>愛蝶灣基灣>筲箕灣官立=邱佐榮>救世軍韋理下=培僑

http://life.mingpao.com/htm/primary2006/cfm/content.cfm?Path=competition/competition4.htm

it shows that 愛蝶灣基灣 get 90% band 1 students
聖公會柴灣聖米迦勒小學, 明德, 西灣河基灣, 救世軍韋理上 all more than 90% band 1?????

筲官係好九流既學校,點會同邱佐榮同級呀

西灣河基灣又點會高過愛蝶灣基灣

答問題果位係邊個黎架

請問
- 救世軍韋理(上),
- 西灣河基灣,
- 北角官立上午小學,
- 滬江小學,
- 慈幼私小
怎排位?

醒目開學勳章

I don't think it is reliable.

[quote]
愛秩序灣官立小學在16網當區十分受歡迎,據當區家長指出該校校風良好,banding和派位不曾公佈,據估計band 1同學比例在四成上下,同學派筲官和筲東官者較多。天主教明德學校的情況差不多,如果你問我們就覺得不用轉了。 [unquote]

As I know 愛秩序灣官立 is not so famous in net 16, not so much parents to choose it   

醒目開學勳章

cyf:
請問
- 救世軍韋理(上), -- net 16
- 西灣河基灣, -- net 16
- 北角官立上午小學, -- net 14
- 滬江小學, -- net 14
- 慈幼私小 -- net 16
怎排位? --> different net, can't 排位

Hi,

I mean, at this stage, we can apply for waiting list, so it doesn't matter whether the school is net 14,net 16 or net 12, as long as the school accepted the student ?  Am I right ?
‹ 上一主題|下一主題